[]

2 Suriyeli ile yaşadığım diyalog

Bugün mağazama 2 müşteri geldi. Bir iki şey sordular, gayet akıcı konuşuyorlardı Türkçe'yi ama mesela 48 demiyorlardı da 4 ve 8 diyorlardı. Tiplerinden memleketleri pek anlaşılmıyordu, Azeri falan sandım. Müşteriyle muhabbbeti severim; dedim nerelisiniz. Utana sıkıla Suriye dedi; ayıp, utanılacak bir şey gibi. Mahçuptu.

Bir iki yardımcı oldum. O mahçup hallerine çok üzüldüm. Çıkarken bir bakar mısınız diye girizgah yaptım:

"Bu ülkede herkes sizden nefret etmiyor, herkes ölmenizi istemiyor. Utanılacak bir şey yok, başınız da dik olsun kardeşim." minvalinde bir şeyler söyledim. Tam olarak ne söylediğimi hatırlamıyorum. Birinin gözü doldu diğeri baya baya ağladı ikisi de sarıldı gitti.

Evet iti kopuğu var, ne idüğü belirsiz olanı var, savaştan kaçıp tek derdi üremek olanı var, sapığı var, hırsızı var. Ee, yani?

Bu ülkenin yarısı potansiyel tecavüzcü arkadaşlar. Bu ülke insanının ezici bir çoğunluğu sapık. Hani iş ahlakıdır, özgürlüklere saygıdır falan filan oralara girmiyorum bile. Şimdi siz bu pislik içerisinde kendini temiz tutmaya çalışmış insanlara olarak, yarın öbür gün yabancı düştüğünüz bir yerde, şu an ülkede bütün Suriyeliler'e yapılan muameleyi görseniz nasıl hissedersiniz? Kıçı kırık futbol maçlarında bile Türklük üzerinden çıldıran milletiz.

Evin üzerinden 2 uçak geçince atm, market yağmalayan ülkemin insanı, ışid ve esad gibi 2 ruh hastası caninin ortasında kalmaktan kaçtığı için "ülkelerini terk eden vatan hainleri" muhabbeti yapıyor. Kimle kimin savaşı belli değil, kimin için, ne için, ne uğruna savaşacağın belli değil. Çok mu kolay sanıyoruz acaba, kafanın üzerinden bomba geçerken yaşamayı.

Kurunun yanında yaşın da yandığını en bilen millet olmamız gerekirken, bu hırçın nefreti anlayamıyorum.

Soru: Siz anlayabiliyor musunuz?

Edit: Kendilerini çok tatlı çok komik sanan arkadaşlar için, formata uysun diye sorduğum soruyu değiştireyim. Siz ne düşünüyorsunuz?

 
evet kardeşim
edite edit: kardeşim elbette her insan bir değil kimse kimseyi sırf milleti yüzünden aşağılamamalı, hor görmemeli, insanoğlunun genlerinde bu var ama. Bunu amerika kıtasındaki insanda yapıyor(zencilere örneğin) avustralya kıtasındaki insanda yapıyor. Sen denk gel yada denk gelme ama bu bir gerçek.

sen yapma yapmamakla en doğrusunu yapıyorsun ama insanları anlamaya da çalışma zaten sonuç alamayacağını adın gibi biliyorsun.
  • basond  (24.07.16 00:11:03 ~ 00:19:19) 
gelenler büyük ihtimalle hırsız. Sonradan gelecekler için gözcülük yapıyorlardı.


  • anonymice  (24.07.16 00:11:10) 
anlayabiliyoruz.

edit: yazdığım komik bir şey değil. gerçekten anlayabiliyoruz. senin gibi uzun uzun yazmak niyetinde değilim. senin çevrende neler/kimler var bilmiyorum ama ben kendimce daha iyi şartlarda yaşamaya özen gösteriyorum. türkiye vatandaşı olup da çeşitli hayvanlıklar sergileyen insanlara ben de maruz kalıyorum. ama sırf türk vatandaşları yapıyor diye ekstradan barzoluklara tahammül edecek değilim. iş empati yapmaya gelince elbette o insanların yaşadığı zorlukları düşünmekte/hayal etmekte zorlanabiliriz. ama burada halkın büyük bir kısmının okuma yazma dahi bilmemesi söz konusu. bizim millet de öyle ahım şahım değil ama en azından sığındığımız ülkede bebek mamalarına göz dikecek kadar şuursuzluk yapmazdık. bu yüzden bu nefreti anlayabiliyorum.
  • ruhen hastayim ben  (24.07.16 00:11:16 ~ 00:26:19) 
Anladım seni haklısın.

Yalnız bana dünya evreni üzerinden örneklem ile çıkarımda bulun; Sence 8 milyarlık dünya nüfusunun % kaçı bu Suriyeli arkadaşlar gibi "iyi"?

Sonra onu Türkiye'ye uyarla.
  • chiper  (24.07.16 00:15:07) 
@chiper

aslında demek istediğim bu. türkiyeli insanların % kaçı iyi? abi ülkenin çoğunluğu sapık, ruh hastası tipler. köyümün insanı be romantizmine gerek yok gerçekleri hepimiz biliyoruz. demek istediğim, bunu en iyi ayırabilecek millet olmamız gerekiyor aslında.
  • ack3000  (24.07.16 00:17:32) 
Esnaf adam nasıl kendini belli ediyor ya, millet plazalarda klima altında terlemekten bunları bilmiyor tabi, bir noktaya kadar haklısın sonrasında ben kendi kişisel sebeplerim neticesinde hak veremeyeceğim :)


  • chiper  (24.07.16 00:20:21) 
Çok haklisin. Çok güzel bir şey yapmışsın bence. Ne kadar mutlu etmissindir onları. Nasıl ' kurtler' ' turkler' gibi bir ayrım yapmıyorsam ' suriyeliler' gibi bir ayrım da yapmıyorum.


  • yuvarlanantencereninkapagi  (24.07.16 00:22:50) 
Suriyelilere beslenen ofkenin sebebi sadece kisilikleri ve kulturlerine karsi degil. Kamu kaynaklarimizi paylasarak yasam kalitemizin dusmesine ilave sebep olmalari ve ozel sektore dahil olarak issizlik citasini yukseltmeleri. Zaten bombok bir ekonomimiz var zaten toplanan vergiler adilce halka geri donmuyor. Suriyelilerin de bu sisteme dahil olmalarina tepki gosterilmesi dogal bence.


  • yons  (24.07.16 00:27:11) 
@yons

bunu yapan suriyeliler değil, hükümet. almanya'daki türkiye kökenliler üzerinden düşün. neden oraya zibilyon tane türkiye kökenli gitti? çünkü almanya dedi ki gel burada çalış. e şimdi buna karşı çıkan bir alman olsan, hükümetin mi üstüne gidersin oraya çalışmaya gidenin mi? örnek biraz alakasız biliyorum sadece hedefi ortaya koymaya çalıştım.
  • ack3000  (24.07.16 00:30:19) 
suriye'lilere kacmayip savassaydiniz diyenlerin darbe gecesi basimizdan f16'lar gecerken yusuf yusuf etmesi manidar. iti kopugu, dilencisi haric suriye'lileri hep sevmisimdir.


  • mayeskuel  (24.07.16 00:54:00 ~ 00:54:49) 
@not dark yet

söylediklerine katılıyorum zaten ben suriyelilere vatandaşlık verilsin falan filan kısmında değilim. işin siyasi ve demografik kısmı apayrı. sırf suriyeli diye eline geçse boğarak öldürecek nefrette gözü dönmüş insanlar benim derdim. insanı milliyetiyle yargılayanlarla.
  • ack3000  (24.07.16 01:04:38) 
Türkmen de olabilirler. Tanıdıgim çoğu Suriyeli Türkmen iş kurup çalışan düzgün bir aileye sahip, çevreye rahatsızlık vermeyen tipler.

Velev ki çoğu kendilerine gösterilen müsamaha ve saydam zırh ile simariyor. Topluma ayak uydurmak yerine kendi kurallarını oluşturuyorlar.

Yurtdışında çoğu ülkede kendi kültürlerine adapte olmanız beklenir. Aslında bu durum biz "siktir olup gitmek isteyenler" için normal. Çünkü kokuşmuş bir kültür yok insanlarda, hep bahsedilen medeniyet ve saygı var.

Açıkçası Suriyeliler de bizim kültürümüze ve insanımıza bizim baktığımız gibi bakıyor.
10 yaşındaki kız çocuğunu "kuma olarak satın almak" için yanına gelen insanlara farklı bir şekilde de bakılmaz zaten. Satanların da az kalır ve savunulacak bir yanı yok.

Yapılan karşılıklı suçlamaların çoğu paradoks zaten. Biz onları kaçıp burda karısını çocuğunu sattıkları için, dilendikleri ve huzursuzluk yaptıkları için suçluyoruz (biz derken bizim halk) onlarda bizi küçük kız çocuklarına yaptığımız bu sapıkça ve insanlığa sığmayan hareket yüzünden ve kendilerine ikinci sınıf muamelesi yaptığımız için suçluyorlar.

İki tarafın da haklılığı var. Sonuç olarak iki kültür de bağnaz ve geride.
  • Euxinos007  (24.07.16 01:20:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.