[]

zamanda hafızasal solucan delikleri açmak

8 yaşında kaldığımız pansiyonun üst katındaydım ve o anı o kadar net hatırlıyorum ki, yola bakıp gelecek ile geçmiş arasında bir an kadar fark olduğunu dusunuyordum--sonrası flashforward- 18 yasımda, yine yoldan gecenlere bakarken 8 yasımda dusunduğum an geldi aklıma, çok garip dedim, duygusal ve duyusal olarak o anı o kadar iyi hissetmiştim ki, su anda 30 umda, yine yoldan geçen arabaları izliyorum ve bu iki ana çok yaklaştım. Sanki 8 -18 yaşımdaki halimin gözlerinden o anda bakabiliyorum dışarıya. çok garip bir his.

8-18 ve 30 yaşlarıma çapa attım sanırım ve o anları çok içselleştirdim.

Sizin de başınıza hiç böyle bir şey geldi mi?

ve başlıkta da belirttiğim gibi zamanda hafızasal solucan delikleri (wormhole) açmanın olası olabileceğini düşünüyor musunuz? bunun psikolojideki adı nedir?


Son olarak bir william blake şiiriyle sonlandırmak istiyorum bu sorumu :

To see a World in a Grain of Sand
And a Heaven in a Wild Flower
Hold Infinity in the palm of your hand
And Eternity in an hour

 
oluyor. özellikle çok neşeli veya huzurlu olduğumu hissettiğim anları mekanlarla hafızama kazıdığımı düşünüyorum ben. çok güzel zamanlar geçirdiğim bir yere mesela yıllar sonra gittiğimde o zamanlar vakit geçirdiğim yerlere bakıp o zamanki halimi başkasının gözüyle izliyormuşum gibi hissedebiliyorum, o anlar gözümde çok net bir şekilde canlanıyor. an be an yaşıyorum gibi geliyor o geçmişteki zaman dilimini. solucan deliği mi geçmişe duyulan özlem mi yoksa sürekli bir huzur arayışı mı buna sebep bilemem tabi. ama garip bir his olduğunu düşünüyorum bu his her neyse.


  • in vino veritas  (25.07.16 00:14:23) 
Flashbulb memory deniliyor. Sadece olumsuz degil bu tarz olumlu anılarda da aynı etki gorulur. Tulving (1985)te buna zihinsel zaman yolculuğu adı konuldu (mtt). Bir olayı hatırlatacak uyarıcılar verildiği zaman ya da sadece hatırlanmak istenildiği zaman bile, travma geçirmiş gibi bütün ayrıntılarıyla beraber o ana gitme durumu. (Deneysel psikolojide otobiyografik bellek çalışıyorum ben de, mobilden bu kadar yazabildim, devamı size kalmış. :)


  • silverleaf  (25.07.16 01:22:46) 
bende genelde kokuyla beraber başlıyor bu olay, hatta başka başladığı olmadı, 20 sene önceki sevgilimin kullandığı parfüm kokusunu duyduğumda, direk o zamana gidiyorum, sadece ona olan değil hayata karşı olan duygularım vs hepsi çıkıyor, o anki hüzne kapılıyorum vs, 20-30 saniye sonra geçiyor ama :)


  • ravenudon  (25.07.16 09:26:28 ~ 09:26:46) 
koku, mekan, o an yaptığım aktivite vs. birçok şeyle gidebiliyorum o anki halime. ancak yıllar geçtikçe, anı ne kadar eskiyse bu tetikleyicinin daha güçlü olması gerekiyor.

yakın geçmişte çok daha kolay. tv açıkken bir yandan oyun oynuyorsam, o oyunu tekrar oynadığımda sanki o an hangi program/dizi varsa onu yeniden duyuyorum sanki. sadece duymak değil, çevremi algıladığım duygu durumuna da aynen giriyorum.
  • piremses  (25.07.16 09:42:00 ~ 09:42:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.