[]

sonsuzluğu düşünebiliyor musunuz?

Çocukken en takıldığım nokta buydu, sonsuzluk, tahayyül edilemeyen bir enginlik, her yeri dolduran boşluk ya da boşluk dışılık elbette ki düşünülemezdi.

Şimdi düşünmeye çalışıyorum, sonu gelmeyen karanlığın ortasına alıyorum kendimi, tamamen bir küre biçimine indirgeyip tam ortasından her yerine bakmaya çalışıyorum.

Uzay mesela, sonsuz, her şeyi madde-boşluk kaplıyor. Evet, bir düşünce beliriyor aklımda, ama sadece bir imge olarak, ''boşluk ve sonsuzluk'' imgesi olarak, ve kesinlikle hakkını veremiyorum düşündüğümde.

Yani sonsuzluğu km bazında düşünüyorsak hangi km'de bitiyor ki biz düşünmeyi bırakıyoruz? Aksine hiçbir uzunluk biriminde bitmiyor ve biz o sonsuzluğu ölene kadar(sonsuzluğa kadar demek isterdim ama insan ömrü kısıtlı) düşünmek durumundayız. Eğer ki, ''evet düşünebiliyorum ''dersek yalancı oluruz düşünceme göre.


Siz sonsuzluğu düşündüğünüzde aklınıza ne geliyor? hangi imge beliriyor? Uzay mesela.

Şimdi siz düşünün. İyi akşamlar.

 
sonsuzluğu aklım almıyor hiçbir zaman alamayacak da.


  • cekilmis gayfe  (25.07.16 22:24:53) 
sonsuzluk diyince uzay boşluğunda asılı kalmışım gibi geliyor. durağan. hissiz.


  • ruhen hastayim ben  (25.07.16 22:26:45) 
bilincim organik bedenimdeki gecici mahkumiyetinden kurtulup yeni bir tasiyici organizmaya ulastiginda bu anlayisa ulasabilecegimi saniyorum, fakat su anki haliylen bizim algimizin disinda ve acikcasi bagimsizligini bir tendona kaybetmis dorduncu parmak gibi bazi seylerin sinirlarimin disinda oldugunu kabul ediyor, hayal etmeye bile calismiyorum ama tabiiki cocukken hayal etmeye calisirdim.


  • mavicorap  (25.07.16 22:41:04) 
bence insanın düşünme yetisi zaman ve mekan kavramlarıyla sınırlandırılmış. bu iki kavram olmadan bir şeyi tahayyül edemiyorum. uzay boşluğu desen de sonsuzluk desen de bir yer ve zaman dahilinde düşünülüyor her türlü senaryoda. sonsuzluğun ise bunları aşkın bir şey olması lazım diyor mantığım. bu bakımdan cevabım hayır.


  • dene  (25.07.16 22:45:00) 
Yer yer düşünüyorum, algılarımı, zihin gücümü çok aşan bir konu ama becerebildiğim kadarıyla yapıyorum bunu. Zihnimde önce dünyadan uzaklaşıyorum, gezegenlere, uzay boşluğuna, gök cisimlerine kayıyor düşüncelerim, belirsiz ve sınırsız olasılıklar, dünya yaşamının şaşılacak çeşitliliği, aynı zamanda dünya insanının kendine atfettiği gereksiz önem gibi şeyleri düşünüyorum. İlginç tabi :)


  • burka  (25.07.16 22:51:58) 
sonlu akıl sonsuzluğu düşünemez evlat.


  • e a p  (25.07.16 22:54:26) 
açıkçası çok kafa yormadım sonsuzluk için hiçbir şey sonsuz değil sadece ölçülemeyecek kadar çok.


  • basond  (25.07.16 23:54:30) 
limit x a'ya giderken p(x)/q(x) ifadesinde q(x)'i sıfır yapan değer


  • rakicandir  (26.07.16 01:39:22) 
uzay sonsuz değil. evrenin bir hacmi var. benim düşünemediğim ise evrenin dışında ne var? bu olayın sonu neresi? tüm bunlar konum olarak nerede?


  • sttc  (26.07.16 01:46:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.