[]

vs. dedikten sonra cümleye başlamak

az çok bildiğimiz üzere bir cümle bitince nokta koyuyoruz sonuna. bi de cümleyi vs. ile bitirdiğimiz oluyor. vs. koyduktan sonra cümleye devam etme durumu da malum. ben şu kafa karışıklığını yaşıyorum:

örnek;
-bugün bizim çocuklarla takılıcam; remzi, kamil, mükerrem vs. hepsi geliyor.
kademe kademe gitmek gerekirse, bu cümlede vs.'nin doğru kullanıldığını düşünüyorum, böyle kullanıyorum. haklı mıyım, bu kullanım doğru mu? falan kelimesini kullanmayı çok sevmediğimiz için vs. tercih ediyorum.

eğer doğruysa şu ikilem oluşuyor;
vs'yi cümlenin sonuna koyup noktasını da koyduktan sonra yeni bir cümleye başlamak gerektiğinde vs'li cümle bitti mi yoksa devam mı ediyor karmaşası oluyor, en azından şeklen.
-bugün bizim çocuklarla takılıcam; remzi, kamil, mükerrem vs. hepsi çocukluk arkadaşımdır bu arada.
normalde hepsi ile başlayan kısım ayrı bir cümle ama şekil olarak oradaki noktayı cümle sonu değil vs kısaltmasının noktası olarak okunmaya müsait ve bence bu durum kafa karışıklığına sebebiyet veriyor.

bunun böyle olmaması gerektiğini düşünüyorum, o yüzden kendimi sorguladım vs. koyduktan sonra cümle devam eder mi diye. eder mi, kural kitabında var mı böyle bir şey? siz de benimki gibi bir kafa karışıklığı yaşıyor musunuz? yoksa sadece derdimi mi becermek istersiniz?

 
buyuk harfle başlarsa yeni cümledir, değilse devam ediyordur işte. yazılı ise anladığım bu yönde


  • safepassage  (27.07.16 08:46:24) 
@safepassage, evet ama sanal ortamlarda büyük harfle pek başlanmıyor ya, o yüzden belirtme gereği duymadım. makale okurken tamam ama mesela burada yazılan bir şeyde genelde büyük harfle başlanmıyor cümleye.


  • baba jo  (27.07.16 08:50:20) 
aslında cümle şöyle olmalı: bugün bizim çocuklarla takılıcam (remzi, kamil, murtaza vs.), hepsi çocukluk arkadaşımdır bu arada.

yani vs. ve saire anlamına geldiğinden, parantez içindeki örneklerin sonuna koyulur normalde. Bunun bir dilbilgisi kuralı var mı bilmiyorum da yorum olarak bunu yapabiliyorum şu anda. Normal cümle içerisinde çıplak şekilde kullanıldığını pek görmedim.
  • safepassage  (27.07.16 09:49:45) 
Kafa karışıklığı yaratacak bir durum yok aslında. Bilhassa örnek verdiğiniz cümlede; çünkü hepsi diye işaret ettiğiniz zaten bahsettiğiniz isimler. Vs.'nin açılımındaki sair, diğer anlamında; yani siz, birkaç isim saydıktan sonra vs. (ve diğerleri) diyerek zaten "hepsi"ni vurgulamış oluyorsunuz. Bu yüzden örneğinizde, hepsi ile başlayan kısım aslında ayrı bir cümle gibi durmuyor. İçerik olarak da şekil olarak da.

Yine de şekle bu kadar takılıyorsanız vs.'li söz öbeğini sona değil, başa veya ortaya almanız gerek ama ortada takılacak absürt bir durum yok gibi.
  • veronica supertramp  (27.07.16 21:16:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.