[]

1000 yıl öncesine gitsek??

bundan diyelim 1000 yıl, ya da 600 yıl öncesine gitsek.

şu andaki dünyada konuşulanm dillerden hangisini bilsek anlaşabilirdik?

İngilizce hollandaca gibiymiş.

almanca zaten bambaşka.

türkçe nasıldı?

latince sanırım tek değişmeyen dil, zaten son ana dili latince olan adam 300 yıl önce ölmüştür sanırım.

 
Yazılı mandarin çok benziyormuş sanırım, çok eski yazıtlar vardı hala rahatlıkla okunulabilen. Konuşma olayını bilmiyorum ama o da olurdu. Dediğin gibi dil bilimci olmayan biri germen dillerini anlayamaz. Türkçede bence bazi kelimeleri kapardık ama anlaşma zor olurdu.


  • glamdr1ng  (18.08.16 14:19:57) 
Bulundugun cografyaya gore degisir tabii ki.

Turkce o donem de vardi. Bugunkunden biraz fakliydi.
  • evrim halkasi  (18.08.16 14:24:11) 
Ben oyumu Türkçe'den yana kullanıyorum. Edebiyatçılar tarihçiler daha iyi bilir ama sanki Arap-Fars etkisinden önceki Türkçe gayet anlaşılabilir duruyor.


  • rodriguez2  (18.08.16 14:28:38) 
Türkçe ile muhtemelen gayet rahat anlaşırdın. Günlük türkçede büyük değişimler yok diye biliyorum.

Farsça da çok değişmemiş diye duymuştum.
  • i ve been mistreated  (18.08.16 14:33:23) 
Eski Anadolu türkçesi ile anlaşırdın, sıradan vatandaş ile.ne dediklerini anlardın onlar da senin derdini anlardı iyi kötü.


  • wilhelmwasmuss  (18.08.16 14:52:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.