[]

Ekonomistler buraya; satın alma gücü paritesi (PPP) dönüşümü

merhaba,

OECD sitesinde Türkiye için geçmiş GDP değerleri ve uzun vadeli GDP projeksiyonları bulunuyor.

geçmiş GDP değerleri "current PPP" tabanlı, uzun vadeli GDP projeksiyonları ise "2010 PPP" tabanlı olarak belirtilmmiş.

<yanıt üzerine edit>
yine OECD sitesinde geçmiş PPP değerleri de var ve 2010 için değeri 0,94. "Current PPP" nedir bilmiyorum.

GDP geçmiş bilgileri burada listeleniyor [1]:
data.oecd.org
"Definition of Gross domestic product (GDP)" kısmındaki metinde bu değerlerin "current PPP" tabanlı olduğu belirtilmiş.

GDP uzun dönem projeksiyonları [2]:
data.oecd.org
"Definition of GDP long-term forecast" kısmındaki metinde bu değerlerin "2010 PPP" tabanlı olduğu belirtilmiş.

PPP geçmiş dönem değerleri ise [3]:
stats.oecd.org

uzun dönem tahminlerdeki ([2]) "2010 PPP" tabanlı 2016 yılı değerini (1201447) "current PPP" tabanına çevirmek istiyorum.

Örneğin, uzun dönem tahminlerde ([2]) yer alan 2015 değeri 1128660. Aynı yıl için "current PPP" tabanında verilmiş geçmiş dönem ([1]) değeri ise 1542573.

PPP değerlerine baktığımızda ([3]) 2010 ve 2015 için sırasıyla 0,94 ve 1,266 değerlerini görüyoruz. Ben olanca cahilliğimle 1,266/0,94*1128660 = 1520089 buluyorum - yaklaşıyorum ama tutturamıyorum.

Benzeri hesabı 2016 ve sonrasındaki yıllar için yaparak, uzun dönem tahminlerinde ([2]) 2010 PPP tabanlı verilmiş değerleri, değerini bilemediğim (ne demek olduğunu tam kestiremediğim, geçmişe ait tablolardaki ([1]) değerler için geçerli olan) "current PPP" tabanına çevirmek istiyorum.
</yanıt üzerine edit>

uzun vadeli projeksiyonları, geçmiş GDP değerleri ile aynı tabana getirmek için ne yapmalıyım?

teşekkürler.

 
öncelikle aynı istatistiki yöntem ile hesaplanıp hesaplanmadığına bakmak gerekir. burası çok mühim.
2010 ppp rakamı muhtemelen constant rakamdır. aynı hesap yöntemi ile hesaplanmışsa current ppp yi constan rakama gdp deflator veya başka bir yol ile aynı yıla bazladıktan sonra (aynı baz yılına getirmeyi kastediyorum) kullanmanda sakınca yok (ciddi akademik çalışma yapmıyorsan).

  • lucky strike  (24.07.16 22:22:44) 
Tam olarak yapmak istediginizi anlayamadim.
Bir de link atabilir misiniz bahsettiginiz sayfaya?

  • sckxyss  (24.07.16 22:33:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.