[]

Yerinde durmayan kopek

Merhaba, yaklaşık 1 hafta önce bir köpek sahiplendim. Kendisi 1 dakika bile yerinde durmuyor. Bizi uyutmuyor. Bos biraktigimiz veya kizdigimiz anda havlamaya basliyor.kendisi 8 aylik.kızgınlık döneminde olduğu için olabilir mi? Veya hep böyle mi gidecek? Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim. Teşekkürler.




 
Irkı ne?


  • chiper  (25.07.16 21:39:54) 
Golden


  • velasco  (25.07.16 21:44:55) 
Eh çok normal. Şöyle yapmanız lazım; Önce yediği mamanın enerji değerlerine bakın. Hayvan erkekse ve 25 kiloyu geçmişse yetişkin mamasına geçin. Dişi ve 20 kiloyu geçmişse de yetişkin mamasına geçin. 2 aylık bir süreç bu.

Bundan sonrası; Otorite eğitimlerine başlayın. Evin düzenini hayvana öğretin. Kendi yerini ve "yerine git" komutuyla oraya gidip yatmasını sağlayın. Sürekli ensenizde nefes almanıza izin verirseniz alfa olmaya çalışır şuan çektiğiniz sıkıntının çoğunluğu bundan kaynaklı.

Bir ikincisi, yavru köpekler yavrulukları döneminde tüm taleplerinin karşılanmasına alışmışlardır (Kaynak: Tamer Dodurka ve bir miktar g.tüm)

Bu sebeple artık onlara biraz "yetişkin" muamelesi yapmanız lazım. Evi yemesi pahasına yalnız bırakman lazım, dışarda yapmasını istemediği en küçük hareketi yaptığında ve hayırlarına rağmen tekrar ettiğinde eğlenceyi kesip eve getirmen lazım.

Bunları uygulamana rağmen düzelmiyorsa iki seçenek kalıyor biri biyolojik diğeri seninle alakalı;
1- Hayvana çok fazla protein yüklediniz. (ki bunun bazı joint problemlerine dek yolu var ve önceden eklem yerindeki ağrının ansızın gelip gelmeyeceğini kestiremezsin) Yavru köpek sahiplerinde sıkça karşılaşılır tedavisi yüksek proteinli mamayı kesmektir, bir kaç haftaya kendiliğinden düzelir.
2- Alınmanı istemem ama yeterince otoriter bir sahip değilsindir. Bu çözebileceğin bir sorun, kitapları oku videoları izle (özellikle ingilizcen varsa baya rahat edersin)

Kolay gelsin. :)
  • chiper  (25.07.16 21:55:45) 
chiper'a hak veriyorum. Ben de sorunun sizden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. (Köpeğin yeteri kadar gezdiği ve enerjisini attığı varsayımıyla)

Muhtemelen cicim zamanları yüzünden biraz fazla yüz buldu ve alıştı. Köpeğin yalnızlığa alışması için yabancılar kafes eğitimi veriyor, eğer kafese uygun yeriniz yoksa geceleri bir odaya kapatabilirsiniz. Ben kendi köpeğimi 4 aylık olana kadar uyku vakti yalnız bıraktım, şuan 12-13 saat evde salınık olarak sorunsuz yalnız kalabiliyor.

Biraz sertlik göstermeniz lazım. Öncelikle köpek havladığında olumlu veya olumsuz tepki göstermeyin. Kızmanız da onun için bir tepkidir, bırakın yorulana kadar havlasın. Boş bırakılmaya alışsın biraz, o size uyum sağlamalı siz ona değil. Benim yaptığımı yapabilirsiniz, tabi başlarda odayı biraz parçalayabilir. Bunun dışında yemek verirken yemeğin yarısındayken önünden çekip oturtup bekletmek, oyun oynarken ısırma oyuncağını ağzından alıp bekletmek gibi itaat eğitimleri verebilirsiniz. Gezdirirken de sorun çıkarıyorsa yular tasma takıp hizaya getirebilirsiniz.

8 aylık köpek ergenlik dönemindedir, hareketleri biraz dengesiz olabilir. Tabi yine de ilgilenilmedi diye havlamak kabul edilemez. Benimki öyle bir şey yapsa şamarı yiyeceğini bildiğinden yapmaya tenezzül etmez, siz de köpeğinizle o seviyeye gelmelisiniz. Bu da biraz kişiliğe bağlı, yufka yürekli yumuşak bir insan için zor bir şey. Ama köpeğin iyiliği için gerekli, köpekler sürü hayvanıdır ve özgürlük kavramları yoktur. Köpek sizi lider görmezse kendisi lider olur, bu da hayvanda strese, saldırganlığa, itaatsizliğe sebep olur. Eğer sizin takipçiniz olursa psikolojik olarak daha rahat bir yaşam sürer.

chiper'in dediği gibi bolca kaynak mevcut, okuma yaparak bu bilgilere erişebilirsiniz. Düzelmezse profesyonel yardım alabilirsiniz.
  • once  (25.07.16 22:46:23 ~ 22:48:07) 
Sekiz ay, bir golden için ergenligin tavanidir.

Benimki gece kafama tenis topu atıp uyandirirdi oynayalim diye.

Önceki cevapları şöyle bir okuyabildim.
Evde düzenli bir yaşam ve kural kaide sart.
Aşırı derecede fazla antrenman daha da şart.

Bunun dışında hayirin hayır olduğunu bilmeli.
Hayırlar biraz ikna sonucu evete dönerse, asla basa cikilamaz.

Barinaktan sahiplenildiyse biraz rehabilitasyon gerekebilir.

Bir de, disiplinli olacağım derken gestapo olmayın.
Önemli olan kararli, kesin ve net olmak.
Onun dışında bağırmak falan disiplin demek değildir.
Özgüvenli ve kendi alaninizda rahat olun.
  • blatta hiberna  (25.07.16 23:16:26) 
Sahipleneli yaklaşık 1 hafta olduğunu belirtmişsiniz dolayısıyla belirtilen şeylere sebep olabilecek disiplin hatalarınızın sonucunu görüyor olduğunuzu düşünmüyorum. Köpeği nereden sahiplendiniz? Yavruluğunu nerede geçirdi? Yavruyken yeterince sosyalleşebildi mi? Ya da terkedilen bir köpek mi ve bunun anksiyetesini mi yaşıyor?

Travmalı köpeklerle başa çıkmanın tek yolu sevgi, sabır, yumuşaklık ve kararında disiplindir. (Travmalı köpek sahiplenmiş biri olarak söylüyorum, sizi çok iyi anlıyorum) 1 haftada hiçbir şey düzelmez, hiçbir şey de bozulmaz.

Lütfen köpeğinizi çok sevin, şefkat gösterin ve sakinleştirmeye çalışın. Bu süreçte sık sık dışarı çıkmak, egzersiz yapmak da rahatlamasını sağlayacaktır. Günde 2 kez en az 1'er saat yürütmeye çalışın. Sosyal bir köpekse köpek parklarında diğer köpeklerle de oynatabilirsiniz.

Her şeyin ilacı zaman, bol şans :)
  • ceska  (26.07.16 12:16:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.