[]

Ilginc bir bilimsel yayin sorusu

Oncelikle boyle bir eleman var, www.ajanshaber.com . Medyatik bi cocuk, tip fakultesi 3. sinif ogrencisi. 3 tane makalede ismi var, mesela bir tanesi www.ncbi.nlm.nih.gov

Ilginc olan kisim bu cocuk tum makalelerinde son yazar, e benim bildigim son yazarliga PI'lar, proje yoneticileri yazilir, bu cocugun orada ne isi var?


 
Her zaman oyle olmuyor. Bazi hocalar hep ilk yazar olmayi tercih ediyor. Tesvikle, puanla falan da ilgisi var sanirim.


  • evrim halkasi  (04.08.16 01:03:12) 
en kidemsiz en sona yazilir, bu ogrenci de buyuk ihtimalle calismanin ameleligni yapmistir, belki bir tandiklik durumu da varsa en sona eklemislerdir, cunku normalde boyle durumlarda eklenmiyor, sadece tesekkur falan ediliyor. bu arada bahse konu makale de bilimsel acidan cok anlamli cok guclu bir calisma degil yani.


  • mavicorap  (04.08.16 01:06:43) 
Farkindayim, yayin yaptiklari dergi Japonya'dan vasat bir dergi. Ama ben hep batinin sistemine alismisim, sonda ogrenci gorunce sasirdim. Zaten isin icinde bi akp yenigi var, torpil donuyor gibi.


  • Haldamir  (04.08.16 01:12:11) 
Genelde en az emeği olanın ismi en sona yazılır. Proje yöneticileri, danışmanlar, vb.nin sadece konuyu önererek son yazar olması genel teamül. Hocalar 'Sen çok çalıştın, yaz adını en başa' der, bu da beklenir.

Bir de hocanın yayın ihtiyacı, o anki egosu, birlikte çalıştığı kişiden hoşlanmama durumunda kızıp adını en sona da attırmış olabilir. Bir arkadaşımda bir yayında öyle olmuştu, hoca 'Ben bu kişiyle çalışmak istemiyorum artık' deyip göndertmeden önce adını sonra koydurmuştu.

Sıralamanın genel bir kuralı yok, beklenen veya teoride olması gereken ise yayındaki emeğe göre sıralama.
  • aychovsky  (04.08.16 11:46:41 ~ 11:47:07) 
@aychovsky aslinda alandan alana degisiyor. Fen bilimlerinde daha cok haldemir'in dedigi gibi durum. Mesela bizim alanda lab calismalarini yuruten, analizleri yapan, deneyi tasarlayan, makalenin yazim isini ustlenen kisi ilk isim olur. Digerleri analize yardimcidir. Son isim de danisilan, analizleri yorumlayan, deney tasariminda soz sahibi olan kisidir, kisaca big boss'tur.

Turkiye'de onceden ilk isimden baslayip azalarak tesvik veriliyordu sanirim, o nedenle ilk isim unvani yuksek olan olur diye sacma bir teamul yerlestirilmis. Alakasiz adamlar yayinlarda yer aliyor. Tip fakultesinde dekandan basliyorlar makaleye isim yazmaya demisti hocamin biri :)
  • evrim halkasi  (04.08.16 12:56:01) 
Sosyal bilimlerde de emeği en çok olan en başa yazılır (yani bizde böyle) ama sürekli aynı kişiler çalışıyorsa kendi aralarında denge yapıyorlar ve özellikle akademik teşvikte ilk yazar her zaman daha fazla puan alır.


  • duyond  (04.08.16 13:17:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.