[]

sinemayı anlamak ve yorumlamak

bu konuda bize ne yardımcı olur? izlediğimiz filmleri daha iyi anlamak ve yorumlamak adına. boş boş izleyip gecmek istemiyorum. kitap, bakış açısı ya da bir internet sitesi ya da herhangi bir sey tavsiye edebilirsiniz.




 
Youtube'da guzel kanallar var.

www.youtube.com

www.youtube.com
  • fortisvita  (01.08.16 18:33:22) 
film sanatı diye bir kitap var ve çok güzel aydınlatıcı. yalnız şöyle bir şey var ki, bir sinema filmi eğer doluysa, onu anlayıp yorumlamak için o doluluğu da algılayabilmek lazım. bu da yalnız sinema değil diğer sanat dalları, politika, tarih, felsefe, bazen spor falan gibi çok fazla dalda en azından bir seviyede bilgili olmayı gerektiriyor ki tahmin edersiniz zaten.

bir de bunların yanında sinemayı anlayabilmek için yine sinemayı bilmek gerekiyor bazen. bu da çok fazla film izlemekle ilgili. tabii oturup batman izlemekten bahsetmiyorum. sinema ayrı bir şey, popülizm ayrı.
  • bohr atom modeli  (01.08.16 19:12:07) 
izlediğin film ile ilgili okuma yapmak bu konuda kafanı açar. ekşi sözlükte, ekşi sinemada, sanatlog'ta güzel yazılar oluyor filmlerle alakalı. yerli ve yabancı yönetmenlerin röportajlarını ve kitaplarını okumak da bakış açını genişletir.

kahramanın sonsuz yolculuğu- campbell
sinema nedir- bazin
poetika- aristoteles

kitaplarını da öneririm.
  • robep  (01.08.16 23:05:02) 
öncelikle robep ve bohr atom modeli'ne kesinlikle katılıyorum.

sinemaya ilgisi olan biri olarak benim de kafa yorduğum bir konu.

james monaco'nun bir film nasıl okunur kitabı güzel bir başlangıç. hem sinema tarihi hem önemli yönetmenler ve filmler hem de filmin oluşum aşamasına dair içerdiği bilgiler açısından.

sanatlog, roger ebert ve rottentomatoes'in listesindeki önemli eleştirileri ve tabi ki sözlükteki yorumları okumaya çalışırım.

Ayrıca DVD, Bluray ek materyalleri de güzel oluyor. Criterion bu işin ustalarından. İçindeki belgesel, eleştirmen yorumları, röportajlar film hakkında çok aydınlatıcı oluyor. Tavsiye ederim.
  • kanter  (02.08.16 00:53:46) 
FİLM ART


  • gang leader of wasseypur  (02.08.16 01:27:11) 
dünya sinema tarihi ve film kuramları isminde bir feysbuk grubu var. epey kaynak bulursun orda.
ama filmler de önemli yani hangisini yorumluycaksın, neye göre yorumluycaksın.
sonra mesela üstünde konuşmaya değcek konuş konuş bitmicek filmleri bir mevzu üzerine çekiyolar olsa gerek, mesela fight club üzerinden nietszsche, doğu mistisizmi, postmodernizm okumaları yapabilirsin, yapılır, yapılanlara temas etmiştim. ama postmodernizme dair bir şey bilmiyosan fos kalır.

altyazısı ingilizce, ama buradan girebilirsin konuya mesela:
vimeo.com
  • dafaisss  (02.08.16 03:52:49) 
Şöyle muhteşem bir şey buldum; güle güle kullanın.

www.facebook.com
  • fragile lady  (11.09.16 14:36:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.