[]

ATM'lerdeki paranın fiziksel kaynağı nedir?

Hep merak etmişimdir. Meselâ ebesinin amındaki petrol istasyonunda bulunan x bankası ATM'sinin içindeki para nereden geliyor? Bitince ne oluyor? Çok çılgın tahminlerim var bu konuda. ATM'nin altında tünel mi var yoksa?




 
ne güzel bir hayal dünyan var güzel kardeşim. hiç hırsızlı aksiyonlu amerikan filmi izlemedin mi ya :)) bankaların arabaları var, bu mobil ekipler atmlerin para dolumu ve hasılat işlerini hallediyor.


  • antepaunovic  (26.08.16 04:51:22) 
kendi basıyor tabikide!!!


  • Ufuk  (26.08.16 04:52:32) 
@antepaunovic bu ekipler nereden dolduruyor parayı? para giriş bölümünden tomar tomar koysalar bile çok uzun sürer. makineyi açmaları lâzım... e onların açtığını başkaları da açabilir?


  • istambul  (26.08.16 04:59:57) 
ya kardeşim kaç yaşındasın sen.

düzenli olarak sokağa çıkan bir insan 2 ay içinde muhakkak doldurulmakta olan bir bankamatiğe denk gelmiştir, sen nasıl denk gelmiyorsun. şaka mısın?
  • tchuck  (26.08.16 05:08:31) 
Niye saldırıyosunuz abi adama. İnsan gibi soru bile sorulamıyor artık cevaplars gel. %90 gece yapılıyor nakil işlemi görmemiş olması çok normal bence.

Cevap; 1-2 güvenlikle beraber bi banka çalışanı makinayı açıp deste halinde koyuyor paraları. Açılması birkaç farklı anahtarla yapılıyordur herhalde o kadar kolay değildir :)
  • dannyb  (26.08.16 06:31:36) 
bankaların nakit saklama birimleri para kasetlerindeki para eksildiğinde izleme merkezine gelen sinyaller ışığında gidip para kasetlerinin boşlarını alıp, yerine dolu olanları koyar ama dersen ki tünelle daha iyi olurdu. onu da yaparlar merak etme şimdi üstünü ört uyu!


  • morristownvalisi  (26.08.16 07:26:33) 
adam bir soru sormuş yok hayal dünyan ne güzel, yok senin yaşın kaç.ulan soruyu beğenmiyorsan niye cevap veriyorsun.adam gibi oku geç, artislik yapmanın anlamı yok burda.

Dostum para nakli gece yapılıyor o yüzden görmemişsindir, çok nadir durumlarda gündüz para nakil işlemi yapılıyor bankamatiklere.
  • Raul1903  (26.08.16 07:34:43) 
Cevaplar için teşekkürler.

Cevap vermek yerine allame-i cihan kesilenleri şöyle alalım: galeri13.uludagsozluk.com
  • istambul  (26.08.16 08:19:21) 
öncelikle artık yeni atm'lerde tek kasa var; yani yatırılan para direk kasaya giriyor ve sen aynı kağıt parayı çekebiliyorsun. dolayısıyla banka sadece çekilen-yatırılan farkını tamamlıyor.

anasının nikahındaki benzin istasyonunda market kasası, pompacılara nakit verilen para falan derken bütün para atm'den yatırıldığı için pek tamamlamaya gerek kalmıyor.

gerek kaldığı durumlarda da para taşıma arabası banka operasyon merkezinden veya merkez bankası şubesinden aldığı paraları atm'ye götürüyor, kasayı açıyor ve içine düzgünce istifliyor.

evet, atm'yi bir başkası da açabilir. açmak çok da zor değil. ama açtıktan sonra izini kaybettirmek zor. onun için de pek atm soygunu olmaz.

tünel güzel fikirmiş, ama biraz pahalı :D
  • babilbaligi  (26.08.16 11:06:00) 
arkadaşlar, "ebesinin bilmemnesindeki atm'lerin içine para nereden geliyor, bitince ne oluyor" sorusu gayet normal de, kusura bakmazsanız "atm'nin altında tünel mi var" diye soran adama "hayal dünyan ne kadar geniş, kaç yaşındasın" diye ben de olsam sorarım.

şubeye bağlı olmayan bütün atm'ler genel müdürlüğe bağlı. hatta alışveriş merkezlerindeki atm'ler, aynı bankanın aynı alışveriş merkezi içinde şubesi olsa dahi genel müdürlüğe bağlı. para azaldığı zaman gelip ikmal yapıyorlar. öyle dandik anahtarla açılacak bir kutu değil bildiğin çelik kasa var atm'nin içinde. iki anahtarlı, şifreli falan. bombayla patlatmadan veya oksijen kaynağıyla kesmeden maymuncukla açılacak gibi değil. o yüzden başkası kolay kolay açamaz.
  • kibritsuyu  (26.08.16 11:10:19 ~ 11:11:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.