[]

üstün yetenek

Selam 5 yaşında bir kızım var. Antalya'da epey iyi bir yer olan bir merkeze gidip pedogogla gorustuk zıra çekingenliği epey fazlaydı. hazır gıtmısken, arkadasımın cok cok ısrarı uzerıne zeka testı yaptırdık. bence ortalama bır cocuktu ustune dusmedım. zeka testı sonucu, üstün yetenekli çocuk oldugunu söyledıler. sımdıkı cocuklar zaten hep üstün arkadas? yani bılmıyorum üstün yetenek nedir? baktım arastırdım, bir çok dalda basarılı olabılecek kişiler ustun yetenkli oluyormus..gerekli destegı verın cocuk gıtgıde sıradanlasmasın filan dedıler ama benım kız acaip cekıngen, 2 senedır okula gıdıyor, okulda bır arkadas edınmıs dııl. bakıyorum cocuklara, kanki olmuslar, bızımki hep bir geride durmalar, uzaktan bakmalar. kızım senın arkadasın hangisi dıyorum, gostermıyor, yok dıyor.

var mı bu konuda bana bır fıkır verebılecek olan?


 
Ustun yetenekli cocuklarin uyum sorunu yasadigini ya da arkadaslari ile ayni seviyede olmadigi icin anlasilmadiginu duymustum. Zaten ustun yetenekli cocuk ozel egitim almali ki korelmesin ve ke ndi seviyesinde insanlarla muhatap olsun.bunun okullari var sanirim. Bazi ozel okullarin da uztun yetenekli siniflari var. Ozel hocalari da var sanirim. Bu yeteneklerin yonlendirilmesi ve gelistirilmesi gerekiyor. Yani uzerine cidsen dusulmesi gereken bir konu


  • seyyar satıcı  (27.07.16 10:49:38) 
ben zamanında iq testiyle "üstün yetenekli" çocukların gittiği bi okula gittim. o okuldan çıkan tanıdıklarımın çoğu hayatta ortalama başarıyı yakaladı evet. bir kısmı sanatçı bir kısmı mühendis falan oldu. ama biri de yüz kızartıcı suçtan amerikada hapiste mesela. yani çocuğun iqsunun yüksek olması evet bir potansiyel ancak hayattaki başarılarının garantisi değil.

bir de neden üstün "yetenek" diyorlar anlamıyorum, iqnun yüksekliği herhangi bir şeye yetenekle biraz bağımsız ayrıca birden çok iq çeşidi var. duygusal zekanın genel başarıya katkısı da malum.

bir de iq puanı kaç mesela, 130 mu 145 mi 160 mı? bunlar da önemli, 130 civarındaysa çok şey yapmayın, türkiyede yaşadığı için mutsuz bir insan olur çıkar :')

not: lisede öğretmen lisesinde okudum, eğitim bilimleri mi ne öyle bi dersin hocası "öğrenme engelleri" konusunu anlatırken "mesela bakın freya arkadaşınız da öğrenme engelli kategorisine girer" demişti. burdan tekrar tşk hocam. yani çocuğun okul uyumsuzluğu da normal :)
  • freya  (27.07.16 10:53:35 ~ 10:55:32) 
Bir de bazi seyleri cabuk kavradikalri icin ders sıkıcı gelebiliyormus konsantre olamiyorlar vs


  • seyyar satıcı  (27.07.16 10:56:44) 
ıq sonucu vermedıler. sadece rapor cıkarmıslar bı tane, filan cocuk üstün yetenekli birey düzeyindedir demısler. ama okulda cok sıkıntı yasarsınız, zira farklı bır cocuk, sıra dısı, ders dınlemeyı de sevmeyen bır tıp dedıler.


  • mavikalem  (27.07.16 13:03:12) 
size gore ortalama bir cocuksa aman ustun zekali diye cocugu yormayin. butun orta, orta ust sinif insanlarin cocugu ustun zekali cikiyo zaten. cekingenligini atmasina yardim edecek seyler yapin. cocugun ozguvenini arttirmak icin sadece siz ve cocuk, birlikte projeler yapin, ulasilabilecek ama zor gorunen hedefler koyun, ara sira da basarisiz olacagi hedeflerle hayatta ugrasilirsa basarilacagini ama bazen de basarisiz olunacagini hissettirin.


  • beriberi  (27.07.16 13:35:25) 
takım sporlarına yönlendirin.


  • kayranin kedisi  (27.07.16 14:28:04) 
Böyle biriyle ilgili haber yapmışlardı. Meşhur soruyu soruyorlar "kalem-çilek elma ve muz'dan hangisi farklıdır?". Kız farklı bir bakış açısı yaparak çilek diyor. Bakış açısı doğru ama bu tarz farklı cevaplar, arkadaşları arasında "geri zekalı bu ya" diye dışlanmaya ve aşağılamaya dönüşüyor. Öğretmen istediği cevabı alamayınca eğer anlayışlı bir öğretmen değilse çocuğa geri zekalı muamelesi yapıyor. Çocuk dışlanıyor...

Neler yapılabilir bilmiyorum. Testi yaptırdığınız yerle bir görüşün, belki size uygun bir okul tavsiye edebilirler.


.
  • kartallar yuksek ucar  (27.07.16 14:52:38 ~ 14:54:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.