[]

MSA çıkışlı biri ne kadar kazanır?

Merhabalar, aramızda MSA(mutfak sanatları akademisi) bilgisi olan bazıları vardı diye hatırlıyorum. bir kaç sorum olacaktı.

profesyonel aşçılık sertifikasını aldıktan sonra -istanbulda ortalamanın üstü iyi bir işletme/otel/..de- hangi pozisyonda başlanıyor? ve aylık tahmini maaşı ne olur?

aynı pozisyonda ne kadar süre çalışmak lazım bir sonraki aşama için? ve pozisyon arası maaş farkı ne kadar olur?

teşekkür ediyorum şimdiden.

 
Msa değil ama gastronomi lisans mezunuyum.
Daha önce bir tecrubeniz yok ise mezun olduktan sonra başlayacağınız pozisyon Commis pozisyonu olacak, tahmini maaşınız 1600 -1800 Tl civarı olur. Performansınıza göre pozisyon atlayabilirsiniz, ancak şirket politikasına göre 6 ay /1 yıllık periodlarda bunu gerçekleştiriyorlar. Commis 2 olarak başladığınız yerde 6 ay içinde Commis 1 olmak mümkün, maaşlar arası fark ise benim en son çalıştığım firmada 200 TL civarındaydı.

  • tss  (18.08.16 14:35:52) 
Kalifiye eleman olarak çıkıp komi olarak başlamak biraz mantıksız geldi bana en azından Msa için öyle değildir diye düşünüyorum?


  • zebragibi  (18.08.16 16:21:40) 
sorunuza tam cevap değil ama;

msa için de öyle. sizi staj süreniz bitince direkt sous chef olarak almazlar misal. öyle bir hayaliniz varsa şu an bırakın. benim üç arkadaşım aşçılık hayaliyle msa bitirdi, hepsi başlangıçta saçmasapan işler yapmak zorunda kaldılar.

ayrıca iyi otel veya işletmelerde benim bildiğim kadarıyla mutfakta kıdem olur, siz en iyi ihtimalle prep cook olarak başlarsınız, onların da aldığı 2500ü geçmez diye düşünüyorum.
  • evde liyakat kalmamis  (18.08.16 16:30:32) 
msa'yı gözünüzde büyütmeyin o kadar. para verip 2-3 ay eğitimle mutfakta malesef çat diye yükselemezsiniz. hatta lisans okuyanlar arasında msa biraz ezik kalır

lisans okumak başka, ben de lcb mezunu olacağım seneye (finansı verirsek alsdkad) ama buna rağmen türkiye'de tırı vırı yapıyorlar. ne kadar kazanır olayı biraz kendini satmana bağlı ama msa'lı elemanlar genelde 2'yi geçmiyor.
  • dannyb  (18.08.16 16:35:42 ~ 16:36:04) 
gastronomi okuyan komi olarak başlıyorsa msa illaki öyle olur.


  • zgrydn  (18.08.16 16:45:38) 
bu işte istediğiniz yerden mezun olun, henüz türkiye piyasasında tecrube önyargısını aşamıyorsunuz. Aslında mantıklı bir durum aynı zamanda. Okullu olmanın avantajı pratiğin yanında teoriyi de kavrayarak mutfakta rasyonel düşünebilmek. Aslında herkes yemek yapar,ancak mesele stres altında akıllı düşünüp hızlı çalışmakta. Bu yüzden alaylılar ( bir çoğu, süper yeteneklerden bahsetmiyorum ) daha uzun sürelerde yükselirken, okulluların daha kısa sürede yükselme şansları var. ancak komi bilemediniz demi olarak başlayacağınız kesin.( yine çok şanslı olmadığınızı ve kendini mükemmel pazarlamadığınızı varsayarak)


  • tss  (18.08.16 23:02:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.