[]

Yayın evinin beni keklemeye çalışması ?

Bir 20 dakika önce başlık açmıştım yayın evi sözleşmesinde kitabın dizi film hakkını almak istiyor mu diye. Bizzat kendisine sordum sözleşmedeki bir madde bunu sağlıyormuş.

İşin komik tarafı böyle bir durumda bana gelirden yüzde 2 vereceklermiş. Atıyorum kitap bir şekilde filmleştirildi yada dizi oldu. Yayıncı bu durumda atıyorum 100.000 tl alıyorsa bana vereceği para 2.000 tl. Komedi değil de ne?

Ben açıkçası yayınevine sadece kitap haklarını vermek istiyorum film ve dizi hakları saklı kalsın istiyorum. Siz ne yapardınız bu gibi bir durumda ? Size de çok az değil mi? Tamam kitap çoğaltılacağı için bir yapımcının fark etme ihtimali oluyor burada yayın evinin de hakkı olmalı. Ama bence yarı yarıya yada daha makul bir anlaşma olmalı. Yüzde 2 çok komik bir rakam. Siz ne düşünüyorsunuz ?

 
Kesinlikle kabul etmezdim.


  • fragile lady  (17.08.16 17:15:51) 
hocam ilk kitabınız mı?


  • kingcyrax  (17.08.16 17:28:26) 
İlk kitabım. Belki böyle olduğu için kabul etmem gerektiğini düşünebilirsiniz ki zaten kitabın haklarıyla ilgili hiçbir beklentim yok. Kitabın basımıyla alakalı zaten çok komik bir rakam veriliyor. Benim için önemli olan kitabın çıkmış olması. Ama ben bir gün kitabın dikkat çekip film vs olabilme ihtimali olduğunu düşünüyorum ve açıkçası bunun haklarının yüzde 98'ini yayın evine devretmek çok saçma geliyor.


  • Wolfware  (17.08.16 17:33:18) 
Şurada benzer bir soruyu cevaplamıştım, belki işine yarar. eksiduyu.ru

Endüstrideki birçok şirketin bakış açısı aşağı yukarı böyle :))

Kitabın dizi ve film olma ihtimali çok düşük, ama neden %2'yi kabul edesin ki? Bu arada J.K Rowling bile %50 alamaz, önce onu söyleyeyim. Burada önemli olan nokta film ve dizi haklarını senin için kimin pazarlayacağı, eğer pazarlama işini yayınevine bırakırsan alacağın komisyon %2 olur çünkü onlar işe "ya bu işler aslında çok zor, büyük ihtimalle olmaz zaten" gibisinden bakıyor, o yüzden neredeyse tamamını istiyorlar.

İşin bir de katma değer meselesi var, tamam, sen kitabı yazdın da, o kitap filme uyarlanınca karakteri oynaması gereken oyuncu x para istiyorsa mecbur onu oynatacaklar (Filmden maksimum geliri elde etmek için).

en.wikipedia.org

Yukarıdaki listeye göre eser sahibi genelde toplam bütçe üzerinden ~%5-10 gelir elde etmiş.

Arnold Terminatör 3 için 29 milyon dolar peşin + net gelirin %20'sini alacak şekilde anlaşma yapmış çünkü Arnold olmadan Terminatör çekemezsin.

Dizi oyuncularıyla ilgili bir örnek vereyim, Friends dizisinde oyuncular 1. sezonda bölüm başına $22.500 almışlar. Üçüncü sezonda birlik olup Warnes Bros'la masaya oturmuşlar ve bu rakam $75.000 olmuş. 7 ve 8. sezonda bu $750.000'a, son iki sezonda da kişi başı $1.000.000'a çıkmış. Düşün şimdi, yapımcısın, işler çok iyi gidiyor ve oyuncular birlik olup zam istiyorlar. İki seçeneğin var, ya diziyi iptal edeceksin ya da pazarlık yapacaksın. Onuncu sezondan sonra dizi bitti (2004), genelde oyuncuların ödemesi de bundan sonra bitiyor ama bu sefer bitmemiş. Son sezonlara doğru tekrar pazarlık yaparak anlaşmalarını genişletmişler ve şu an 2016 yılında olmamıza rağmen Warnes Bros diziden yılda 1 milyar dolar ($1.000.000.000) gelir elde ediyor (tv kanalları, dvd satışları, streaming, vb), oyunculara da yılda 20'şer milyon dolar ödeme yapıyor.

Ölüm ve vergi hariç hayatta her şey pazarlığa açık :)
  • hayirsiz  (17.08.16 17:47:21 ~ 18:06:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.