[]

Bolgesel zayiflama diye bir sey yoktur.

Oyle mi? Kesin dogru mu yani?

Peki gobekli olan insanlar bu gobeklerinden nasil kurtuluyor, karinlarini nasil duzlestiriyor, gobekteki yaglarin iyice azalip dumduz karima sahip olmak icin genel olarak zayifliyorlar, komple vucutlarini mi inceltiyorlar?

Erkekte yaglanma agirlikli olarak gobege gidiyor, cok sismanlamadan da gobegin cikabiliyor. Tabii beslenme, genetik gibi faktorler var isin icinde ama oyle ya da boyle oluyor iste.
O halde bolgesel kilo alma varken buna ragmen bolgesel kilo verme yok mu? Yani bir tarafin sisiyor, sonra bolgesel verme diye bir sey olmadigi icin o sekilden kurtulmak icin genel olarak butun vucudundan esit oranda yag mi kaybediyorsun/kaybetmek zorundasin?

Bolgesel kilo alma da mi yok yoksa?
Hayir, var. Merak ettigim sey, bolgesel kilo vermenin efsane olup olmadigi.

Hala "kesinlikle bolgesel zayiflama diye bir sey yoktur" diyorsaniz bir sey diyemem, uzman sizsiniz, benim uzman oldugum bir konu degil, saglikci degilm. Beslenme uzmani falan da.
Peki, ben fazla kilosu olan biri degilim, boyuma gore kilo oranim hic de fazla degil Hatta sinirdayim, az kilo gaybetsem zayfi sinifina girecegim.
Onceleri cok zayiftim, sonradan biraz toparlayim su anki halime geldim. Hatta biraz daha alsam kotu de olmaz diyebilirim.
Buna karsilik gobegim var. Tisort giydigim zaman ben buradayim diye bagiriyor. Hem de hic sisman olmayan bu vucuda ragmen. Hamile genc kiz gibi.
O zaman sevgili dostlarim, sozum ona bolgesel zayiflama diye bir sey de olmadigina ben hamile kiz gibi gorunmemek icin komple kilo kaybetmeye mi mahkumum? Yani karpuz yutmus adam gorunutusunden kurtulmak icin karnimdaki yaglarla birlikte tum vucumdan yag kaybedecvegim, o karnimdaki yaglar icice azalip duze yakin bir goruntu yakalayana kadar butun vucudumdan epey bir kola kaybedip Somali'lilere mi donmek zorundayim? Bolgesel zayiflama diye bir sey yok. O zaman 10 kilo verecegim, gobegimdeki yaglarla birlikte her taraftan yaglar gidecek, bir deri bir kemik kalacagim?

Ya da kilo kaybetmeyecegim, spor yapacagim, kas kutlesini arttiracagim, duzenli spor yaparken gayet duzenli de beslenecegim, yaglar erirken bir yandan kas kutlesi de artarak minimum ideal kiloyu muhafaza edecegim, hamile kiz gibi gorunmemek icin yag oranimi %5'e falan mi dusurecegim??
Aksi takdirde ya sisman olmadigim halde gobekli dolasacagim ya da iplik gibi olma pahasina kilo verip karnimi duzelstirecegim? E bolgesel zayiflama yok?
Gobegi olan insanlar hep gobegiyle mi kaliyor? GObeginden kurtulanlar sporun dibine vurup yag oranini o bicim yuzdelere mi cekiyorlar?
Gobekten kurtulma isi bu kadar uzak mi gercekten? Bolgesel zayiflama diye bir sey olmadigina gore oyle gozukuyor. Ya da bir yerde hata yapiyorum. Mantik hatasi falan.
Nerede yapiyorum?
Bolgesel zayiflama gerecekten yok mu?

 
vücudun belirli yağ depoları var. erkeklerde genelde göbek, kadınlarda genelde basen bölgesidir. genetik faktörlerle bu değişir.

sen spor yapıyorsun. mesela bacak çalışıyorsun, vücudun aa bu bacak çalışıyor dur bacaktaki yağları harcıyım demez. yağ depolarından yağ çekip kullanır. bunu da yağı depoladığı oranda yapar. yani yağ yüzde 80 göbekteyse harcarken de yüzde 80 göbekten harcar. nasıl yağlandıysan o şekilde yağ kaybedersin. genetik faktörler hariç bu anlattığım. bildiğim kadarıyla böyle işliyor süreç.
  • cekilmis gayfe  (11.08.16 19:53:52) 
Vücudunda yağ hücrelerin var, yağ yakacağı zaman o an neresi müsaitse oradaki yağı kana salıp mitokondriye gitmesini sağlayıp yağ oksidasyonunu başlatıyor. Bu yağ asitleri göbekteki hücrelerden de gelebilir koldaki hücrelerden de, sen buna hükmedemezsin. Yani göbeğimde yağ var oradaki yağları kana salayım diyemezsin, haliyle bölgesel olarak da zayıflayamazsın.

Aynı şekilde bölgesel olarak da şişmanlamıyorsun; sadece erkekte göbek bölgesindeki yağ hücreleri daha büyük olduğu için yağ asitleri çoğunlukla orada depolanıyor ama bu kural değil. Aynı şekilde kadınlarda da kalça/basen bölgesi yağlanıyor. Onlarda da erkekte olan şeyin aynısı oluyor.

Yazıyı tam okumadım ama böyleyken böyle.

Edit: Yazıyı tamamen okudum. Senin sorunun yağ ile ilgi değil; sen skinny fat'sin. Yani yağın çok olduğu için değil kas kütlen az olduğu için böyle gözüküyorsun. Kas kütlen az olduğu için vücudundaki az miktarda yağ daha çok öne çıkıyor. Daha iyi anlaşılması için şöyle söyleyeyim: Elinde 5 litre yağ var, bu 5 litrelik yağı 3 litrelik bir plastik şişeye sığdırmaya çalışırsan, plastik şişe esner ve şişkin bir görüntü oluşur; fakat 5 litrelik yağı 6 litrelik bir pet şişeye boşaltırsan, şişede herhangi bir esneme olmaz, dışarıdan bakıldığında da içinde yağ olduğu belli olmaz. Sen bu durumdasın. Yani 3 litrelik pet şişesin, sendeki 5 litre yağ senin derinde esneme yapıyor haliyle göbekli gözüküyorsun. Kas kütleni ve hacmini büyüttüğünde bu problem ortadan kalkacak; 6 litrelik pet şişe olacaksın.
  • angelus  (11.08.16 19:54:05 ~ 20:05:52) 
"yağ yüzde 80 göbekteyse harcarken de yüzde 80 göbekten harcar" kilit nokta bu, merakim giderildi. Ayrintili cevaplar icin tesekkurler.


  • stavro  (11.08.16 20:42:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.