[]

akbil çalışma mantığı

bu kartları okuttuğumuzda bilgiler sisteme mi yükleniyor yoksa kart üzerindeki bilgiler mi güncelleniyor. internette arattığımda her ikisini de söyleyen var.

buna bağlı olarak;
bilgiler karttaysa, kartı bugün kopyalayıp, 3 gün sonra bugünkü haline döndürebilir miyiz?
sisteme kaydediliyorsa, öğrenci kartı ya da ücretsiz bir kartı kopyalasak, birden fazla kişi aynı kimlikli kartı kullanabilecek mi?

merak

 
rfid konusu sıkıntılı. okumak yazmak vs. ya burada ya da eski newsturkiye haber grubunda sorulmuştu buna benzer bir soru.


  • sutlu nescafe  (19.08.16 22:28:20) 
anlık olarak kartın içinde güncelleniyor ancak daha sonra sisteme de aktarılıyor.
kartı kopyalayabilirseniz kısa bir süre için çalışır. ancak daha sonrasında kayıtlarda tutarsızlık olduğunu fark edip müdahale ederler muhtemelen.

ancak kartı kopyalamanız bi şekilde anahtarları elde etmediğiniz sürece imkansıza yakın.
  • cal suna bi duduk  (19.08.16 22:30:36 ~ 22:31:11) 
mantik yurutuyorum. her para ve gecisin bi sayisi/idai var. bu idler temas edince azaliyor, yukselince artiyor. yani bizim paramiz o kart ve cihazlarda sayilardan ibaret veriler


  • mayeskuel  (19.08.16 22:32:57) 
her ikisi saniyorum. sirf kartta tutulsaydi mesela artik online goruntuleyebiliyorsun akbil'inin bakiyesini vs, o sistem olmazdi. mesela demokrasi nobetlerinde ulasim ucretsizdi diye aylik akbil'lere 10 gun falan ekstra yuklediler. bunun icin de merkezi sistem olmasi lazim diye dusunuyorum. kartta bilgi tutulmayip sadece sistemde tutulsaydi, bu sefer de otobuse binislerde mesela 1 saniyenin altinda veri akisi lazim, akbili gosterdin cekti senden sonraki gosterdi falan. bu kadar hizli ve stabil bi baglantisi olabilecegini sanmiyorum akbil okuma cihazlarinin.


  • hjarteblod  (19.08.16 22:33:41) 
akbil bakiyesi nereden görülebiliyor? hızlıca bir google araması sonuç vermedi.


  • qerest  (19.08.16 22:46:58) 
nfc diye bir sistem var. karttaki çip, okuma noktasına yaklaştırılınca bir sinyal yayıyor. kartı bastığımız yer bu sinyali algılıyor, eğer sistemde kayıtlı ise kartı tanıyor. sonrası arka plandaki bilgisayarlar üzerinden işliyor. kartın kodu tanındığında sistemde ne kadar para kaldığı kime ait olduğu vs. okunuyor. 1 kere bastıysan 1 biniş ücreti oradan azaltılıyor.

yani kart pasif. o noktaya yaklaştırılana kadar hiçbir işlevi yok. o noktadaki manyetik alan sayesinde sadece kendi kodunu anlatacak kadar bir sinyal yayıyor. geri kalan tüm işler ve bilgiler okuma noktası ve bağlı olduğu veri bankasında.

başka soru varsa mesaj atabilirsin.
  • icim urperiyor  (19.08.16 22:49:35 ~ 22:50:01) 
@icim urperiyor, bahsettiğiniz sistem sadece id barındıran kartlar. şirket giriş kartları vs.
istanbulkart kendi içinde hafızası olan hatta çeşitli uygulamaların çalıştırılabildiği gelişmiş kartlar. öyle sadece id üzerinden yürümüyor işler.
benim istanbul kartım şu linktekinden, isterseniz özelliklerini inceleyebilirsiniz.
cache.nxp.com
  • cal suna bi duduk  (19.08.16 23:07:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.