[]

Batılılar Kürtler'i neden çok seviyor ve önemsiyor ?

Soru başlıkta sayılır ama biraz daha açayım.

Ermeni azınlıklar, Musevi azınlıklar vs anlayabiliyorum. Tüm dünyada maddi olarak çok güçlü Ermeni ve Museviler var. Ancak, Kürtler'e karşı olan bu sevginin ve ilginin sebebini çözemiyorum.

Ortadoğudaki Türk, Arap, İran gibi halklardan tek farkları devlet kuramamış olmaları mı ? Bir kısmının seküler olmasından ( daha doğrusu islamcı olmamasından ) kaynaklı, iyi ve ılımlı müttefik olabileceği düşüncesi mi hakim ?

 
zamanında osmanlı'ya karşı ermeniler neyse, bugün de türkiye'ye karşı kürtler o bence. çünkü aynı senaryo, karakterler değişiyor.


  • tosiba  (01.08.16 12:54:34) 
şimdi en başta kürtler avrupaya gelirken, "bize katliam yapıldı, bize ayrımcılık yapılıyor" gibi argümanlarla geliyorlar. aponun özgürlük savaşçısı olarak gösterilmesinin nedeni bu zaten.

batı böyle durumda gelenleri işçi olarak gelenlere göre sever. ek olarak dini ön planda tutmamaları da türklere göre sevmelerinden bir artı.

kürtler türklere göre daha çok okuyor, daha hırslılar ve birbrlerini tutuyorlar, bu sayede batıda daha iyi yerlere gelebiliyorlar. bu da ulaştığı kişiler üzerinde etkili olabilmelerini sağlıyor. bu durumda okumamış türkün dediği mi yoksa okumuş kürdün dediğine mi inanacaklar.

kürtler avrupa içinde türklere göre daha uyumlular, yasalara uyumlu olupi kitabına göre yapıyorlar, ek olarak türklere göre daha iyi dil öğreniyorlar. bu sayede istediklerini anlatabiliyorlar elbette. türkler arabalara binip korna çala çala gece 3te şehirde tur atıyor.
  • kurnaz  (01.08.16 13:01:11 ~ 13:01:48) 
Kürtler bildiğin üstün ırk o zaman ? Herhalde tek şanssızlıkları gelişmemiş Türk ve Araplar'ın bulunduğu bir coğrafyada varolmuş olmaları.


  • kint  (01.08.16 13:11:00) 
@kint

ne alakası var.

türklere göre daha çok okuyorlar, türklere göre daha uyumlular ve birbirlerini tutuyorlar dan anladığınız bu mu?

Bu yazdıkalrım avrupadakiler için geçerli.
  • kurnaz  (01.08.16 13:12:43) 
Ayrıca şu an işid ile savaşta kürtler ön planda. Batı bildiğin gibi silah eğitim yardımı yapıyor Kürtlere. Batı medyasında da Suriye'deki kürt savaşcılar kızlı-erkekli, özgürlük için savaşan, seküler insanlar olarak betimleniyor. Ayrıca bir de rojava var, orası da epey ütopik bir devlet durumunda şu an Amerika medyasında rojavanın sekülerliğinden, medeniliğinden çok bahsediliyor. Bu sebeplerden dolayı da yabancılarda ciddi bir sempati var kürtlere karşı.


  • Haldamir  (01.08.16 13:12:58) 
Size bir şey anlatayım.

Van'da bir adam eşini sokak ortasında bağıra çağıra dövmeye başlıyor. Olay kahvehaneye yakın bir yerde gerçekleştiği için o anda olaya müdahale edebilecek kadın yok. Kahvehanedeki dayılar paldır küldür çıkıyorlar. "Jin jiyan azadi" diye slogan atarak elemanı bir güzel perte çıkartıyorlar.

Bu dayılar olmazsa, AKP'nin talebi üzerine meydana çıkıp "Biji Hizbullah" sloganı atan şeriatçılar olur. Bu dayılar olmazsa, Halil İbrahim Baran gibi Kürt ırkçıları bayrağı devralır. Zira Türk milliyetçiliğine olan tepkinin ve buna bağlı olarak İslamcılığa sarılmanın gereği olarak ortam fazlasıyla müsait.

Ben bu dayılarla tüm fikriyatımız aynı olduğunu düşünmüyorum. Ama dayılar bir mevzidir. O dayıları anlamaya çalışınız.
  • sevgikusunkanadinda  (01.08.16 13:21:20 ~ 13:21:57) 
Yalnız benim bahsettiğim sevgi ve ilgi 2-3 senelik değil. IŞİD'e karşı olan mücadele ve verilen resimlerin son 1-2 senede yarattığı bir algı var ama ben daha genel soruyorum, büyük resime odaklanıyorum. :)

Örneğin PKK, Türkiye karşıtı konumu nedeniyle hep batılılarla sıkı fıkı oldu. Hem Türkiye'ye karşı sürekli kullanılebilecek bir koz, hem de o bölgedeki yapılanmada görevlendirilecek güvenilir bir müttefik arayışı söz konusu. Ancak, hiçbir devletin ( halkların değil) kendi vatandaşları haricindeki insanların çektiği acıları önemsemedğini düşünürsek, Kürtler'e karşı olan bu derin sevginin ve desteğinin temel sebebinin ortadoğu'da dinden uzak müttefik arayışı olduğuna da aklım yatmıyor.
Tarihten gelen köklü bir paylaşımları ya da ortak bir yazgıları da yok.
  • kint  (01.08.16 13:23:12) 
@sevgikusunkanadinda

Benim aradığım cevapla pek ilgisi yok verdiğin örneğin. Yani İslamcılık karşıtlığı denebilir de hepsi de öyle değil ki. Diyelim ki batılı bu tür yaklaşımları pek seviyor; e aynı Kürtler'in nasıl feodalite içinde yaşadığını, bizzat kendi Kürt ağaları tarafından sömürüldüğünü, kan davası ve benzeri törelerle birçoğunun şiddete fazlasıyla meyilli olduğunu da önemsemesi lazım.
  • kint  (01.08.16 13:28:30) 
@kint

illa her şey büyük resim olacak diye bir şey yok.

avrupada halkın gördüğü benim anlattıklarım. her avrupalı illa bir kürt tanır, türkler gibi değilleri az nufüslu olduklarından ve milliyetçilik bize göre fazla olduğundan yanlı anlatıyorlar. avrupalı insan ezilmiş ve okumuşu sever. onların gördüğü bu.

elbette ülkelerin planları oluryor bölgeler üzerinde, ama bunu iki komplo kitabı okuyarak anlamak, gaza gelmiş insanların türkiyemiz cennet, jeopolitik önemi yüksek durumu olarak algıamamak lazım. biz maalesef olduğundan daha büyük görüyoruz ve her şeyde altta bir şey arıyoruz. gerçek ya da değil.

bu arada mesela batılılar böyle oyun oynuyor, şöyle devlet sırrını çalıyorlar geyiğinden önce devletin tüm başlarının iphone kullandığına bakın, adamın casusluk yapmaya ihtiyacı yok, iletişim hortumunu sen kendi elinle bağlıyorsun adamın gizli servisine.
  • kurnaz  (01.08.16 13:31:57) 
Aslında tam da bahsettiğiniz şeyle alakalı. O dayılar kendisini yaklaşık 40 senelik bir hareketin içinde bulan kişiler. Dolayısıyla çok daha açık fikirliler. Kime karşı neyi savunmaları gerektiğini daha iyi biliyorlar.

Sosyolojik açıdan bakıldığı zaman Kürtler ve Kürt hareketi batı açısından incelenmeye değer bir konudur. Meseleye daha çok meşru haklar, özgürlük mücadelesi gibi konular üzerinden bakıldığını düşünüyorum.

Ha, diplomasi açısından derseniz Kürt kartı emperyalizm da açısından her zaman ilgi çekici olmuştur. Bu sadece ABD ve Avrupa odaklı değil, Rusya için de söyleyebiliriz bunu. Lakin Kürt hareketinin -en azından başlangıç aşamasında- içerisinde eser miktarda da olsa barındırdığı sosyalizan eğilimler, sol vurgular ve seküler tavrı savunma hali bunu dış baskıyla dahi olsa engellemekte (veya yavaşlatmakta) diye düşünüyorum.
  • sevgikusunkanadinda  (01.08.16 13:49:14) 
çünkü t.c devletinin avrupa'ya verdiği büyük bir koz yaptığı onca katliam var ama bir başka katliamcı ab ve abd de sözde demokratik olarak ilgileniyor gibi görünüp iç işlere müdahale ediyor ya da ülkeyi yönetiyor


  • le fantome de l opera  (01.08.16 14:09:23) 
Çevremde Almanlar var. Çoğu Kürt coğrafyasıyla çok ilgili. Alman Kültür Merkezi'nin düzeneldiği etkinliklerde de bu ilgi zaten kendini belli ediyor.

Farklı sebepler var bence. İnsani olarak kaygılananlar gerçekten var. Fakat bunu başka ajandalara maske olarak kullananlar da var. Almanlar'ın içinde bir yerlerde Türkiye'nin soykırım yaptığını kabul etmiş bir statüye gelmesini istediğini düşünüyorum. Bu belki bu insanlık suçunu işlemiş ve resmi olarak kabul etmiş tek ulus olmalarıyla alakalı bir eziklik. Orhan Pamuk'un Türkler Ermeni ve Kürt soykırımı yaptı demeci ilk defa bir Alman dergisine verdiği röportajda yayınlanmıştır. Bu bence önemli bir nokta. Yine de bu çıkarım çok yeterli değil.

Hayatlarına biraz da güdü, yüce bir amaç olarak bunu arıyor olabilir oradaki insanlar. Ben dünyayla ilgiliyim, ben insanlarla ilgiliyim hissi gibi düşünebiliriz bunu, amiyane olacak ama duyar kasma diye bir tabir var ya... Bilhassa son 2 yüzyılda Avrupa odaklı siyaset Asya, Afrika ve Amerika kıtalarına gerçekten çok fazla acı getirdi. Yeni nesil bunun farkında. Vicdan temizlemek, "iyiyiz" diyebilmek için şu an empati yapabildikleri grupları -tarihi misyonlarıymışçasına- sarmaya çalıştıklarına da inanıyorum, hele devlet çıkarlarıyla da uyuşuyorsa. Tabii empati yapmaktan kastım, kendilerine nispeten daha çok benzeyen gruplar. Örneğin Yezidiler, Süryaniler, Kürtler demem o ki salt bir Arap Sünni profilinden ziyade diğer Ortadoğulu profillerin hamisi gibi hissediyorlar bir şekilde. Bu benim düşüncem.

Tabii ki, yapılan lobiler ve farklı çıkarlar da var. Almanya dünyanın en büyük 5. silah üreticisi. Bakın bu az buz bir rakam değil. İlk üçte zaten Amerika, Rusya ve Çin var, bu devletler görece uzun bir süre daha kimseye kaptırmazlar bu sıralarını. Dördüncü sırada zaten Fransa yer alıyor, Arap ülkelerine, Afrika ülkelerine nasıl doğrudan müdahale edebildiğini Libya'yı jetleriyle bombaladığında görmüştük. Beşinci sıradaki Almanya'ya da bu -teşbihte hata olmaz- pastadan aktif savaşın sürdüğü Kürt coğrafyası düşüyor.

Not: i was made for you mesaj attı düzeltti, Almanya menşeli değil İsviçre menşeli bir dergiymiş fakat yayım dili Almanca.
  • testis agrisi  (01.08.16 14:11:30 ~ 21:15:43) 
Yerim onların sekülerliğini. Çoğu AKP'ye oy veriyor yıllardır, sekülere gel.


  • i was made for you  (01.08.16 14:27:15) 
Ne müttefiki ya. Hiçbir batılı devlet Kürtleri müttefik olarak görmez. Çünkü aynı seviyede değiller. Sadece piyon olarak kullanırlar. İşleri bitince götlerine tekmeyi basarlar. Kimsenin Kürtleri sevdiği falan yok. Sadece onları Türklere karşı güçlendirmek için sürekli bir hareket halinde tutuyorlar. Bu da dışarıdan olumlu ilişkiler yaşanıyormuş gibi anlaşılıyor. Osmanlı Devleti dağılırken Ermenilere destek olan Avrupalılarla bugünkü Ermenistan'ın ne ilişkisi var? Konum olarak Ermeni, Musevi dediklerin zaten Anadolu'da yaşamıyorlar. O yüzden onları kullanamazlar. Ama Kürtler Türk vatandaşı.


  • dissendium  (01.08.16 14:29:14 ~ 14:29:43) 
Kurtler sekulermis...


  • stavro  (01.08.16 14:50:52) 
1) batililarda (bkz: white guilt) denen collective bir suclu hissetme kaygisi vardir. kendi kultur ve ulkelerinden adeta nefret ederler adolf hitler in yaptiklari yuzunden. adamlar neredeyse sokakta sirtini zincirle doverek gezecekler.

2) kurtler kendilerini cok guzel magdur gosteriyor, bu yukaridaki batililarin kendi kulturlerine besledikleri nefret ve bunun getirdigi sucluluk yuzunden de, kendini magdur, masum ve yardima muhtac gosterebilen herkese kucak aciyorlar.
  • scars dont fade  (01.08.16 14:55:49) 
örnegin almanyaya 80 ihtilalinde ve sonrasinda bircok kürt iltica basvurusunda bulunmus ve bunlar alman vatandasligina gecmis. bu toplulugun türk iscilerden en büyük farki alman vatandasligina gecmis olmalari. bu nedenle oy kullanabiliyorlar, meclise parlamenter sectirebiliyorlar. bu nedenle de alman meclisinde iyi bir oy potansiyeli oluyorlar. türk isciler türk pasaportlarini birakmamis, alman vatandasi degiller. politik olarak mecliste etkileri daha az. o nedenle ki alman meclisinde türkiyeden gelmis secilmis milletvekkileri kürt toplulugunun politikasina kabul etmis kisiler.

bir diger neden ise almanyada yasayan türkler kürtler gibi tek bir politikayi benimsemiyorlar, aralarinda bölünme cok, muhafazakar akp, muhafazakar fetullah, atatürkcüler, sol guruplar, apolitikler gibi cok farkli düsüncede kendilerini tanimliyorlar. o nedenle kendini kürt olarak tanimlayanlara göre ortak hareket edemiyorlar. bu da devlet ve medya üzerinde etkinligi düsürüyor.

tüm bunlara ek globel perspektiften kuzey irak ve türkiyede kendini kürt olarak tanimlayan kisilerin politikasi ile abd ve ab nin uluslarasi politikasi simdilik örtüsüyor.
  • emrahday  (01.08.16 15:21:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.