[]

Kader Mahkumu

Ya biri sunun tanimini yapabilir mi? Kime kader mahkumu denir? Bu aralar surekli twitterda kader mahkumlarina af istiyorlar. Bu nefsi mudafa durumlari falan mi? Yoksa atiyorum adam karisinin aldattigini gordu, kadini dogradi. Bu dallama da mi kader mahkumu? Cunku bu salaklar da kader diyor.

#ParalelYargıAfGerektirir tagi var su an mesela. Abi feto yargiclari herhalde kiz kardesini oldurup, namus cinayeti diyen gerizekaliya 3 yil gerekir ama biz 5 yil verecegiz demediler. Yillarca bu herifler de kadin cinayeti olsun, tore cinayeti olsun dogru duzgun ceza falan vermediler, bunu da biliyoruz.

Bu ne sacmalik yahu? Ben mi bir seyi yanlis anladim, onu merak ediyorum aslen.

 
Politiklerden söz ediliyor orda.


  • chiper  (21.08.16 00:00:15) 
Bu tanım çok saçma evet ama genel mantığı yapmak istemediği ve istemeyeceği bir şeyi yapmış olmak gibi bişey.


  • pomknos  (21.08.16 00:01:50) 
Siyasi tutuklular ayri. Hashtagi biraz karistirinca anladigim siyasi tutuklulardan bahsedilmiyor. Simdi sozlukteki basliga baktim, orada da benimkine benzer bir tanimlama yapilmis. (bkz: kader mahkumu)


  • evrim halkasi  (21.08.16 00:03:55) 
yasalar neyi kıstas alıyo bilmiyorum, gerçi yasal olarak böyle bir tanım var mı onu da bilmiyorum.

benim aklıma kemal sunalın filmlerinden birindeki "şimdi sen söyle hakim bey kim suçlu" demesi geliyo kader mahkumu diyince. yani diyo ki "ben yapmadım yapmak istemezdim şartlar beni buna zorladı"

inşallah yasalar böyle bakmıyodur ismine kader mahkumu denmiyosa bile, çünkü suçlunun ifadesindeki anlatış biçimine göre herkesi bu kategoriye sokabiliriz.

bizim suçlularımız bile dandik, en kaba haliyle çıkıp "karımı kıtır kıtır doğradım lan var mı" diyen bile yoktur gibi geliyo, çünkü hep böyle bir mağduriyet mazlumiyet dili. e konuşmaya bakarsan herkes aklanır, adına kader mahkumu diyosak da tek suçlu tanrı demek ki, o yaptırmış kapısına çıkıyo.

mağdurun dili'nde demiş ki nurdan gürbilek:
"Üslup tek başına dünyayı değiştirmez.Olsa olsa bu dünyada susturulmuş olanın sesinin hepten unutulmasını engeller.O sesin içindeyse muhteşem olan değil, hemen her zaman ancak yasla anılabilecek, çünkü geri getirilemeyecek içerikler vardır.Eğer mazlumu baştan muzaffer gösteriyorsa üslup, yalnızca gerçeği perdelemekle kalmaz, sahibini şimdiden zalime borçlandırmış demektir. Adorno'dan daha iyi anlatmak imkansız: "Şahane mazlumların yüceltilmesi, sonuçta, onları mazlumlaştıran şahane sistemin yüceltilmesinden başka bir şey değildir."

kader mahkumu tabiri de mağduriyet diliyle alakalı.
ama netameli de bir konu, hikayelerini ne kadar kırparak aktarıyolardır bilemeyiz de mesela Aileen Wuornos'un hikayesinde ben sırf ona ilişkin bir suç görmüyorum, ama masum da değil. ne diceğimi bilemiyorum yani. öyle durumlarda kalmışsın ki, göz yumsan boyun eğsen kendine zulmedeceksin yani kendi şahsiyetine karşı suç işliyceksin, tepki verince de o tepki yasaya göre suç. tuhaf, çok tuhaf.
  • dafaisss  (21.08.16 01:28:58 ~ 01:30:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.