[]

bu savcılar ne ayak?

-siyasi icerikli soru degildir-

savcıların gücünü nerden alması? diye sorsam daha doğru olur. hukuk fakültesinde ogrencilikten savcılığa geçiş sürecinde ne yaşanıyor ki bir tarafların kalkması seklinde evrimlesiyorlar?

oznel bakişla savcılık nedir, ne ise yarar? ilçedeki fonksiyonu, mertebesi nedir?

 
Savcı gerektiği zaman soruşturma başlatan ve kovuşturma yapan kişidir. Örneğin bir yerde bir cinayet işleniyor, savcı soruşturma başlatıyor, o noktadan sonra cinayeti çözümlemek tamamen savcının görevi. Emniyet teşkilatı sadece savcının verdiği emirleri yerine getiriyor. Bir evde arama yapılacaksa buna izin veren kişi savcı. Birinin tutuklanması gerekiyorsa bunu sağlayan yine savcı. Savcılar emniyet teşkilatı üzerinde bu kadar güce sahip olduklarından birçok yerde ciddiye alınırlar. Türkiye'de böyle güçlere sahip insanlara herkes yakın olmak ister çünkü savcı aynı zamanda torpil demektir. Bir avukatın çevresinde her zaman önemli kişiler olmaz ama savcıların çevresinde genelde hakimler, emniyet müdürleri, valilik, kaymakamlık ve belediyeler gibi birçok kurumdan insanlar bulunur.


  • dissendium  (26.07.16 20:00:48) 
kara listem 1-kaymakamlar 2-savcılar 3- hükümet konağı memurları

allahım hayat o kadar sıkıcı ki millete sardim
  • fallopian  (26.07.16 21:12:53) 
@fallopian, bence şu sıralar kara liste falan yapmayın. hele ki böyle açık açık. :)


  • dissendium  (26.07.16 21:47:53 ~ 21:48:08) 
Güçlerini doğrudan yasalardan ve bağımsızlıklarından alıyorlar (HSYK'yı filan karıştırmayalım şimdi).
Ayrıca kolluk kuvvetleri emirlerindedir (adli konularda). Hakimlerin üstü değil astlarıdır.
Ne kadar Türkiye'de yüceltilmişse de esasen olması gereken soruşturma ve kovuşturma süresince avukatlarla eşit seviyede olmaları gerekliliğidir aksi takdirde yeterli seviyede savunma hazırlanamayabiliyor. Bir mahkemede iddia makamı savcıyken savunma makamı avukattır ve karar verici de hakimdir.

Sorumlu bulunduğu bölgedeki (eğer büro olarak ayrılmışsa, ör. cinayet, anayasal suçlar, memur suçları, çocuk, bilişim vs.) kendi bürosuna bağlı soruşturma ve kovuşturmayı takip eder iddianameyi hazırlar ve mahkemeye sunar.

Cumhuriyet savcısının üstünde cumhuriyet başsavcı vekili ve onun üstünde de cumhuriyet başsavcısı olur.
  • Euxinos007  (26.07.16 22:01:47) 
bir zabıt katibi olarak şöyle anlatmaya çalışayım.

suç işlenir, o günkü nöbetçi savcıya haber verilir, telefonla görüşme tutanağı hazırlanır, emniyette ifadeler alınır, savcının talimatına göre - bu suça göre değişir - şüpheli serbest bırakılır, veya ifadesi alınmak üzere savcılığa getirilir. yine suça göre değişmek kaydıyla, savcılığa ifade için getirilmişse, nöbetçi sulh ceza hakimliğine adli kontrol veya tutuklanma istemiyle sorguya sevk edilir, suçun mahiyetine göre sulh ceza hakimi serbest bırakır, adli kontrol şartıyla serbest bırakır veya tutuklar.

savcılar ve hakimler ast üst değillerdir, eşit konumdalar. atamalarda talebe veya ihtiyaca göre gittikleri yerlerde hakim veya savcı olarak atanabilirler, yani hakim savcı, yada savcı hakim olabilir.

emniyet adli olarak savcıya bağlıdır, idari olarak mülki amire (kaymakam - vali)

ilçelerde duruma göre hakim savcıların hepsi arkadaş olabilirler, olmayabilirler, duruma göre değişiyor. mesela eski hakimimin, eski başsavcı ile pek yıldızı barışmıyordu :) ama küçük yerlerde genelde ast üst ilişkisi olmuyor.

adli yargı merkezlerinde (ağır ceza merkezlerinde) bir başsavcı, bir veya daha fazla ağır ceza mahkemesi başkanı olur. başsavcı tüm savcıların başı, ağır ceza mahkemesi başkanları da hakimlerin başı gibi filan oluyor.
  • lostys  (26.07.16 22:20:36) 
bu biraz da şundan
savcı dediğin kişi gerekirse o ildeki en zengin, nüfuzlu, karanlık vs. kişileri soruşturacak adam/kadın
otoritesi olmalı, -ağır ceza hakimi de mesela yan bakışından çekineceğin adam olmalı
bu insanlar öyle samimi gündelik ilişkilerde muhabbet edilecek insanlar olmamalı ki işlerinin gerektirdiği vakur ağır duruşu taşısınlar
paralel olmayan evrende tabi
  • niye ama  (27.07.16 04:04:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.