[]

Kadınlara bir soru

Yaşanan olaylardan sonra özellikle kadınlar için gece sokakların daha tehlikeli hale geldiğini düşünüyor musunuz? Bir hafta öncesine göre günde uğradığınız sözlü-fiziksel taciz sayısında artış var mı?




 
Ben de var. Cumartesi akşamı Kadıköy gibi bir yerde yaşadım. Kimse dönüp bakmadı, yardım etmedi bile. Ardından sinir krizi geçirdim zaten.


  • dessy  (19.07.16 10:56:40) 
bu süre zarfında iş dışında dışarı çıkma fırsatım olmadı pek, o yüzden bende bir değişim yok.


  • piremses  (19.07.16 11:00:45) 
Samımıyetıne güvendiğim bir kişi darbenin ertesi gecesi arabadan sarkan insansılar tarafından taciz edildiğini söyledi. Size de gününüzü göstereceğizin küfürlü halleri. Onun dışında aychovsky bıçak çekildiğini yazmıştı. Bir de kezzap hikayeleri dolanıyor etrafta ama ne kadar doğrudur bilemiyorum belki de bilmek istemiyorum


  • fridgetiness  (19.07.16 11:02:59) 
sokaklar kadınlar için daha tehlikeli tabi ki. gece dışarı çıkacak kadar gözümü karartmadım henüz ama hava 35 derece ve ben şort giymiyorum, etek, elbise giymiyorum. birinin bir şey diyeceğini, çok korkunç bir durumla karşı karşıya kalacağımı kabul ederek. üç günde insan değişiyor işte. eksküyz may lengıç, ne münasebet ya giydiklerimi mi değiştireceğim insanlar yüzünden derken, sokaktayız diye skmeseler bari der olduk. nereden nereye.


  • evde liyakat kalmamis  (19.07.16 11:14:11) 
darbenin ertesi gecesi arabadan sarkan insanlar tarafından da taciz edildim.

sinirlerimi gerçekten toparlayamıyorum.
  • dessy  (19.07.16 11:16:25 ~ 11:16:37) 
@lamaga katılıyorum size ama soru biraz daha cinsiyetinizle düşünmeniz üzerinize. Mesela günde ortalama 3-4 kere rahatsız edici bakış ve sözlü tacize maruz kalıyorsanız bu sayı son günlerde arttı mı veya giydiğiniz şeylere, dışarı çıkış saatlerinize "kadın olduğunuz için" eskisine nazaran daha çok dikkat ediyor musunuz?


  • fridgetiness  (19.07.16 11:19:02 ~ 11:21:34) 
  • gergedan  (19.07.16 11:26:19) 
Dün güpegündüz, yakıcı güneşin altında, ana cadde üzerinde, İstanbul'un "en nezih" denilen semtlerinden birinde, yanımızda vızır vızır arabalar geçiyorken, 10 adım ötemdeki durakta insanlar bekliyorken sustalı bıçak çekildi.

Gece çıkıyorum diyemem ama gece geç saatlerde döndüğüm oluyor. Eve geceyarısı gibi döndüğüm oluyor. 1.5 yıl önce gece kapkaça uğradığımdan beri gece çıktığımda dönerken ya taksi ile dönüyorum ve birilerini "Şu plakalı taksideyim" diye uyarıyorum (bir tane de kaçırıldığımda tek tuşla 3 kişiye SMS atacak olan bir uygulamam var) ya da abim beni duraktan alıyor ve eve gidiyoruz.

Bugün ilk defa metrobüste "En açık ben miyim, kabak gibi hedef miyim, kezzap atarlar mı" diye diken üstünde geldim. Üstelik açık falan da değildim. Dekoltesiz t-shirt, mini olmayan etek.
  • aychovsky  (19.07.16 11:29:41) 
ben bir kadın olarak artık korkuyorum. kısa kollu giydiğim için dayak yer miyim acaba diye düşünmeye başladım ki ben bu konularda gayet dik kafalı biriyimdir. ama artık korkuyorum.


  • aslmtn  (19.07.16 11:33:47) 
Ben 15 temmuz sabahi taciz edildim sabah 6.15 vapuruna binecektim. Pesime takildi sapik, kimden yardim isteyebilirim diye dusubdugumde etraftakilerin ondan farkli olmadigini gordum.ustumde ne etek vardi ne kisa kollu. O bakislar neydi oyle. Darbe gecesi de su almaya ciktik iki kiz, kisa kollu bizi taslamalarindan korktuk geri donduk. Allah hepsinin cezasini versin.


  • geçerkenugradım  (19.07.16 11:37:55) 
geçen haftaya kadar direnip bir şekilde şort - elbise giyerken bu hafta bu sıcaklarda pantolon giyip çıkmaya başladım. tişört-pantolona bile bakışlarında vahşileşme olduğunu hissediyorum. genel olarak sokaktaki adamlardan korkuyor-tiksiniyorum. elimde olsa sokağa dahi çıkmam.


  • turk kizi  (19.07.16 11:44:33) 
Oldukça salaş ve bol bir t-shirt pantolon ikilisiyle saldırıya uğradığımdan beri 'şort giymesem mi elbise giymesem mi' diye düşünmüyorum. Yapacaklarını her şekilde yapıyorlar.

Son 3 gündür benim cephede bir artış yok, her zamanki bakışlı tacizler devam ediyor sadece.
  • amelie poulain  (19.07.16 11:51:34) 
Bende bi şey değişmedi, kadıköy'de oturuyorum ama yıllardır işim gücüm gereği üsküdar ve fatih'te gezinirim ve sürekli toplu taşıma kullanırım, hiç öyle "günde ortalama 3-4 kez bakışla ve sözle taciz oranı" gibi yüksek bir skorum da olmadı. :(


  • ambrosia  (19.07.16 11:55:55) 
umarım skorunuz hiç yüksek olmaz zira güzellikle falan ilgili değil sevgili @ambrosia


  • fridgetiness  (19.07.16 11:58:06) 
benimki daha tuhaf
muhafazakar bir mahallede oturuyorum
askılı ama dekolte olmayan gayet de uzun bir bluz vardı üzerimde dün markette, önümdeki pardesülü, türbanlı kadını sıra yüzünden uyardım
(benim üzerime bakıp, baştan aşağı da süzüp) benim ne olduğum belliymiş!, ben bi kendime bakacakmışım öyle zat-ı alisine laf edemezmişim, benim seviyeme inmezmiş...bişeyler bişeyler, daha gerisini duymadım.
ben kadınla sizli-bizli hanımefendi diye konuşuyorum, kadın saydırıyor...
sonra sigarasını da aldı gitti, daha kendime gelmiş değilim.
ben içki sigara da kullanmıyorum bu arada :) burası kenar bir yer konvoya monvoya hiç girmedim. girsem olacaklardan korkuyorum.
  • niye ama  (19.07.16 13:34:19) 
alıntı: Yarın ya da bir saat sonra ne olacağını kestiremez haldeyken bile, önceden tahmin edebileceğimiz ve hiç sekmeyen bir şey var: Nerede ne olursa olsun, hayatına ilk müdahale edilenler kadınlar oluyor.

Cumartesi sabahı, korku dolu bir geceden sonra belki bir-iki saatlik uykuyla gözlerimizi açtığımızda, güne Trabzonsporlu bir yöneticinin tüyler ürpertici mesajıyla başladık. Demokrasiyi böyle savunuyordu, darbecilerin eşlerine tecavüz edeceğini, bu kadınların tüm “milletin” malı olduğunu söylüyordu. Tecavüz etmek onun hakkıydı, kadınlar da zaten şimdiye kadar darbeci erkeklerin malıydı, bu güç savaşında sadece el değiştireceklerdi…

Şaşırtıcı bir şekilde tepkiler üzerine görevinden istifa ettiğini duyurdu, söz konusu tweet’i sildi, özür diledi ve “Bir öfke anıdır, o kadar” dedi.

Maalesef erkeğin “bir anlık öfke anı”nda bile aklına ilk olarak öfkelendiği kişinin yakınındaki kadınlara tecavüz etmek geliyor. Öyle normal ki bu bağzı erkekler için, sosyal medyada ya da herhangi bir yerde hiç çekinmeden söyleyebiliyorlar bunu. Ne de olsa pipileri var…

yazının devamı için; bianet.org

ben ki yıllardır kadın çalışmaları içindeyim aktivist olarak, dün basmaneden geçmem gerektiği için, şort giymeyeyim bugün derken yakaladım kendimi ve çok içerledim bu duruma. tam cevap olmadı gibi ama oldu gibi de...
  • Phoebe  (19.07.16 16:12:57) 
Phoebe +1
Yalnızca gece değil gündüz vakti de tedirginlik yaşıyorum. Normal şartlarda zaten yaşam bizim için oldukça zordu, sürekli bir tetikte olma hali. Şimdi bu hal daha da arttı. Evden çıkmamaya çalıştığım için taciz sayısında artış olup olmadığını kişisel olarak gözlemleyemedim ama bu dışarı çıkılmasın demek değil tabii ki. İnsanların işi var gücü var.
Tüm kadınlara sabır diliyorum...
  • sefil  (19.07.16 16:27:24) 
Tacize uğradığımızı anlatmadan önce hepimiz kıyafetlerimizi tasvir ediyoruz. Bu ülkede bu işin kıyafet, davranış vs hiçbir şeyle ilgili olmadığının anlaşılabileceği zamanlar çok uzak görünüyor bana. Çok üzgünüm, endişeliyim ve korkuyorum


  • fridgetiness  (19.07.16 17:52:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.