[]

watt volt amper farkı

bunu bana anneye anlatır gibi anlatabilecek gönüllü var mı aralarındaki farkı hiç anlayamadım ben zira




 
mesela 2000 watt bir süpürge 220-230 volt ile çalışmaktadır.
2000 wattlık güç yaptığı iştir, güç işe tekabül eder. volt ise kullandığı gerilimdir işe etki etmez.
amper ise kablodan saniyede geçen akımın birimidir. mesela şarj aletini taktın, o aletin telefon piline gönderebildiği maksimum akımdır. amperi yüksek olan bir şarj aleti telefon pilini daha kısa sürede doldurur.
  • cekilmis gayfe  (28.07.16 10:24:42 ~ 10:33:58) 
volt x amper = watt

12 volt 2 amper olan bir şarj aleti = 24 watt güç tüketir.

şebekeden gelen elektrik de 220 volttur.
  • vodafona kayıtlı böyle bir kullanıcı yoktur  (28.07.16 11:11:22) 
volt evin prizine sağlanan gerilim miktarıdır.
sen kablo bağlayıp ne kadar elektrik çekmek istersen o kadar elektriği sana gönderir. Tabi kapasitesi bi yere kadar o ayrı ancak ev aleterini çalıştıracak kadar güçlü diyelim.

amperi şöyle düşün su borusundan geçen su miktarı
yani süpürge kablosundan geçen elektrik akımı miktarıdır.

bunun gücünü ölçebilmek içinde bu ikisini çarpıp watt derler.
Aldığınız süpürge 1000 watt gücünde yani 200 voltluk prizden 5 amper akım çekiyor gibi.

Peki neden watt birimine ihtiyaç duyulmuş türkiyede 220 volt prizler ama başka ülkede 120 volt haa demekki 1000 wattlık süpürge 100 voltluk prizden 10 amper çekiyormuş. gene aynı güçte çalışabilmek için.

bilmem yararlı oldu mu?
  • basond  (28.07.16 11:41:49) 
çok teşekkür ederim işte şimdi anladım @basond örneğin ve açıklamaların şahaneydi. Ama yeni soru işaretleri oluştu mesela

gerilim nedir?

ve 20 volt 3 amperle çalışan cihaza 20 volt 5 amper hatta abartırsak 20 volt 20-25 amper versek ne olur

volt eksik ya da fazla olursa ne gibi zararları olur
  • edsy  (28.07.16 13:09:55) 
Peşinen söyleyim elektrik müh yada elektrik tamircisi değilim düz adamım fizik dersinden kalan bilgilerimle cevaplıyorum yanlışım olursa düzeltirler.

elektrik akımı dediğimiz şey elektron hareketidir. Elektronun hareket etmesi için belirli bir potansiyel fark oluşmalı şuna benziyor: Basınç yüksekten düşüğe doğru hareket eder yani basınçlı tüp içindeki parfümün daha az basınçlı yeryüzüne püskürmesi gibi.

Burada 220 volt potansiyel fark prizde 0 volt potansiyel fark süpürgede var. sen düğmeye basıp devreyi tamamlayınca prizdeki elektrik (elektronlar) süpürgenin içine gidiyorlar ve motoru çalıştırıyorlar.

Şimdi amper olayı biraz karışık V=I.R formülü var Volt=AmperxDirenç diyelim en basitinden motoru üreten adamlar belli bir direnç koymuşlar sen devreyi tamamlayınca akımı kendisi çekmeye başlıyor. sen onu ayarlayamıyorsun.

Ha ama bazı süpürgelerde değişken direnç var(ayarlı olanlar) oradan direnci değiştirip çakımı değiştirbiiliyosun prntscr.com
burada sen direnci değiştirip daha çok akım daha fazla güç çekiyorsun
max güçte 15 amper çekiyorsa daha fazlasını çekemezsin
ha sen aynştaynık yaptın direnç ayar koluna başka bi kol taktın 100 amper çektin diyelim o zaman motor dayanamaz ve yanar.
  • basond  (28.07.16 13:25:54) 
ha düşük voltaj demişsin

dedik ya V=IxR voltaj düşerse yada yükselirse üretilen buzdolabı kapaasiteden fazla yada az akım çekeceğinden dolayı motoru yakabilir.
  • basond  (28.07.16 13:28:11) 
Volt ta suyun tazyiğidir.


  • syabk  (28.07.16 15:57:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.