[]

üni seçimi / katsayı sorusu

Bu yıl lys veya ygs puanıyla yerleşme oluması durumunda seneye katsayılı puanla yerleşme olabilir mi?

Katsayı okula giriş yılına göre hesaplanıyor anladığım kadarıyla. Sene kaybı olduğu için bu yıl mezun olan öğrencide hesaplanmış. Bu durumda bu çocuk için önümüzdeki yıl sınavınıda da hesaplanır demi?


 
Aslında sorunuzu tam olarak anlamadım.

---
@fuzzy olmak istemistim'in uyarısı üzerine yanıtı tekrar düzenliyorum. Kendisine teşekkürler. Kafa karışıklığına sebebiyet verdi isek affola.
---

ÖSYM'in bu yılki kılavuzuna baktım. Kendisi şurada: dokuman.osym.gov.tr OBP ile ilgili kısım aynen şöyle:

--- kılavuz spoiler ---

6.2. YERLEŞTİRME PUANLARI HESAPLANIRKEN OBP BU PUANLARA NASIL EKLENECEK VE EK PUANLAR NASIL HESAPLANACAKTIR?

Her aday için hesaplanmış olan OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenecek ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacaktır.

Bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarının mezunlarının, Tablo 3A’da ve Tablo 3B.1’de belirtilen
yükseköğretim lisans programına yerleştirilirken OBP’nin 0,06 katsayısı ile çarpımından elde edilecek ek puanları da yerleştirme puanlarına eklenecektir. Bu ek puanlardan yararlanmak için adayların ilgili puan türünde 180 veya daha yüksek puan almış olmaları gerekmektedir. Ek puanlar, 30.03.2012 tarihi itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanacaktır. İlgili ortaöğretim
kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar için Tablo-3A ve Tablo-3B1 kapsamında ek puan
hesaplanmayacaktır.

2015-ÖSYS puanları veya özel yetenek sınavı sonucu ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, 2016-ÖSYS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilirken OBP’ye uygulanacak katsayılar yarıya düşürülecektir.

Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 24.06.2015 ve 09.09.2015 tarihli toplantılarında, ortaöğretim kurumlarından mezun olamadığı için 2015-ÖSYS’de kayıt hakkı kazandığı programa kayıt yaptıramayanların 22 Ekim 2015 tarihine kadar kayıt yaptırabilmelerine karar verilmiştir. Bu karar gereği; 2015-ÖSYS için lise son sınıf öğrenci durumunda eğitim bilgisi mevcut olup 2015-ÖSYS’de bir yükseköğretim programına yerleştirildiği hâlde belirtilen tarihe kadar mezun olamadığı için yerleştirildiği programa kayıt yaptıramayan adaylardan, 2016-ÖSYS’ye başvuranların OBP’lerinin çarpılacağı katsayılar yarıya düşürülmeyecektir. Bu durumdaki adayların MEB e-okuldaki bilgileri dikkate alınacağından adayların ayrıca ÖSYM’ye dilekçe/belge göndermesi gerekmemektedir.

Sınavsız geçiş hakkı ile 2015-ÖSYS’de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların OBP’lerinin çarpılacağı
katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

--- kılavuz spoiler ---

Yani benim anladığım: Her adayın diploma puanı 0,12 ile çarpılıyor. 30 Mart 2012 tarihinden önce bir mesleğe yönelik eğitim veren bir okula (öğretmen lisesi, meslek lisesi gibi) kayıt yaptırmış ve burdan mezun olmus adaylar için şöyle bir güzellik var: Eğitim aldığı alanda bir yeri tercih etmiş oraya yerleşecekse ekstradan bir de 0,6'lık katsayı alıyor.

Adaylar eğer tercih yapar da yerleşir bunla birlikte bir sonraki yıl tekrar sınava girerse bu defa aynı şartlarda bu katsayılar yarıya düşürülüyor. Tercih yaptı, yerleşti lakin sınıfta kaldı ve mezun olamadığı için yerleştiği programa kayıt yaptıramadı ise sınava ilk kez giriyormuş, puanı ilk kez hesaplanıyormuş gibi davranılıyor. Tercih yapıp yerleşmediği taktirde bir yaptırımdan bahsedilmemiş. Ki manasız olmaz mı yerleşmeden puanının kırılması?
  • olanlaolunmaz  (30.07.16 12:38:38 ~ 14:43:34) 
@olanlaolunmaz o değişmiş sanırım. tercih yaparsan yerleşemesen bile kesinti oluyormuş artık. çoğu kişi tercih yapmaktan kaçınıyor bu sebepten.


  • fuzzy olmak istemistim  (30.07.16 13:27:37) 
arkadaşlar bence de çok saçma ama rehber öğretmenlerin dediği bu şekilde. riske atmamak için 30bindeki öğrenciler falan bile tercih yapmaktan vazgeçiyor. öss zamanında dediğiniz gibiydi.


  • fuzzy olmak istemistim  (30.07.16 14:04:55) 
Rehberlikçilerin kastı tedbir olsagerek dediğiniz gibi. Yoksa elbette işin içindeler ve konuya bizlerden daha vakıflar. Ben en son üç sene önce düştüm ÖSYS derdine. Az zamanda çok ve büyük değişiklikler yapabiliyor ÖSYM, biliyorum. Teknik olarak kılavuz bu şekilde, yine tabi okunsun, buraya bırakılmasın iş.

Bu yıl şu kapatılan vakıf üniversiteleri ve böylece çekilen kontenjanlar sebebiyle hatta belki ondan daha çok bu durumun yarattığı kafa karışıklığı sebebiyle okulların sıralamalarında beklenmeyen değişiklikler olabilir. Yerleşmeyecek denen adaylar gelmeyeceği dusunulen bölümlere gidebilir belki. O puanı boşu boşuna yakmamak için tedbir maksatlı böyle bir yola girmiş olabilir danışmanlar da.
  • olanlaolunmaz  (30.07.16 14:16:51 ~ 14:18:21) 
Mesleki ve Teknik okullar için ek puanmış esas adı. 30.03.2012 tarihinden sonra liseye kaydolanlar için hesaplanmıyormuş, öncesinde kayıt olanlar için hesaplanıyormuş. Bu yıl mezunlarında yokmuş.
Bu yılki klavuzun 60. sayfasındaki tablo 3b deki durum için soruyorum.

Çocuk meslek okulu mezunu ygs1 için ek puan hesaplanmış yerleştirme puanına ek olarak. Dijital oyun tasarımı bölümüyle ilgili ama bu sene sadece özel okullarda olan bir bölüm. Seneye maddi olarak hazırlanıp bu bölüme girerse ygs1 hakkından yararlanabilecek mi?

Yerleştirme olayları çok karışık yahu, valla başım döndü o tablo senin bu tablo benim gezinmekten.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (30.07.16 14:22:15) 
ben bulup yazıncaya kadar siz cevabı editlemişsiniz @olanla olunmaz.

şimdi bi daha bakayım, sizin alıntıladığınız bölümü görmemişim ben.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (30.07.16 14:26:21) 
@hayat aklını konusacak bir filozof uret esasen burda yani şu 30.03.2012 meselesinde 'itibariyla' lafı kafami karıştırdı ama evet bu tarihten sonraki kayıtları kapsamayan bir durum olduğunu anlatmışlar sanırım.

Benim bildiğim kadarıyla katsayı konusunda bir kaybı olmamalı seneye. Sadece yeni bir YGS'ye gireceği için yeni bir YGS puanı hesaplanacak, aynı OBP puanı o yeni YGS puanına eklenip yeni yerleştirme puanı belirlenecek. Fakat dediğim gibi, kılavuzu iyice okuyun, bir de birkaç dershaneciye, rehberlikçiye danışın. Belki kaçırdığımız bir şey vardır.
  • olanlaolunmaz  (30.07.16 14:35:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.