[]

Neden avrupada yaşamak istiyorsunuz ?

Abi şu an isveçteyim.Herşey çok monoton adeta bir legonun parçası gibi ..Hayat herşey sakin .Bu kadar monoton ve herşeyin bir lego parçası olduğu sistemde yaşamak sıkıcı değil mi ? Mekaniksel bir hayat yaşaniyor burada ..Açıkçası türkiyede iyi para kazandıran bir işiniz varsa buraya gelmek mantıklı bir iş değil.

Türkiyede çok fazla politize olmuş bir kesim var ama nedense buradakilerin çok umrunda değil politika ..


 
bir legonun istedigim parcasi olabilmek icin istiyorum.


  • ateistanbul  (19.08.16 21:43:12) 
Avrupada yaşamak isteği standart özellik değil. Şahsi tercihlerim sovyet rivierası yahut çinhindi ama avrupa değil. Genellemeyin.


  • kargn  (19.08.16 21:44:48) 
:) oyle de abi gel buraya canın sıkılsın ondan sonra konuş :) Yok yani türkiyede ayda 10 15 bin kazanırsan bunu düsünmezsın.
Türkiyede beyaz yakalı olup buraya gelip taksicilik yapanlar net maldır söylim :)

  • sorunvar  (19.08.16 21:45:39) 
@want2die can güvenliğn yoksa neden japonya değil ? Neden güney kore değil ? Salt bu neden değil bence ..Kimse yaşadığı ülkeden memnujn değil.İsveçliyle konuştum amerikaya taşıncam diyor.Amerikalıyla konuştum kanadaya taşıncam diyor.İngilizle konuştum italyaya taşınıcam diyo .. Burada bence farklı bir olgu var.


  • sorunvar  (19.08.16 21:49:16) 
adam ozgur olma fikrimi begenmemis ahaha. ne cevap istiyorsun panpa, soyle onu yazalim.


  • ateistanbul  (19.08.16 21:53:01) 
Sorunvar orda yaşayacak mısın? Yoksa tatil mi yapıyorsun da atıp tutuyorsun ?


  • lithu  (19.08.16 21:55:45) 
yok yaşamayı düşünmüyorumda ..Geziyorum.Arkadaş var onlada konuştuk bunu uzun süreli kalamayacağını 3 5 yıl yaşıyıp ülkeye döneceğini söyledi.Master yapiyor arkadaşım.Bende onun gibi düşünmeye başladım.


  • sorunvar  (19.08.16 22:00:12) 
Dışarıda insanlarla bağırabilmek için.

İnterrailde avrupayı çözdüğünü zannetmekte ayrı bir kafa...
  • kurnaz  (19.08.16 22:03:00) 
Ya işte kusura bakma ama gezerek kaptığın bilgi senin bilgin olmuyor. Tek başına deneyimlemen gerekiyor. Bir ülkeye tam anlamıyla alışmak, benimsemek için 1 yıl bile yeterli bir süre değil.Öte yandan bir ülkede uzun süreli yaşayıp , yaşamaya devam edip o ülkeyi kötülemeyi ilke edinmiş insanlar da çok fazla. Arkadaşını yaftalamak istemem ama. Bence sen de arkadaşlarının fikirlerini benimsemektense kendin deneyimlemeyi seç. İyi gezmeler.


  • lithu  (19.08.16 22:05:09) 
valla 34 yıldır istanbulda yaşayan biri olarak monotonluğu, sakinliği, tertibi, düzeni, her şeyin sıkıcı olabilecek şekilde kurallı düzenli ve sistemli olabilmesini, sisteme güvenebilmeyi, sürekli kolla götü modunda yaşamak istemediğim ve insanların kendi hallerinde başkasının işine ve hayatına burnunu sokmayan insanlar olmasını istediğim için. Bunlar parayla satın alınabilecek şeyler değil Türkiye'de


  • limoncello  (19.08.16 22:07:14) 
çok basit

1) avrupa bir bilim kıtası
2) avrupa'daki çoğu ülke temel bilimlere göre yönetiliyor, dinlere göre değil
  • alm est  (19.08.16 22:09:58) 
orada sistemin parçası olmamış olan insanlar anlayamaz söylemek istediğini ama çok haklısın.

ben isviçre'de doğdum ve büyüdüm, 10 senedir türkiye'deyim, vatandaşlığım var ve çevremde kimseye neden oraya dönüp yaşamak istemediğimi bir türlü anlatamıyorum.

lego parçası çok iyi bir benzetme, anaokuluna başlamadan aylar önce mektupla hangi öğretmenin öğrencisi olacağına kadar bildiren bir sistem. insan için 'iyi' olarak yapılan her şey kapitalist sistemin daha iyi bir parçası olması üzerine kurulu. 4 yaşından itibaren çocuklara hobi edindirmeye çalışılıyor, çünkü ileride daha iyi çalışabilmesi için boş vaktinde hoşuna gittiğini düşündüğü şeyi yapabilmesi lazım. hobin bile olmak ZORUNDA, tembellik yapamazsın.

öte yandan türkiye'de beyaz yaka olmak kısmına pek katılamıyorum, çünkü oturmamış bir sistem içerisinde sistemin parçası olmaya zorlanıyorsun. bu yüzden yan hakların avrupa'daki bir beyaz yakalıya göre çok kısıtlı, dolayısıyla hayat daha yıpratıcı.

kendi adıma, türkiye dışında bir yerde yaşayacaksam, tercihim güney amerika'dan yana olurdu.
  • gmzo  (19.08.16 22:10:58) 
@gmzo türkiyedeki beyaz yakalılar buraya taksiclik yapmaya geliyor diyorum.


  • sorunvar  (19.08.16 22:15:07) 
@sorunvar anladım o kısmı, deneyim bazında çok değerlendirebileceğim bir durum değil ancak bahsettiğim sıkıntılar yüzünden insanlar bunalıyor ve avrupa'da taksici olmak türkiye'de beyaz yaka olmaktan daha çekici gelebiliyor. yoksa ben de çevremde düzeni olan, belli düzeylerdeki semtlerde yaşayabilen insanlara avrupa'da yaşamak konusunda çok emin konuşmamaları gerektiğini anlatmaya çalışıyorum sürekli.


  • gmzo  (19.08.16 22:21:35) 
bir kere bisiklet süren biri olarak bu ülke beni tanıyor ve bana saygı duyuyor. onun dısında gercekten maddi anlamda tr nin vermediklerini veriyor ve bu beni güvende hissettiriyor. tr de insanlar jenga misali yasıyor. altından hangi bloğu ceksen yıkılacak gibi bu yuzden insanlar hep gergin ve hep tetikte. sahiden hersey parayla olmuyor tr de cunku parası olanlar bile belli zamanlarda belli seyleri için yurt dısına kacıyor. ha avrupa sana kasıkla verirken kepceyle alıyor. seni emek acısından sömürüyor ama ona göre de yasıyorsun.


  • fıytfıyt  (19.08.16 22:26:17) 
@gmzo aynen istanbul bebek ,nişantaşı ,beşiktaşta oturanlar avrupaya giderek şoka uğrarlar :) He yapan vardır ama zor iş :/ Sabahleyin buraya gelen mülteci türkçe afgan bile pek memnun görünmüyordu :S


  • sorunvar  (19.08.16 22:27:54) 
Avrupa'da yaşamak isterim, çünkü insan hakları ve sosyal devlet tarafı daha ağırlıklı, daha temiz, daha düzenli. Bir de ben sıkılmıyorum. Beni bırakınca öyle emekli gibi yaşarım ben. Çok uzun zamandır sıkılmadım, sıkılacak zaman nasıl oluyor, hayal bile edemiyorum. Hani o Gülse Birsel yazısındaki 'Avrupa da çok sıkıcı canım' kısmına çok katılamıyorum, ben sıkılmayı özlüyorum. Bir de Güney Avrupa'da kısa bir süre yaşadım iş gereği; orada millet bizden daha politize idi ve insan hakları mükemmel, iklim de harikaydı. Benim için tepe noktası oralar.

Yine de İsveç'e taşınmak istemezdim. Soğuk yerleri istemiyorum pek. Benim için ölmedikten, savaş olmadıktan sonra iklim insan haklarından daha önemli. Popom donacağına gidip Tunus'ta evden çıkamadan yaşarım. Geçici, birkaç yıl süreli olur da; 'Bundan sonra yeni evim burası' diyemem. Gideyim, can güvenliği ile boğuşayım sıcak sıcak.
  • aychovsky  (19.08.16 22:35:41) 
Bir kadin olarak "bu tshirtu giymeyim, cok acik, metrobuse binememem boyle" demek istemedigim icin avrupa'dayim.
Haftasonlarimi avmlerde gecirmek istemedigim icin, mukemmel toplu tasimayla ormanlara gidebilmek icin avrupa'dayim.

Bugun 15 kez italya-avusturya arasini gectim. Yuruyerek. Araba avusturya tarafindaydi, dukkanlar italya tarafinda. Istanbul'da evimin sokaginda yururken daha zor oluyor resmen. Kirik kaldirim, kaldirima parketmis araba vs vs. ki istanbul'da cok iyi bir muhitte oturuyor ailem.

Insanlar burada da sikayet ediyor, avusturyali birine sorsan "iyyh viyana igrenc" filan der. Herkes daha iyisini ariyor, icgudusel bir sey oldugunu dusunuyorum bunun.

Annem-babam istanbuldaki guzel hayatlarini birakip gelmezler mesela. Isleri gucleri var, rahatlar. Istedikleri an gelebilirler zaten. Ama benim icin oyle degildi.

Bir de nolursa olsun ortak kulturel degerler bulunabiliyor avrupada. 2-2,5 ay hindistanda yasadim. 3 aylikti biletim. Stajim biter bitmez donebilmek icin hayatimda ilk defa bi biletimi one cektim. O kadar acayip ki! Ki cok ust duzey yasiyordum orada da ama cok farkli yani. Avrupa daha tanidik. Ayrica bir sey oldu mu paaat diye turkiyeye geri uculabilir ama uzaktayken pek oyle degil.

Bir de ab ulkelerinin cogunda sistem duzenli ve guzel isliyor. Burokrasi asiri cok olsa da surprizlerle karsilasmayacagini biliyorsun en azindan.
  • kuehles blondes  (19.08.16 23:45:17) 
Cunku insanlar. Anlatmaya kalksam 8-10 sayfa yazmam lazim simdi derdimi, bosuna ugrasmayayim. O kultur benim zihniyetime daha yakin geliyor. Nokta atisi olmasa da daha yakin. O yuzden burada degil oralarda yasamayi tercih ederdim.

En onemlisi kurallar. Disiplinsizlik, duzensizlik sevmiyorum ben, nefret ediyorum. Mesela yaya gecidi var ve yaya gecidinde insanlar gecerken arabalar gercekten duruyor! Durup bekliyorlar, sen geciyorsun yahu. Agir agir yuruyorsun ve arabadaki adamlar ve kadinlar default hamile kadini hastaneye yetistirmeye calisirken durdurulmus gibi tepki vermiyorlar. Neden? Cunku yaya gecidinde arabalar durur. Onlar da duruyorlar. Durulmasi gerekiyorsa duruyor adamlar.


Bisiklet suruyorum caddede, kirmizi yaniyor ve en on sirada duruyorum bisikletimle arabalarin onunde. Sonra yesil yaniyor, ben bisikletimi hareket ettiriyorum, bir araba gibi hizli kalkamadigim icin arkadaki arabalar benim hiz kazanmami bekliyor. Ve aman allahim kimse korna calmiyor! Nasil yahu, aci aci korna yapip kafayi camdan cikarip kendilerine hayatlarinda gordukleri en buyuk kotulugu yapmisim gibi davranmalari gerekirdi, cunku arabalarin onunde bisikletle agir agir gittim ve onlari 3sn falan geciktirdim. Ama yapmiyorlar. Anlamsiz bir gerginlik yok adamlarda bizdeki gibi.
Bazi seyler bazi insanlar icin onemli degildir, her insan icin bazi seylerin onem sirasi ayni degil. Benim icin kurallar ve bu kurallara uyulmasi onemli mesela. Cok onemli. Yoldaki suruculerin aptalca davranip davranmamasi, sabirsiz olup olmamasi benim icin onemli. Sirf bunun icin bile ulkeyi terk edebilirdim.

Araba kullaniyorsun mesela, yogun trafik. Olumune senden once arabanin kafasini o araya sokmaya calisanlar yok mesela. Adam onundeki arabayi takip ediyor. Insanlar diger arabalara yol veriyor. Yol verme olayina karisini sana verioyrmus gibi bakmiyor.

Toplu tasimaya biniyorsun, durakta bekleyen kalabalik var. Tramvayin kapisi aciliyor ve teker teker iceri giriyorsunuz. Kapiya yakinligin ne kadarsa iceri girme siran da ona gore oluyor. Kapi acildigi anda hurraaa diye arkandan bir anda onune gecip ne pahasina olursa olsun iceri once girmeye calisanlar yok. Zaten potansiyel yolcuyla ulasim imkanlari da orantili. "Hay allah buna da binemedim" olayi da yok. Geric bizde faketmiyor, durakta 10 kisi var, gelen arac en az 50 kisi daha alacak musaitlikte ama adam yine de arkandan bir anda onune firlayip seni kenara itip iceri hucum ediyor. Cunku senden once girmeli oraya. Senden once girmezse oracikta dusup olecek, hayat memat meselesi ne yapsin adam?
Bu da benim icin onemli. Neden boyle ki? Neden yani? Neden insan gibi hareket eden insanlar gormuyorum? Insan gibi hareket ettiklerini gormek istiyorum ben insanlarin. Insan gibi hereket ettikleri bir yerde ysamak istemem de normal.

Gecen bizim isyerinin soforunun yanina bindim aksam, gecerken yol ustunde bir yere birakacak beni, kendi devam edecek yoluna. Arabaya bindik, kemeri taktim ve yuruduk. Araba biip-biip otuyor. Dondum sofore baktim herhangi bir tepki yok. Kemer takili degil, araba otuyor, sofor hicbir sey yokmus gibi devam ediyor. "Kemeri takmadin galiba" dedim, "o susar birazdan" dedi adam. Yok artik...
Adamin olayi kemer takmaya usenmek de degil, adamin derdi kemer takmamak direkt. Adam o sinir bozucu beep sesine bir sure katlanmaya razi oluyor, kemeri israrla takmiyor.
"Kemer takmiyor musun?" diye sordum, "yok" dedi. "Yani genel olarak, hic mi takmiyorsun?" dedim, hic takmiyormus. Hergun bu sekilde kilometrelerce yol yapiyor yani. Bunun gibi yuzbinlercesi var bu ulkede. Sonra ben bir ulkeye gidiyorum ve kilometrelerce yol yapiyorum ve bir tane bile, tek bir tane bile kemer takmayan surucu gormuyorum.
Niye takmiyorsun arkadas? Neden sacma sapan bir risk aliyor bizim burada yuzbinlerce insan. Kemer denen sey takilmasi gereken bir set-y ve bu yuzden adamlar takiyor, ama bizim buradakiler takmiyor. Iste ben boylesi bir gerizekaliligi hazmedemiyorum. Boyle gerizekaliliklarin yasandigi bir yerde yasarken huzursuzum. Bu da benim icin onemli. Insanlarin aptalca davrandigini gormek istemiyorum.

En ufak bir aksilik, tatsizlikta birden bire herkesin gerildigini goruyorum burada. Ama ayni durumda ortalama bir Avrupa vatandasinin keyfini kacirmadigi, "hay aksi heheh" diyip guluyp gecitigini goruyorum. Niye gergin herkes diye soruyorum o zaman bizde. Niye negatif herkes? Neden kendi keyfini kacirmak icin bahane ariyor millet yahu? Bir seyler ters gitse de gerilsek, oflayip puflasak, somurtsak, suratimiz dokuzu ceyrek gecse, isyanlara girsek der gibi millet.
Ben sevmiyorum boyle seyleri. Asik surat sevmiyorum. Gergin, morali bozuk insanlari sevmiyorum.

Bir Avrupa ulkesinde gece gec saatte disari cikiyorum. Saat gec, herkes yataginda uyuyor, caddelerde in cin top oynuyor. Sagda solda tek tuk insan goruyorum o saatte benim gibi hala disarida olan, etraf tenha. Cadde boyunca issiz, biraz ilerliyorum bakiyorum karsidan kisacik etekli bir kiz geliyor, etegi cok kisa. Hic de tedirgin gorunmuyor, rahatca yuruyup gecip gidiyor. O gec saatte etrafta kimse yokken tek basina bankta oturmus kulaklikla muzik dinleyen kiz goruyorum, hava sicak oldugu icin kisacik bir sort giymis o da. Tabii o da hic tedirgin degil. Yanindan gecenler "bu ne is?" bakisi da atmiyor. Oturmak istedigi kadar oturup bir sure sonra kalkip gidebiliyor kiz. Her tarafi dekolte bir kiyafetle gecenin yarisi issiz caddede hic cekinmeden yuruyebiliyor genc bir kiz. Ne genc kizda bir tedirginlik var ne de etraftan gecerken bu kizi gorenlerde herhangi bir tepki. Insanlar rahat. Kafese tikilmis degiller. Erkek ne kadar rahatsa kiz da o kadar rahat. Hem de ne giyerse giysin. O kiyafetlerle Istanbul'da o saatte disari cik kadin olarak, eve gelene kadar bu gece canimi bagisla diye allaha dua edersin.
Ben kadin degilim, Istanbul'da da gece gec saatlerde disari cikiyorum, pek cekindigim soylenemez, benim icin cok sikinti yok ama neden yahu? Neden insanlarin bu konuda rahat olamadigi bir yerde yasiyorum. Neden gec saate disari cikacak kadinlari korkutacak, onlar fiziksel ya da ruhsal olarak incitecek insanlarla beraber yasiyorum?
Niye etrafimda cirkin seyler oluyor? Niye acik alanda kafes hayati yasiyor etrafimdaki insanlar? Niye kadin istedigi kiyafeti giymeye korkuyor? Boyle bir yerde yasamak istemiyorum mesela.

Yani bunlar bir sey degil, diyorum ya anlatmaya kalksam sayfalarca yazmam lazim. Tercih meselesi. Baskalari icin onemsiz olan seyler benim icin onemli, baskalarini pek rahatsiz etmeyen seyler beni cok rahatsiz ediyor, bazilarinin eksikligini pek hissetmeyecegi seyler benim icin hayati, kimisinin bu ulkeden uzaklasinca mumla arayacagi seyler benim sirt cevirebilecegim seyler. Bu yuzden ben burada yasamak istemeyen taraftayim. Avrupa diyince ulkeden ulkeye de fark var, Avrupa'nin her tarafi bir degil. Avrupa'nin heryerinde de son derece memnun olacagimi sanmiyorum.
  • stavro  (20.08.16 01:10:03 ~ 01:13:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.