[]

bir arsanız var diyelim....

orada yaşayacaksınız diyelim. içinde su kuyusu & kaynağı da var. iyi kötü ev de var. boş olan alana neler ekmeli ki, ölmeden yaşayabilsin. tavuk mu almalı? sayısı ne olmalı? 2 kişi yeme içme ihtiyacı için hiçbir şey almasın dışarıdan. belki 5-10 kg domates verip 2 kilo un alsın karbonhidrat ihtiyacı için. yani vücudun ihtiyaçları nasıl karşılanır, bu nasıl hesaplanır? yetişkin meyve ağaçları da varolduğunu düşünelim.

not: para biriktirilmeyecek. zorunlu ihtiyaçlar için yetişenlerden satılabilir ama tüm tarlaya mısır ek bu sene iyi para getirecek parasıyla her şeyini alırsın değil. kendi kendine yetebilme durumu.

Edit: su hayali gelistirin de olmadi birlesip arsa alalim herkes isin ucundan tutsun. Arsa falan nereden bakilir yerli tohum nasil alinir, bu bilgileri bilenlerden derleyelim. Sahibinden.com emlakci dolu. Kayayi trilyona satiyorlar.

 
Ben küçükken hayal ederdim, bahçeli bir evim olsun tavuklarım olsun, ineğim olsun onlarla hayatımı idare ettiririm diye.

Dışarıdan un alsan, ekmeğini vs. yaparsın kendin.
İneğin olsa sütünden peynir, yoğurt, tereyağı yaparsın.
Tavuklardan yumurta gelecek.
Ben mesela ekim için (uygun mudur değil midir bilmem tamamen hayal ürünü şuan) domates, salatalık, biber hatta marul gibi şeyler düşünürdüm.
Hatta böyle ufak ufak alanlar olur bostan bostan ayırıyorlar ya öyle bir şey, her bostanda başka ürün, öyle çok açılmaya da gerek yok.
Meyve için de ağaç var.
Ahh mümkün olsa keşke.
  • mutekebbir  (24.07.16 12:37:31) 
babamın böyle büyük bir arsası ve içinde balkonlu kendi halinde bir evi var. fasulyesinden blueberrysine kadar her şey var. öncelikle muz gibi daha tropik meyveler hariç yetişebilen her meyve ağacı var. sebze desen aynı. patatesinden, kabağına kadar. maydanoz gibi ıvır zıvırları bile ekmiş. hepsinden bir sıra eksen yine iki kişiye fazla gelir o ürünler. tabii verimlilik de önemli. bakım, aşı gibi şeyleri öğrenmen bir youtubea bakar. tavuk alacaksan kümes ve kümes bahçesi yaptırman gerekecek. çünkü girip ürünleri yiyorlar, e hayvanları tüm gün kümese de hapsedemezsin. bu yüzden onlara alan yaratman şart. inekten süt de elde edebilirsin ama zorlar o iş.

edit: bir de ürünlerin sulanması 2-3 günde bir yapılmalı. yoksa kuruyorlar. otlar da sürekli temizlenmeli. bakımı zor. bahçe işleri yapmak göründüğünden daha fazla yoruyor insanı.
  • ruhen hastayim ben  (24.07.16 13:00:07 ~ 13:03:04) 
ahah bizim hayalimiz, icine kucucuk bi ev. belki soyle 3 kulaclik bihavuzcuk. ama arsa fiyatlari cok pahali :(

simdilik balkonda balkon bahcecligi denen seyle basladim. ne dikeceginiz bahcenin konumuna buyuklugune ve mevsime gore degisir tabi. su an mevsimlik dedigimiz omates salatalik patlican icin gec kalindi mesela. ama ne dikerseniz dikin illa ki yerli tohum dikin. piyasada satilan tohum ve fidelerin hemen hepsi yerli adi olsa bile aslinda hibit daha kotusu gdolu. bu tur tohum ve fidelerden soraki urunler icin tohum cikarilamiyor dogal olarak. her sene yeniden sifirdan tohum veya fide alak gerekiyor. dogal olarak kendi kendine yeten yasam tarzi icin surdurulebilir daha d
ogrusu zaten dogal degil.
facebookta ulusal tohum takas merkezi diye bi grup var, baskani ali bey. bu ise gonlunu vermis. gecen haftalarda kislik tohumlar dagitildi mesela. kis sonuna dogru da yazliklar dagitilacak. ekip gonulluleren olusuyor. tohumlar bedava ama sistemin devami icin gonlunuzden ne koparsa usulu. ayrica grupta ne zaman ne ekilir, ev yapimi gubre nasil yapilir, nasil toprak lazim, ne siklikta sulanir, ay bahceme fare girdi, eyvah cekirgeler yedi vs gibi her turlu soruya cevap da oluyor. www.facebook.com

tavuk olayi sikintili. fidelerin oldugu yerlerde gezmemeleri gerek. agaclarin altinda telle cevrili bi alan lazim. bi de arsa cok sehir disinda olursa sansar, tilki, gelincik tehlikesi de var. bi de kopek lazim. en kangalindan :)

bi tane inek de lazim tabi. sut isi onemli. yanina da bi tane koyun mesela, kardes kardes melesir molesirler. aa keci de olsa ne guzel olur ama cok hareketli namussuz butun bostani yer bitirir.

eger izmirdeysen arsa fiyatlari ucmus durumda. simdi istanbul yolu acilacak diye de iyice uctu. zulada kalan hala bikac yer var ama kullanima acilmasi en az 15-20 yil. anca simdi al kulaginin ustune yat hesabi olur.

ahh ahhh.
  • halanne  (24.07.16 13:27:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.