[]

lviv nasıl bir yer? okumalık-yaşamalık-çalışmalık(bu sırayla)

ben kanadalara falan bakarken peder bugün seni lviv'e gönderek benim arkadasın kızı orada tıp okuyor hem ucuzmuş hem güvenliymiş güzelmiş vs vs. bi ton konuştu ulan dedim acaba? çünkü kanada'ya gitmek o kadar da kolay değil gibi ve üstüne üstlük pahalı ancak ukrayna hem gitmesi hem yaşaması kolay sonrasında. bi de der meister vardı o da lviv diyip duruyodu burada o da bu kadar kafaya koymuşsa bi bildiği vardır dedim ve bir de buraya sorayım dedim. sonrasında detaylı araştırmaya kendim girişicem zaten bu duyuruyu ön fikir sahibi olabilmek için açıyorum.




 
bizde ne varsa orada tam zıttı var diyebilirim :)

şehir çok geri kalmış ama insanları kafa olarak 50 yıl ileride (bize göre), bende uğraşıyorum lviv için..

okumak için ideal bir yer, yaşamak belki sonra ki aşama, kiev falan daha yaşanılası.
  • redeath  (20.07.16 13:59:06) 
facebooktaki arkadaslarimdan birisi oraya genclik degisimine gitti ve o da orda kalmaya karar verdi, ugrasiyor simdi. bir digerinin de oradan sevgilisi oldugu icin bi ayagi orda gibi gorunuyor. demek ki var bir sey.

su an ben de dusunmeye basladim bak.
  • letheavendangered  (20.07.16 14:02:38) 
lviv için hep güzel şeyler duydum. sadece ukrayna karışıkken bi arkadaşın arkadaşı lviv'den polonya'ya geçerken sorun yaşamış. güvenli değil falan diyordu onlar. ama değişmiştir işler iki sene geçti üzerinden.

bir de denklik durumuna bakın. denklik de varsa fazla düşünecek bi şey yok türkiye'den kesin iyidir işte.
  • nickimin hakkini veremedim  (20.07.16 14:05:30) 
Bizin arkadaşlardan giden herkes pek memnundu. Ucuz, güzel şehir deyip duruyorlar. Eylülde ben de gitmeyi düşünüyorum birkaç günlüğüne.

Uzun süre yaşamak ve okumak için nasıldır, bilmiyorum. Okulları araştırmak gerek.
  • fraise  (20.07.16 14:07:00) 
buradan çok daha güzel ve huzurlu.


  • seyduna6687  (20.07.16 14:08:52) 
Dostum tek bildiğim buradan daha medeni insanlarla beraber yaşama şansının olduğu. Bende yeni mezun endüstri mühendisiyim. Bitirdiğim okul çok iyi değil ama avrupada geçerli diplomaya sahipmişiz. Normal şartlar altında askere gitmeyi düşünüyordum ki bir an evvel hayata atılayım diye. Ama bu saatten sonra yapılcak en iyi iş yurtdışına bir şekilde kapak atmak.bu bağlamda bende bir soru sor sormak isterim. Ukrayna çrk Cumhuriyeti gibi ülkelerde yüksek lisans yapıp devamında mesleğimi icra ederek oralara yerleşme şansım var mı. Çünkü bu iş için iyi bir para lazım ve bu parayıda riske atmak istemiyorum.


  • bigcaptain  (20.07.16 14:42:08) 
abi şimdi en başta lviv benim olduğu için ben kimseye "gidin/gelin çok güzel şehir" demeyeceğim, imkânım olsa anamı bile sokmam öyle pislik, kıskanç bi herifim. yine de mümkün olduğunca objektif olmaya çalışayım.

lviv eğer türkiye'den para gelecekse okumalık ve yaşamalık olarak oldukça temiz, düzenli, renkli ama buna karşılık sakin bir şehir. ukrayna'da genel olarak gaspçılık, zalımlık falan yaygın ama cebine dikkat edersen sorun olmaz. zaten çok utangaç çocuklar, bi şey yapacak olurlarsa göt cebinden cüzdanı alırlar, kimse bıçağı takmaz. güvenlik açısından istanbul'un veya türkiye'deki herhangi bir büyük şehrin önünde lviv.

okuma konusunu şu an için bilmiyorum, ben açıkçası sadece türkiye'den kurtulmak için gidiyorum oraya. rüşvet hala ciddi bir problem olsa da bildiğim kadarıyla ukrayna'daki okullar, avrupa'da türkiye'dekilere kıyasla daha saygın. yani diploma geçerliliği açısından diyorum. thy'de pilot olan, ukraynalı eşinden oğlu olan bi abi (konsoloslukta tanışmıştım) "eğitimlerinden ne olur onların aq, ver parasını geçirsinler her dersten" demişti ama o ne kadar objektiftir bilmiyorum, çok öfkeliydi ukrayna'ya ve eski eşine karşı.

ukrayna'nın ekonomisi çok berbat şu an. o yüzden yabancı olarak iş bulmak zor olabilir. çok saygın bir firmada müthiş bir işe başlasan maaşın 700-800 lira olacak. ha giderin de ona göre ama ne bileyim anamı özledim deyip gelmek istesen zor olacak işte, ülke içinde bi şekilde yuvarlansan da yurtdışında paran çok değersiz.

benim kabul aldığım okulda (ivan franko national university yazıver hele, bayağı da güzel/saygın bir okula benziyo) bu sene ukraynaca hazırlık 29 bin hrivna. hrivna geçen hafta 8,60'a yakındı, bu hafta darbe falan derken 8'e düştü. oradan hesap et. ukraynaca hazırlıktan sonra 4 yıllık lisans için bu yıl harçlar sabitlendi 1500 dolarda. geçen sene hrivna cinsindendi ve 900 dolara falan geliyodu, sağlam geçirdiler.

lviv'de okumaya ve işlemlerini kendin halletmeye yeltenirsen sana en önemli tavsiyem şu olur: ankara'daki büyükelçilikten uzak dur. istanbul'dan başvur. internette göreceğin hesap bilgileri ankara'ya ait. istanbul'da bizzat konsolosluğa git, oradan hesap numaralarını al, harç parasını oraya yatır. ankara'daki adamlar türkçe konuşamıyor, anlaşamıyorsun. hangi belgeyi istediklerini bile bilmiyorlar. bana vizeyi verdiler, bugün belge getir diye aradılar. öyle adamlar.

bu arada ben gidemiyorum muhtemelen, uçuş 12 ağustos'ta ve bende hala harç parası yok. bu gerizekalılar yüzünden başvuru sürecinde çok fazla ekstra masraf oldu. uzun vadede altından kalkabilirim ama harcı gittiğimde ödemem lazım aq, 20 günde çıkarabileceğim bi miktar değil. ha oldu da gittim diyelim, birlikte eve çıksak mesela, lviv'in en güvenli muhitinde, en güzel apartmanda şöyle mis gibi bi 2+1 daireye vereceğimiz para toplamda taş çatlasa 500 lira olur ki bu ortalama maaşa denk geliyo öyle diyim sana. adam başı faturalarla birlikte 200-250 liraya yardırırsın. gıda masrafın neredeyse yok gibi. pazara gidip babuşkalardan alırsın patatesini soğanını tavuğunu, mis.

harkivli arkadaşım bana 2 bin hrivnaya ev geçindiren adam var, hatta halkın yarısı böyle yaşıyor dedi. 2000 hrivna da 250 lira ediyor ki harkiv, lviv'e kıyasla pahalı bir yer. yani lviv çankırı ise harkiv bursa olsun öyle diyim sana.

dediğim gibi ben gitmedim ve bu gidişle gidemeyeceğim de ama sen gidicem dersen bence kafanın rahat olacağı şahane bir şehir lviv. YALNIZ ukraynaca öğrenmek için hevesli olman lazım. orada rusça konuşmuyolar pek. sovyet muhipleri cemiyeti değilsen bir yerden sonra bunalabilirsin ama benim gibi buz hokeyinin ve marşrutkaların hastasıysan yardırırsın.

imkânın varsa git bence o yüzden, hatta benim yerime de oku. yurtta kalırım dersen barınma+yemek masrafın 100 liraya falan düşüyor, öyle komik rakamlar. üstelik yine bu harkivli arkadaş yurtların en iyi odalarının yabancı öğrencilere verildiğini ve yurt internetinin çok hızlı olduğunu söylüyor. adamın kendi bağlantısı 90mbit ve faturası 15 liraya falan denk geliyor, hesap et işte.

şu an kafam bayağı gidik, canım sıkkın. fazla karman çorman ve dandik olduysa kusura bakma. yardımcı olabileceğim, merak ettiğin bi şey olursa ya buradan ya da özelden yardır, cevaplarız yüce rabbımın izniyle.
  • der meister  (22.07.16 21:57:56) 
%1 dahi gitme imkanım olsa şuan; bavulumu hazırlar akşam uçağına biner biramı içe içe giderdim..


  • redeath  (23.07.16 10:53:29) 
niye kız arkadaşıma laf atmışsın gibi gelsin abi ben sadece çok konuşuyorum, yoksa ukrayna'yı çok bildiğim yok ki. severim ederim ama fanatizmin lüzumu yok, kaldı ki hala kendimi kurtarmış değilim, o yüzden ukrayna'yı henüz o kadar sevmiyorum, yerleşirsem sevcem. sözlükte kaç senedir ukrayna'da yaşayan adamlar var, ben kendi bildiğimi söylerim, kimseyi yargılayacak ya da eleştirecek pozisyonda değilim.

ukrayna'ya gidip kiril alfabesi bilmemek biraz gidenin eşekliği açıkçası, öğrenmesi çok çok kolay, bi günde halledilebilecek bir iş. büyük rahatlık sağlar. onun dışında kiev'de ingilizce konuşan adam kıtlığının olduğunu sanmıyorum o kadar, başkent orası. genel olarak doğu avrupa ingilizce bilgisi olarak kısır bir yer, doğrudur ama başkentte öyle kimse ingilizce bilmeyecek falan sanmıyorum. yazan kişiye öyle denk gelmiştir.

ben lviv'de sadece orta yaş ve üzerindeki kişilerle ingilizcede sorun yaşadım. kiosklardaki ablalar, taksiciler, minibüsçüler vs... yoksa mekânlardaki çoğu çalışan genç oluyor ve çat pat da olsa konuşuyorlar, anlaşılıyor. gençlerden ingilizce anlaşamadığımız sadece iki kişi oldu: birisi aşırı suratsız, gudubet, hayattan bezmiş, resting bitch face'in kitabını yazmış sinir bozucu bi karıydı. yemek yemeye girdik amk sanki ırzına geçicez mal mal bizi izleyip duruyodu. bi tanesi de garibim hiç bilmiyodu ama çok yardımsever biriydi, adam ineğin ingilizcesini bilmediği (diğer yandan, ineğin ukraynacasını bilmediğimiz) için yemeğin inek etinden olduğunu söylemeye çalışırken möölemişti uzun uzun jdhafjskl
  • der meister  (24.07.16 00:33:32 ~ 00:34:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.