[]

kira sözleşmesi bitmeden evden çıkmak

kirada oturuyorum. sözleşme seneye haziran ayına kadar sürüyor. ben şimdi çıkabilir miyim? problem olur mu? ne yapmam lazım?




 
Ev sahibiyle anlaşamazsan senden hukuki olarak kalan ayların parasını alabilir.


  • angelus  (10.08.16 23:45:25) 
Eskişehir'de önceki işimde çalışırken yeni eve çıkmış ve sözleşmenin yanında 12 aylık da senet imzalamıştım. Taşındıktan 3 ay sonra işyeri küçülmeye gitti, benim de dahil olduğum 20 kişi kovulduk. Kendi alanımda hemen bulabildiğim tek iş İstanbul'daydı ve daha 3-4 ay kalmışken evden çıkıp şehir değiştirmek durumunda kaldım.

Ev sahibine ihbar dönemindeyken haber verdiğim için son dakikada öğrenmiş olmadı. Sıkıntılı tipler de olmadıklarından problemsiz aldım senetlerimi. Ama depozitom yandı tabi.

Bu muhabbetler ev sahibinin insiyatifinde olan şeyler. Bin kere ev değiştirdim, bu olay haricinde 2-3 ay geç veya erken çıktığım oldu ama sözleşmeyle mahkemeye giden ev sahibi hiç yaşamadım ve duymadım.

Senet yoksa çok problem çıkaramazlar. Minimum bir ay önceden haber verirseniz ve durumu güzelce anlatıp ters tepkilere karşı alttan alır "hee, hee, haklısın" derseniz sıkıntı olmaz. En temizi de yerinize çıkabilecek birini bulduktan sonra konuşmak. Böylece ev sahibi zarara girmediği gibi, sizin depozito onda kalırken yeni kiracıyla kara geçtiği için biraz konuşup yoluna bakar.
  • rakunzelll  (11.08.16 00:11:46) 
kalan ayların parasını nasıl alıyor öyle? ihbar süresi diye bir şey var, geçirirseniz sadece onu isteyebilir. hukuki olarak.


  • 507  (11.08.16 11:07:22 ~ 11:07:36) 
O sözleşmeyi kontratı şirinlik olsun diye mi yapıyorlar. Sen 2 sene kontrat imzaladığında 2 sene adamın evinde oturma sözü veriyorsun, adam da 2 sene boyunca evi sana kiraladığını 2 sene boyunca ev üstünde bir yaptırımının olmayacağının (Almanya'dan oğlum gelecek çık evimden gibi) sözünü veriyor. Bunu da sözleşme imzalayarak hukuk karşısında kendininizi garantiye alıyorsunuz. O 2 sene boyunca nasıl ki ev sahibi sizi kafasına göre evden çıkaramıyor, siz de kafanıza göre evden ayrılamıyorsunuz. Yani bu sözleşmeler her iki tarafı da bağlıyor. Öyle ihbar süresi falan yok; adam evini 2 sene boyunca senden gelecek kiraya bağlamış, sen ben çıkıyorum dediğin anda adam zarara giriyor. Ev sahibiyle anlaşamazsan adam da kıl biriyse kalan ayların kirasını her şekilde alır. Hukuk olaya tek taraflı bakmıyor.


  • angelus  (11.08.16 11:35:49) 
Yasal olarak evi kiraya verene kadar geçen süreyi (1-2 ay) senden tahsil edebilir.

Ancak 2-3 yıllık kiracıysanız genelde daha yüksek kiraya verebilecekleri için kiracının çıkması iyi bir şeydir. Okul dönemi de geliyor, ev kiralamaların yoğun olduğu bir dönem. Bir konuşun, ev sahibi sıcak bakabilir...


.
  • kartallar yuksek ucar  (11.08.16 12:00:23) 
=Borçlar kanunu=

Kiralananın sözleşmenin bitiminden önce geri verilmesi

MADDE 325- Kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralananı geri verdiği takdirde, kira sözleşmesinden doğan borçları, kiralananın benzer koşullarla kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder.

(Bahsi geçen "makul süre" pratikte 1 veya 2 aydır. Uygulamada, kira kontratına bu süre yazılır. ve önceden bildirerek kontrat fesh edilebilir)


--

(Eğer yapılan sözleşme 1 yıldan eski ise ve yazılı olarak yenilenmemişse, otomatik olarak uzamış ve "belirsiz süreli" bir akte dönüşmüş demektir. bununla ilgili madde ise)

II. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde fesih bildirimi

1. Genel olarak

MADDE 328- Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde taraflardan her biri, daha uzun bir fesih bildirim süresi veya başka bir fesih dönemi kararlaştırılmış olmadıkça, yasal fesih dönemlerine ve fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebilir. Fesih dönemlerinin hesabında, kira sözleşmesinin başlangıç tarihi esas alınır.

(Bu da uygulamada 3 aydır.

Yani özetle: "kiracı erken çıkarsa, kontratın son gününe kadar geçerli kirasını yine de öder" diye bir şey yok kesinlikle)
  • 507  (11.08.16 12:12:57 ~ 12:15:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.