[]

İşten ayrılırken iş seyahatinin bilet masrafının istenmesi

Uzun yıllardır çalıştığım şirketten iyi bir transfer teklifi sebebiyle ayrılmaya karar verdim. Lakin burada uzun yıllar daha çalışmayı düşündüğüm için 6 ay - 1 sene bazında planlamalar yapabiliyordum. Bu ay içerisinde gerçekleşmek üzere iki yurtdışı iş seyahati planım vardı ve biletleri ucuz olsun diye aylar öncesinden aldırmıştım. (Şirket, benim adıma aldı, ödemeyi yaptı)

Neyse, firmaya ayrılmak istediğimi söyledim. Seyahatler önümüzdeki iki haftada. Onlar da biletler önceden alındığı ve promosyon bilet olduğu için bu biletleri iptal ettiremiyoruz, o zaman parasını ödeyeceksin dediler. 3300 liradan fazla bir rakam şu anda. Bunu ödememi istiyorlar, ödemek zorunda mıyım yasal olarak? (Bu rakam maaşımdan az bu arada)

Bir ek olarak şunu belirteyim - ihbar süresinden önce çıkıyorum (normalde 8 hafta beklemem lazım), fakat benden ihbar tazminatı almayacaklarını belirttiler.

 
ödemeyin kesinlikle. Paranızdan kesmeye kalkarlarsa da direkt dava açın. Olmaz öyle saçma sapan şey. İhbar süresi de zorunluluk değildir şirketin hakkıdır ama isterse kullanmaz. Kendi kullanmamayı seçerse bunun için de tazminat talep edemez sizden.


  • nuka cola  (17.08.16 16:12:44) 
İhbar tazminatı almayarak gösterdikleri iyi niyete karşılık, bence öde. Hatta transfer olacağın yer aynı iş kolundaysa ve müşteri bağlama imkanın varsa durumu anlat, işe başladıktan hemen sonra git seyahatleri yap, adamları bağla hem dakika 1 gol 1 durumu olsun hem de biletlerin parasını yeni şirketten al.


  • Polaroid  (17.08.16 16:14:49) 
sirketin sizin için yaptigi ve iptal ettiremeyeceği bir rezervasyonun bedelini ödemeniz istenebilir. sonuçta, sirket, size güvenip bir adim atmis ancak siz adimda yer almayacaginizi belirtmişsiniz.

bence etik olarak, ödemek gerekli. eger durumunuz hepsini odemeye yetmiyorsa, yâri yariya seklinde bir teklif de yapılabilir.

ama an güzeli, bu seyahati gerçekleştirmek ve mümkünse diğer işyerinden de bedelini alabilmek tabi.
  • for the record  (17.08.16 16:18:14) 
Şirket kendini korumak için ihbar süresine sahip. Eğer isterse sizden ihbar süresinde çalışmanızı ve bu seyahatleri yapmanızı talep edebilir. Bunları yapmazsanız da gene biletin parasını isteyemez sadece ihbar tazminatı talep edebilir. Ne etik ne de yasal olarak hiçbir sorumluluğunuz yok. Şirket aylar öncesinden bileti alarak risk alıyor, bu da riskin sonucu.


  • nuka cola  (17.08.16 16:23:59) 
şirkete bilet parası ödemek zorunda değilsiniz böyle bir yasal zorunluluk yok. aranızdaki ilişkiye bağlı olarak bilet parasını isterseniz ödersiniz. ihbar süresinden önce çıktığım ve benden ihbar tazminatı alınmadığı için, aşağı yukarı benzer sektörde devam edeceksem gün olur yeniden birlikte iş yapma ihtimalimiz olur diye düşünerek ben bilet parasını öderdim. içten içe de ihbar tazminatı yerine sayardım :)


  • avonkatalogu  (17.08.16 16:52:12) 
çılgın mısın, tabi ki ödeme. seyahatleri keyfin için düzenlemedin ve şirketi düşünerek de daha önceden alıp masrafları azaltmak istemişsin. bu da işin riski, şirket o zaman son ana kadar almasaydı biletleri, ne de olsa seninle bağlayıcı bir sözleşmesi bulunmuyor.

asla ödeme, katiyen ödeme, isteseler de alamazlar zaten.

ihbar tazminatı meselesi de şirketin de işine gelir. işten ayrılacak artık işini sallamayacak birini niçin 2 ay daha tutup, ki bu sürede iş arama izinlerini falan da vermek zorunda, maaş ödesin ki.
Ayrıca şirket sen gitsen de gitmesen de o biletleri masraf olarak düşecek. hem parasını senden alsınlar hem masraftan düşsünler, yok öyle yağma.

ödeme,
ödeme,
ödeme...
  • re noreno  (17.08.16 16:58:42 ~ 16:59:30) 
pazarlık yap?

çevremde şirketlerde öyle pazarlık yapıp çıkanlar oldu. eğitim masrafları falan mesela atıyorum 4000 lira tutmuş 2 senelik sözleşme imzalamış sözleşmenin bitimine 1 sene kala istifa ediyor dolayısıyla 4000 lira yerine 2000 liraya anlaşıyorlar. sen de buna benzer bir teklifle gidebilirsin.

ödeme diyen arkadaşlar neye göre ödeme diyor anlamadım. adam tuttu ki ödemedi bilet parası maaşımdan az diyor sonra şirket derse bana ihbar tazminatı olan 8 haftanın parasını öde o zaman ne halt yiyecek?
  • mr.goodcat  (17.08.16 20:04:38) 
Madde madde açıklıyorum
1) Şirkete yazık onlar para ödemiş falan gibi aptal duygusallıklara girmeyin sakın. Çalışan işveren ilişkisi çok katı bir ticari ilişkidir. Zerre duygusallığa yer yoktur, aranızdaki ilişki alış-veriş'den öte değildir aksini düşünen ise saftır. O firma masraf kısmak istediği zaman ilk atacağı adım eleman çıkarmak olacaktır. Siz şirkete emeğinizi satarsınız onun dışında da bir ilişkiniz yok.
2) Şirket bileti aylar öncesinden almak zorunda değil, kişiyle arasında süreli sözleşme yok. Ucuza bilet almak ise işin riskidir.
3) İhbar süresini kullanmamayı seçen şirket olduğu için, ihbar tazminatını öde diyemez. İhbar süresinde çalış diyebilir sadece, burada çalışan bu sürede çalışmak istemezse ihbar tazminatını ödemek zorunda kalır.
  • nuka cola  (18.08.16 07:43:57) 
Ödemedim. Hatta araç kullanımı diye ücret kesmişler, yurtdışı seyahatimde alacağım harcırahtan daha düşük bi rakamdı, harcırahtan kesin artanı bana yatırın dedim, bir daha aramadılar.


  • roket adam  (23.10.16 23:02:49) 
İyi yapmışsınız.


  • nuka cola  (24.10.16 00:07:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.