[]

tez savunması

önümüzdeki hafta yüksek lisans tezi için savunmaya gireceğim.
daha önceden bir savunma deneyimim yok.
tez için bir sunum hazırladım, onu sunacağım.
başka nelere dikkat etmeliyim?
beni nereden vurabilirler?

 
şık ve offical giyin.
saçın başın düzgün olsun.

referans gösterdiğin makalelerle ilgili konuşacak kadar fikrin olsun.
içindekiler ve özet kısmında yazan herşeyi sunumda kısa ya da uzun anlatmaya çalış. burada bu yazıyor e hani anlatmadın demesinler.
sen onlara soru soracak malzeme ver ki bildiğin yerden soru sorsunlar.
jüriyi önceden öğrenebiliyorsan senin konunla ilgili daha önce ne yazmış ne yapmışar ona bak.
ayşe hoca şununla ilgili sorar, mehmet hoca bu konuyu sever gibi fikrin olur.
elinde tezinin hard copysi olsun mutlaka..
prezi de falan sunum hazırlayabilirsin..zorunlu değilse kuru kuru power pointte sunum yapma.
  • jimjim  (23.08.16 15:11:45) 
"nereden vurabilirler" olarak düşünme. sonuçta karşındaki insanlar tezini okumak için bir zaman ve emek harcamış, tezinin daha iyi olabilmesi için kafa yormuş insanlar. dinle, değerlendir; aklına yatarsa haklısınız,dediğinizi yapmam faydalı olabilir dersin, yatmazsa neden öyle yaptığını ve sence neden eksik/hatalı olmadığını açıklarsın. karşındakiler düşman değil. sadece sakin ol, iyi dinle, ölçüp tartıp konuş. 3 jüri üyesiyle de göz teması kurmaya çalış. başarılar :)


  • kayranin kedisi  (23.08.16 15:17:21) 
sunumunu yapıyosun, soru olursa cevaplıyosun, zaten danışmanın sana destek oluyo.
üzerine çok gelecek bişeyler bulurlarsa o tez olmamıştır ve düzeltme verirler zaten. o da bu aşamada az çok bellidir sanırım.

sunuma ikramlık, atıştıracak ve içecek bişeyler götürmeyi ihmal etme. en olmazsa olmazı bu hatta :P
  • manuel mandalina  (23.08.16 15:51:58) 
sen aylardir o konuda okuyup yazip ciziyorsun, rahat ol.
onlar tez konun hakkinda bilgili ve tecrubeli olabilirler ama yuzde 90 tezini okumadan gelecekler rahat ol.
elestiri olursa ukalalik yapma, mazaret uretmeden neden oyle yapmadigini ya da neden oyle yaptigini acikla.

sunuma baslarken once neden o konuyu sectin, nasil calistin ve senin alana ne katkin oldu bunu anlat. benzer calismalarda ne eksikti, sen neleri tamamladin ya da neleri farkli yaptin bunlarin altini ciz. soru icin orta yap, oradan soru sorsunlar. emin olmadigin toplara girme. cok ustune gelirlerse bu konuyu doktorada devam etmeyi dusunuyorum gibi bi savusturma yap, mantikli bir cercevede tabi ki.

yaninda mutlaka kagit kalem olsun. hocalarin soylediklerini not al, elestirilerini not al. duzeltme verme ihtimallerine karslilik soylediklerini not et. ileride isine yarar.

giyiminde seni sikmayan, terletmeyen (ya da koltuk altlarindan falan terini belli etmeyen), frapan ya da goz alici olmayan (cok renkli, cok desenli, cok dekolte, cok dar, cok trend olmasin vs vs) seyler tercih et. savunma sirasinda ister istemez terleyeceksin, bunu dusunerek kiyafet sec. sunum sirasinda ceket vs cikarman hos karsilanmaz, ya bastan izin isteyerek cikart ya da sonuna kadar dayan ya da hic giyme.

her yerin sunum ritueli farklidir, kimi yer de asla bisey yiyilip icilmez, kimi yerde gün gibi kisirlar borekler dolu olur. danismanindan ya da daha once sunum yapmis kisilerden ogren ona gore hazirlan. her halukarda masada mutlaka su, bardak ve pecete olsun. kimi yerde hocalar savunma sonrasinda yemege goturulmeyi bekler mesela. ya da hocalari senin alman, cikista senin birakman gerekebilir. bu tarz seyleri onceden danismaninla konus mutlaka.

sunumdan en az yarim saat 45 dakika once orda hazir ol. (hocalari alma isi olacaksa bi arkadasin yapsin bunu) mutlaka enstitude eksik kalan bi evrak isi, bi memurun hatasi vs olacaktir. double check yap/yaptirt, cikista imzalarin ve tum evraklarin tamam oldugundan emin ol.

ac karnina girme, tika basma tok girme. yaninda su ve mendil/pecete olsun.

tezinin ciktisi yaninda olsun. ayrica pdf olarak laptobunda veya usbinde yaninda ve acik olsun.

basarilar.
  • halanne  (23.08.16 16:27:58) 
hocan ok diyorsa bişi olmaz.

ek olarak,

sunumda paragraf tipi yazı olmasın 5 satır 8 kelime gibi düşünülebilir max.
okuma sunumunu
sunuma tam bilmediğin şeyleri asla koyma.
literatürde kim ne yapmış gözden geçir, şu şunu demişti, şu çalışmada şunlar vardı gibi hafızadan ekler yap
şekilleri iyi olsun sunumun

başka da bişiye gerek yok. ek olarak çok da büyütmeye gerek olmuyor genelde.
  • gurur  (23.08.16 16:47:12) 
1. Soru icin orta falan yapmana gerek yok. Aklimiz ogrenci ortalariyla calismiyor. Hazirlanip geliyoruz, soyledigin seyelerden ziyade yazdiklarindan soruyoruz.

2. Bize taz olarak gonderdigin pdf dosyasi noktasina, virgulune kadar okunuyor. Okuyoruz. Eger gercekten cok sacmaladiysan zaman kaybetmemek icin bir kac paragraf atlayip juride soruyoruz.

3. Yazdigin herseyden sorumlusun. Tez diye hazirladigin sey tamamen sana ait.

4. Juriye geldigimiz icin disiplinde senin konunla igili cogu seyi biliyoruz demektir. Ayriyetten calismalarimiza bakmana gerek yok. Senin konunla uzaktan ilgili olsak bile kendi calisma alanlarimizi soracak degiliz. Bizim ne calistigimizla degil senin kendinin ne calistigiyla ilgilen.

5. Kiyafet olarak bir sey demeye gerek duymuyorum. Master'i bitirdin, nasil giyinecegini biliyorsundur. Ceket falan giymene gerek yok. Kimse ceketle basladi ama ceketini cikardi bak bu olmadi diyecek degil. Ilgilenmiyoruz boyle seylerle. Ne anlattiginla ilgileniyoruz. Ogrenciler niye bunlara takiliyor hic bilmiyorum

6. Seni her yerden vurabiliriz :)

7. Eger hocalarinin yazdiklarini okumadigini dusunuyorsan o juriden gectiginde hak etmeden gectigini, gercek bir degerlenidirme olmadigini bilerek o egitimi tamamla. Vicdanin rahat olmasin ve ciktiktan sonra " ya zaten o hocalar okumuyorlar" lafini utanmadan tek bir kere soyleme. Bu senin basarinda saibedir. Seni gercekten degerlenidrecek bir okul bularak egitimine devam et.

8. kolay gelsin. Yaparsin.
  • shadowcat  (23.08.16 17:14:25) 
benim savunmamda eleştiri yapmadılar. sınav gibi de değildi, hadi anlat bakalım demediler. amaçları tezi benim yapıp yapmadığımı kontrol etmek. bu yüzden temel şeyleri soruyolar.

ayrıca sunumda detaya girme, şunu şöyle hesappladım (sayısal ise) şu faktörü şurdan aldım vs deme. işine güvenmiyorsun izlenimi veriyor.

vurma dertleri yok. tezi kendin yaptıysan hiçbir soruları zor gelmeyecektir. yaptığını anlatmanı isteyecekler sadece.
  • sttc  (23.08.16 20:39:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.