[]

Berlin-maaş

Berlin'deki bir okuldan doktoraya kabul aldım.

1450 Euro maaş (net) veriyorlar.

Bu paraya orada geçinilir mi? Para biriktirebilir miyim?
Berlin'de yaşayan duyurucular varsa fikir versin lütfen.

 
Konaklama bedava olursa biriktirilir


  • nickimin hakkini veremedim  (21.07.16 22:41:01) 
Konaklama ve sağlık sigortasının ödemesi bana ait olacak.


  • chitosan  (21.07.16 22:43:36) 
kirana göre değişir, 1000euro'luk evde de oturabilirsin 300 euro'ya da
sigorta 80euro aylık

ayda 700 euro harcasan, 500 euro da kira ödesen, eh 200 euro biriktirebilirsin.
  • try again fail again fail better  (21.07.16 22:48:46) 
açılın, hiç görmediği şehirler hakkında destekli sallayan numbeo manyağı geldi.

numbeo diyor ki, bugün şehir merkezinde 1+1 ayarında bir dairenin kirası 650€ civarında ortalama. berlin için. berlin çok büyük bir şehir ve dolayısıyla çok fazla veri girişi olmuştur, dolayısıyla rakamları güvenilir kabul edebiliriz. ha bana çok düşük geldi, o ayrı. ben tam aksine, almanya'da emlak sıkıntısı var diye biliyordum. neyse.

sen tek başına dairede kalmayıp başkasının yanında eve/yurda çıkacak olursan sanırım 500€ veya daha altına konaklama işini halledebilirsin. almanya'da öğrenciler için aylık 700-800€ bildiğim kadarıyla gayet iyi bir rakam, bununla yaşanır yani, tabii ki 500-600€'ya kalacak yer işini halledebildiğini varsayıyorum.

ben sözü ustalara bırakayım. gelmezlerse eğer: kuehles blondes avusturya'da yaşıyor, almanya'daki koşullar hakkında muhakkak bilgisi vardır. letheavendangered direkt almanya'da yaşıyor, kendisi de öğrenci.

bence yeter ama. öyle geniş geniş yaşayamazsın, vay efendim alman bir hanım bulup über çocuklar yetiştireyim, bahçemde barbekü yapıp hertha berlin kombinesi alayım diyemezsin ama öğrenci hayatının bir tık üstü yaşanır gibi bence 1500 euro'yla. fena para değil.
  • der meister  (21.07.16 22:49:07) 
Bence tek basina eve cikmamalisin o maasla. 400€ bandinda bir ev bulursan ok ama 650€ eve bir de yakit vb de gelecek.
Bence wg denilen, herkesin bir odasinin oldugu evlere bakmalisin. Yani oda tutmalisin.
Avrupa'da allahtan herkesin yiyecegi/icecegi kendine, milletle bir sey yapmak zorunda da degilsin. Kimse kimseye de karismaz. O yuzden privacy olmayacak filan diye uzulmene gerek yok hic.

Berlin genel olarak uygun fiyatli bi sehir. market vb ucuz, hele sebze, meyve ve et alisverisini turk market ve pazarlarindan yaparsan daha ucuz. (Viyana'da hep turk kasabindan alirim ben mesela)

1450€ ile gecinilir. (Net maas herhalde bu? Degilse 1200e filan duser ki yine gecinilir ama biraz kismak zorunda kalirsin)

300-450€ bandinda bir oda buldun mu, fistik gibi olur kisaca.
  • kuehles blondes  (21.07.16 23:02:58) 
almanyanın pahali büyük kenti münihtir, berlin değil. bazı ev bulması sıkıntılı şehirler de var ama - ben döneli 5 sene olmakla birlikte- berlin bu şehirlerden birisi değildi, daha rahattı. 300-350 € civarına tek oda stüdyolar vardı. hadi 400 verirsin ya da WGde kalırsın 250 gibi verirsin veya önce biraz yurtta kalır biriktirirsin. gibi. bu konuda alternatifler değişik içi tam yapılı olmayan evler -erkeksen ve kendin monte edebiliyorsan- epey uygun olabiliyor. almanlar 3-5-8 ay bir yerlere gidip kendi evini kiraya vereibliyor gibi. bişeyler çıkar. ha sen 60 m2 olsun terası olsun merkezde olsun vb. dersen elbette işler değişir.
Berlin her türlü türk ürünü bulabileceğin, kendini zaman zaman afyonda zaman zaman erzincanda hissedeceğin bir yer. simitinden çeyrek altınından karpuzuna herşey türk usulü ve uygun fiyatlı. dışarıda yemek içmek ucuz. biletin 6 aylık kart olur. ev kirası (kalt miete) üstüne aidat, yakıt, su vs. biniyor, bir elektriği ayrı söylüyorlar ama aslında o da kira olarak ödediğin paranın içinde ayda 15 €'ya filan geliyordu, bu ek ödemeler sene sonunda mahsuplaşılıyor kısacası ev için her ay tek bir ödeme yapıyorsun. ayrı ödeyeceğin faturan: net ve cep -bunlar için çok alternatif gelişmiştir şimdiye onu bilmiyorum. buradaki gibi olur aşağı yukarı.
ben geçinip biriktiriyordum.
  • niye ama  (21.07.16 23:49:12) 
cok rahat. berlin'de 800 eur'a geciniyorum.


  • fapple  (21.07.16 23:59:31) 
Yerine göre tek başına da eve çıkarsın o parayla. aha al bu m^2 başına düşen aylık kira parası listesi www.morgenpost.de

yeşil tonlarda olan yerlerde kalırsan 50 m^2 bir yeri 300-400 €'ya getirirsin rahat. 1000€'ya yaşamak da sana kalmış, hayat tarzına bakar.
  • noluyo yaa  (22.07.16 00:39:51) 
Galiba 300 Euro'ya oda buldum :)

Yemeği kendim evde hazırlamayı düşünüyorum. Okula giderken de sandviç vs. ya da yemek kaplarında hazırlayıp götürebilirim.

Cevap veren herkese teşekkürler.
Duyuruyu siviyırım :)
  • chitosan  (22.07.16 08:34:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.