[]

Yazım hatalarıyla insanları yargılamak yanlış mı?

Çok büyük bir iş yapan avukat gündeme geldi bu aralar, (bkz: sibel önder).

Önce çok takdir ettim ben de. Sonra birkaç tivitindeki yazım-anlam hatalarını görünce hayranlığım epey azaldı:(

pbs.twimg.com bir bu var bir de sertleşmesi gereken d'yi t olarak yazmamıştı. "halletdim", "çıkdım" gibi bir şey tam olarak hatırlamıyorum.

Tamam nasıl söylendiği değil ne söylendiği önemli. Ama hatalı bir biçimde söylenince benim için ne söylendiğinin anlamı kalmıyor, söyleyeni pek ciddiye alamıyorum.

Siz nasıl bakıyorsunuz duruma?

 
Bugün bir diş hekiminin bir ilanda ''yeni mevzun ya da eski mevzun'' (2 kez yazılmış) yazısını gördüm ve gerçekten diplomasını sorguladım. Klavye sürçmesi ayrı, çok temel hataları yanlış yaparak üniversite bitirip cahil kalmak ayrı bir olay cidden. Ben de saygı duymuyorum.

Gene bu kadının hatası çok bir şey değil bence.
  • neferkitty  (14.07.16 23:11:25 ~ 23:19:23) 
ben de çok ayar oluyorum. hem de okumuş etmiş kişilerden görmek daha sinir bozucu.


  • cekilmis gayfe  (14.07.16 23:13:50) 
millet bütün gün sizin benim gibi. internette veya boş vakti olup 250.000 satır yazı okumuyor. konuşarak veya hareket ederek para kazananlar var. yani normal çok da takılmamak lazım.


  • kelepir  (14.07.16 23:15:45) 
Doğru. You had one job derler ya, ana dilini bari yazabilsin insanlar.


  • piremses  (14.07.16 23:16:45) 
Bende de aynı durum oluyor maalesef. Özellikle hiç ummadığım, belli bir yere gelmiş insanların yazım hataları yapmaları, kelimeleri eksik harflerle yazmaları deli ediyor beni.


  • olabilir ya da olmayabilir  (14.07.16 23:21:05) 
Değil.


  • i was made for you  (14.07.16 23:28:32) 
Valla benim umrunda değil. Bir tek noktalama isaretlerinden sonra boşluk birakmayanlar sinirime dokunuyor çünkü okuyamıyorum.


  • damdanakan  (14.07.16 23:33:25) 
ben de son derece rahatsız oluyorum ve kişi hakkında ister istemez bir hüküm veriyorum. bir de avukatın işi zaten kitaplarla, yazmakla vb. o yüzden "boş vakti olup 250.000 satır okumuyor. konuşarak . . . para kazananlar var" demek yerinde değil. o kişinin işi zaten bundan ibaret.

edit: linke şimdi tıkladım. cümle düşüklüklükleri yazarken sık olabiliyor. insan geri dönüp baktığında düzeltiyor. ama imla ve dilbilgisi cahilliği sinir bozucu.
  • microfiction  (14.07.16 23:37:21 ~ 23:39:20) 
ayni hatalari sen de yapiyor musun diye profiline girip birkac duyurunda gezindim. hayvan herif, özel isim eklerini bile ayirmak icin caba sarfetmissin.

böyle insan takar tabi.

ya hos bir hata degil, typo ile yanlis konusmak arasindaki ince fark o. o yüzden bende de bir an duraksama olurdu da takilmazdim pek.
  • wiillii  (14.07.16 23:56:58) 
çok da şeyyapmamak lazım.
su akar yolunu bulur.

  • bigbadabum  (15.07.16 00:11:16) 
Bence başlı başına 'yargılamak' yanlış bir eylem.


  • amelie poulain  (15.07.16 00:13:29) 
Okumuş biri çok basit hatalar yapıyorsa ciddiye alamıyorum. ana dili değilse veya eğitimli değilse isterse "banada povaça alsana" yazsın öyle çok grammar nazi olayına girmiyorum, o başka. bir de günlük kullanımda, whatsapp vs. yazışmalarında kaçar arada bir şeyler onda da sorun yok. tabii onlar "arada" olduğu sürece :D


  • nawar  (15.07.16 00:20:48) 
Klavyede birbirine yakın harflere yanlışlıkla basmaktan ileri gelen hatalara aldırmıyorum ama ayrı durması gereken ekleri bitişik yazanlara, miğde gibi hatalara sinir oluyorum. Kaç defa üstünde durulmuş bilgiler bunlar tamam noktalı virgülü kullanırken şaşır eyvallah ama miğde yazma oraya.

Hele bir de hatalı yazımın doğrusunu öğrenmemekte direnip "Anadolu çocuğuyuz, okumadık emmee hayatı biliriz, pis elitist, oxford vardı da okumadık mı" türü kasabalılık çıkışları yapanlara iyice ayar oluyorum.
  • Sulfoxaflor  (15.07.16 01:11:49) 
eger basariliysa bunlara takilmamali bence. gecenlerde bir avukat sormustu. cok eski bir araba kullaniyormus sebebi de kazancini gereksiz yere harcamak yerine derneklere bagisladigindan. ama eger kazancini etkileyecekse ki bu daha cok bagis yapabilecegi anlamina geliyor, arabaya yatirim mi yapmali diye danismisti. bunu soyledim cunku bence sadece basarisina bakilmali baska seye degil.


  • bir varmis bir yokmus  (15.07.16 02:20:29) 
Sosyal medyada bu tip şeylere takılmam. kendim de yanlış yazdığımı bildiğim şeyleri düzeltmiyorum. Yazıyı sadece makale, kitap, gazete yazıları gibi şeylerde takarım. sonuçta orada özenilerek yazılıyor ve editör onayından geçiyor... bunlarda kafayı takarım...


  • gotic  (15.07.16 02:51:56) 
İmam Gazali'nin tarihteki yeri belli, ama çok yazım ve imla hatası yaparmış yazarken. Bununla çok eleştirilmiş. Bu kadar büyük bir dahinin böyle hatalar yapması belki telafi edici bir etki oluşturur.


  • kitap gibi sessiz  (15.07.16 02:56:42) 
Gözümden hemen düşüyor hiç istisnasız. Özensiz geliyor en başta. Ayrıntılar hep önemli benin için


  • mavibalık  (15.07.16 07:51:30) 
Yargılamak demeyelim de, özensizlikmiş gibi geliyor. İşinde başarılı, yüksek mevkili insanların böyle temel kurallarda hata yapmasını olumsuz değerlendiriyorum.

Sanırım, "daha Türkçe yazarken böyle bilgisiz ve dikkatsizse diğer işlerde nasıldır?" diye düşünmeden edemiyorum.
  • burfak  (15.07.16 07:51:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.