[]

bilgisayarcı mı çağıralım ne yapalım? (crypto virüsü)

bizim müdür gelen maili açıyor ve bütün dosyalar şifreleniyor, şifreyi çözmek için 1 bitcoin (yaklaşık 1700 lira) fidye istiyorlar, internette çözümünü de bulamadık.

şimdi bu parayı ödeyeceğiz fakat bitcoin transferi ve onların göndereceği şifre çözücüyü çalıştırmak biraz riskli, eğer olmazsa para çöpe gidecek ve ihale bana kalacak o yüzden pek bulaşmak istemiyorum. bilgi işlemcimiz de 4 gündür oyalıyor sinir olduk herife.

aslında basit bir iş ama az da olsa riskli, bunu kime yaptırabiliriz?

 
bilgi islemcinize tabii ki, ihale de ona kalmali.

gecmis olsun.
  • lanc  (23.08.16 09:39:22) 
para ödeyip çözüm bulanı duymadım. Bizim ofiste iki bilgisayara bulaştı, allah ne verdiyse sildim. Ama öncelikle o bilgisayarların ağ bağlantılarını kesmeniz gerekiyor. Ve oradan gelen mailleri acilen temizlemeniz gerekiyor.

siz karışmayın. bu bilgi işlemci arkadaşın işi. siz açık açık bu için ödemeyle bile olmayabileceğini söyleyin, aradan sıyrılın.

geçmiş olsun.
  • teknikekip  (23.08.16 09:41:29) 
bizim 40 şirketli muahsebenin tum verileri gitti(bilgisayarcı yedek sistemini yanlış kurmuş mal), neler yapmadılar ki şifreyi çözmek için. geçmiş olsun çözümü yok malesef. siz bulaşmayın bilgi işleme atın işi


  • eja  (23.08.16 09:46:21) 
siz neden karışıyorsunuz. bu it'nin işi. siz hiç ellemeyin arkadaşların dediği gibi.


  • hononu  (23.08.16 09:47:37) 
hocam sen ne iş yapıyorsun allasen, neden bu iş yerinde tüm olaylar sana kalıyor?

bilgi işlemci yapsın ne yapıyorsa.
  • nrmnm  (23.08.16 09:58:02 ~ 09:58:16) 
bilgi islemcinin birinci görevi sirket ici datalarin güvenligi ve yedeklemesi. görevini yapmadiya ve kurtarma yapamiyorsa onun problemli.


  • emrahday  (23.08.16 10:49:49) 
win 7 kurulu sistemlerde kolay bir yöntemi var.

fakat herhangi bir işlem yapılmamış olması gerekiyor.

internet bağlantınızı kesip

sistemin kurulu oldugun bolume gidip kullanıcının dosyalarnın bulunduğu bölümde kurtarılmak istenen dosyalardan

mesela masaüstü klasörüne sağ tıklayıp özellikler sekmesine tıkladıktan sonra

acılan pencerede eski sürümler sekmesi tıklayarak bir gün öncesine dönülebilir.

bu çözümün çalışabilmesi için hdd de geçici hafızanın yakın zamanda silinmemis ya da kapatılmamış olması gerekir.

detaylı bilgi için volkan.ozsevgi@gmail.com
  • kaiserr76  (23.08.16 11:11:19) 
Eski sürümlerden bazılarını açabiliyorlardı ama bu virüsün bir çok türevi var ve her geçen gün yenisi çıkıyor.

Hiç işlem yapmadan uzman birne göstermekte fayda var. Çözebilenler var ama çok sıkıntı olmayacaksa, format atıp yedeklerden devam edin.

Parayı boş yere göndermeyin, %95 işe yaramaz...


.
  • kartallar yuksek ucar  (23.08.16 11:17:45) 
herkes ödeme demiş ama sanki ödeyince açıyorlar gibi okumuştum ben. Para ödeyince şifrelemeyi kaldırmasalar bilgi yayılır kimse ödemez virüsün de anlamı kalmaz, gerçekten işe yararsa mecbur kalan şirketler böyle öder toplamda deli para kazanırlar. Hani mantıklı olan da o.

Bilemiyorum yine.
  • rodriguez2  (23.08.16 11:27:07) 
ayrıca böyle bir sorun ile bir daha karşılaşmamak için mail hizmeti aldığınız firma ile görüşmeniz gerekir.

çalıştığım firmada gmailden alıyoruz mail hizmetini ve bu tarz mailleri gmailin filitreleme sistemi sayende engelleniyor.
  • kaiserr76  (23.08.16 11:35:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.