[]

Uyku problemi ve odaklanamama

Merhaba. Sorunlarımı hikaye gibi anlatacağım. Uzun olabilir ama okursanız sevinirim çünkü ben çok sıkıldım bu durumumdan.

Baştan özet: 1-2 senedir bende yoğun bir şekilde bir konuya odaklanamama ve uyuyamama problemi var. Normal yaşantımı ve çalışmamı fazlasıyla engelliyor. Yaşım 24.

Uzun versiyon:

2015 yazında aşırı yorgunluk ve unutkanlık ve uyku bozukluğu şikayeti ile doktora gittim. Çünkü çalıştığım yerde alanımda tek sorumlu bendim(belirli tanıtım kampanyalarına oyun hazırlıyorum. azıcık tasarım, daha çok yazılım tarafları ile ilgileniyorum) ve yaptığım projeleri yanlışlıkla silmeye falan başlamıştım çünkü. performansım acayip düşmüştü, tüm gün ölü gibi monitöre bakıyordum. zaten sıcak havaları hiç sevmem ama bu sefer durum farklı geliyordu. o yüzden doktorun yolunu tuttum. durumu anlattım. spor yapmıyordum ve sigara içiyordum. bunlara bağladı ilk başta. sonra tahliller yapıldı. Yüksek seviyede B12, D ve demir eksikliği çıktı. Burnumda et olduğu ve uyku kalitemi bozabileceği söylendi ancak eti aldıramadım. İlaçlar verildi. Benexol, Devit ve bir demir ilacı daha ismini hatırlayamadığım. düzenli kullandım. biraz iyileşme hissettim.

Birkaç hafta sonra iş yerini bıraktım. Kendi işimi kurmak için planlarım vardı. Sorunlarım iş yerinde sıkılmamdan kaynaklı da olabilir diye de düşünüyordum. Ancak bu illet beni bırakmadı. evde daha beter bir duruma düştüm. Çalışmak için bilgisayarın başına geçiyorum ve asıl yapmam gereken şeyleri yapmadan sağdan sola savruluyorum. Hiçbir zaman kafamı 30 saniyeden fazla odaklayamıyorum. Başımda biri de olmayınca iyicene battım bu çukura. Normalde kafamda düşünerek yazabildiğim kodları monitöre geçirecek gücüm bile yoktu. kendime bir-iki proje belirleyip onları yapmaya çalıştım ancak normalden 4-5 katı uzun sürdü. yine de bitiremedim. bu arada uykusuzluk problemim de iyicene arttı. aşırı yorgun olsam da bir türlü uykuya dalamıyordum. çoğu zaman güneşi selamlayıp öyle sızıyordum. sigarayı bırakmadım ama iyicene yorulayım diye spora başladım(kilom normal hep bu arada). daha da çok uyuyamadım. papatya çayları, sarı ışıklandırmalar vs her şeyi denedim çözüm olmadı. İlaçlara da doktorların dediği şekilde devam ettim hep. düzelecek dediler ama düzelmedi.

Uyku konusunda neredeyse ilkokuldan beri yastığa kafamı koyduğum gibi uyuyabilen bir yapım olmadı. Genelde gece 1-2 saat çeşitli şeyler düşünür öyle uyurdum hep. Yani aslında yıllardır olan bir durum ve okul hayatımı etkilemedi hiç. Ancak bu son durum beni çileden çıkartacak raddeye geldi. Gece kendim ile konuşmaktan uyuyamamayı geçtim, düşüne düşüne kendi psikolojimi de bozuyorum artık.

Odaklanamama konusunda da aslında üniversitede olduğum 4 yıllık süreçte bunun yavaş yavaş başlayıp ilerlediğini gördüm. son sınıfta özellikle müthiş bir vurdumduymazlık ile yaşıyordum. hiçbir projemi tam teslim etmedim. ilk başlarda çok iyi bir öğrenci olduğum için bunlar hep tolere edildi. son dönem zaten bitirme projemi yapamamıştım. çeşitli bahaneler üretip kendimi kandırıyormuşum aslında. Normalde allah vergisi zeki bir yapım var. Ders konusunda ne verilirse kapıyordum. Lisede sayısal okudum. ygs'den sonra sözele geçmeye karar verdim. 2/3 aylık sürede çalışarak 315nci oldum. Sözel bölüm okuyup yazılım şirketlerine falan girdim. Yani bu tür konularda kendime çok güveniyordum. Ancak şimdi beynim tamamen durdu gibi. Yani düşününce aklıma birkaç şey geliyor ama düşüncelerimi gerçeğe dönüştürme aşamasında kilitli kalıyorum. okuduklarımı anlamıyorum. problem çözme yeteneğim sıfırın altına indi resmen.

Her ne ise hikayeye devam edersem. Kendi evimde durum kötüye gidince en iyisi bir süre ailemin yanında kalayım dedim. Dengeli beslenme, spor, sigara bırakma mecburiyeti ile tüm sorunum çözülür, kendi işlerime rahat odaklanır, şirketi de açarım diye düşündüm ve taşındım. 3 aydır ailemleyim. Sigarayı bıraktım. Her gün spor yapıyorum ancak uyku ve bu dikkat meseleleri kesilmedi. Yine bir işe başlıyorum ve yarım kalıyor. Diğer yarım kalmış işlerle birlikte çorba oluyor. Yarım bırakırken de hiçbir şeyin farkında olmadığım için önüne geçemiyorum. Artık neredeyse tüm günü hayal aleminde gibi yaşıyorum.

Baktım olmayacak tekrar bir doktora gözüktüm. Alcalion ve cipralex verdi. Cipralex'i kullanmadım açıkcası korkuttu sözlükte okuyunca. Birkaç eczacı eskiden yorgunluk için Solgar'ın multivitaminini önermişti. Onu kullanmaya devam ediyorum ama etkisini bilemedim. Uykusuzluk için pasifflora verdiler ama o da eh işte. çok çözüm olmadı gibi.

Bu süreçlerde depresyona girdiğim de oldu. Çıktığım da oldu. Hayatın normal seyrinde bir sürü şey yaşadım herkeste olduğu gibi. bunların etkisi olduğunu düşünmediğim için eklemedim. Bende ne olursa olsun odaklanamama ve uyuyamama kaldı hep.

Bunlar dışında bir çözüm önerisi olabilecek olan var mı? ssri benzeri bitkisel çözüm olarak sarı kantaron önerisi aldım. onu deneyeceğim en kısa zamanda. Daha önce antidepresan kullandığım bir dönem olmuştu tekrar kullanmak istemiyorum. Ciplarex'i kullanmam gerekiyor mu gerçekten? Ya da aklınıza gelebilecek her şeyi denemeye hazırım.

 
okudum öncelikle geçmiş olsun.

insanlar depresyonu ağır mutsuzlukla eş tutuyor. halbuki depresyonun birden çok tanı kriteri var. örneğin ne olabilir; uykusuzluk, düşük enerji, fazla uyuma, az/çok yeme, dikkat eksikliği, zevk alamama, intihar düşünceleri, değersizlik vb vb. daha onlarca sey..

depresyona girdiğim de oldu, çıktığım da oldu demişsiniz. sizde baya baya yıllardır süregelen bir major depresyon hikayesi var. hiç cıkamamıssınız.

cipralexi deneyin. başlarda çok ağır gelebilir, veya rahatca tolere edebilirsiniz belli olmaz. ama lütfen vazgeçmeyin, sabredin. herşey düzelir.
  • kayan kayin  (31.07.16 23:16:32) 
Melatonin.

Kullanıyorum, çok memnunum.
  • msb  (31.07.16 23:35:21) 
merhaba

söylediklerinizi ben depresif dönemde yaşamıştım. cipralex korkulacak bir ilaç değil. bağımlılık yapma gibi bir ihtimali yok gibi bişey. yan etkileri çok çok az hatta alıştıktan sonra hiç yok.

ben 2-3 yıldır kullanıyorum doktor istersen bırak dedi ama rahatım devam edeceğim bir süre daha.

bir de diğer bahsettiğiniz ilaç alcalion mu arcalion mu? ben de onu sorayım. ikisi birlikte alınıyorsa ben de alayım belki daha enercik ders çalışırım.
  • ruh i tibbiye  (31.07.16 23:44:43) 
yorumlarınız için teşekkür ederim. daha önce ismini hatırlayamadığım bir antidepresean kullanmıştım lise zamanlarında. ancak elimde ayağımda uyuşmalar yaşıyordum. zaman zaman yerimde duramama zaman zaman da aşırı hareketsizlik yaptı. 2 hafta sonra ilk başta hafif, sonra da sanki açık yaraya tuz basarmışcasına mide ağrıları yarattı. En son midemi yıkatıp ilacı bırakmam gerekti. Daha sonra da yıllar sürecek mide problemleri ile uğraştım Gaviscon bağımlısı oldum :)

O yüzden cipralex fikri beni çok korkutuyor. Yazan doktora da sonradan terkrar danıştım ancak kullan kullan bir şey olmaz diyip başından savdı. Zaten ilk muayenede bu yazdıklarımın %1'ini bile anlatamadım. Tavrından dolayı da içim rahat olmadı.

Sarı kantaron ya da 5-htp gibi alternatiflerle fayda görebilir miyim sizce?

Melatonin tavsiyesini de not ettim çok teşekkür ederim.

Bahsettiğim ilaç arcalion evet. Açıkcası en hızlı ve etkili yararı ondan gördüm diyebilirim. Günde iki yazmıştı doktor ve gerçekten kısa sürede etkisini gösteriyor. Neden bıraktım ben de bilmiyorum ve yine farkında değilim. şimdi gidip içtim hemen :)
  • fetisist nalbant  (31.07.16 23:57:19 ~ 01.08.16 00:03:05) 
bu arada bana arcalion ve cipralex birlikte yazıldı zaten. benim cipralex ile korkum başka yönden ama birbirlerinin etkilerini arttırma konularında iyilermiş. bilginiz olsun :)


  • fetisist nalbant  (01.08.16 00:23:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.