[]

istanbul'daki yeni tabelalar

Sunlarmis: m.imgur.com

Ekşi'de gördüm, millet nefret kusmus. Geçenlerde netflix yuklemistim, orada bile altyazı seceneklerinde Türkçe yanında Arapça da çıkıyor. Dünya da bizi Türk + Arap vatanı olarak görüyor demek ki doğal olarak. Benim anlamadığım, bunda bu kadar kızıp bozulacak ne var? Her otuz kişiden biri Suriyeli artık bu ülkede. Belki isteyerek, çoğunlukla mecburiyetten yeni yurtları burası bu insanların. Yok vatandaşlık hakkı verilmesin, tabelalar Arapça olmasın, kültürel mirasimiz yerle bir olacak, dejenere olacağız vs. Bunlar çok afaki hatta fasizan kaygılar değil mi ya?

Bastakine nefretlerini ülkeye aldığı multecilerden mi çıkarıyorlar? Nedir olayın aslı? Yazmış altına ingilizcesini de, arapcasini en sona yazmış. Ne var bunda? Bu insanlar olmasa, ülkeye zengin Araplar gelmese çok mu Avrupalı duruyorduk sanki?

Ne diyorsunuz?

 
Almanya'da da her 30 kişiden biri Türk. Bak bakalım Türkçe tabela görüyor musun?

Entegrasyon diye bişey çıktı, çok süper.
  • babilbaligi  (14.07.16 10:56:41) 
Kürt milliyetçisi değilim ama şöyle bir iki yüzlülük yok mu? Adamlar yıllardır böyle şeyler talep ediyor, arap nüfusunun kaç katı kürt var. Sen onlara bölücü de böyle şeyler yapma, kürtçeyi kullandırtma, şirinlik olsun diye kanal aç anca. Sonra arap seviciliği yapıp arapça tabela koy. Bu ne biçim iş?

Ha bir de belli ki işin ne sağlık sektörü açısından ne demografik açıdan düşünüyorsun. Biraz daha araştır bence.

Savaştan kaçana yardım etmek anlaşılabilir bir şey gerisi değil. Uzun yazarım da işim var şimdi. Zaten niyeti olan her fikri okur onlarca yazı var.

Bi prof konuşması var geçen izledim hayal etmekle alakalı tedx istanbul mu neydi. Onu da bi dinle fena değil.
  • bir ileti paylastim  (14.07.16 11:08:00) 
babilbalığı güzel demiş.


  • sutlu nescafe  (14.07.16 11:10:58) 
mağduriyetiniz bir bitmedi #€$#€$

kürtçe tabela yapılalı kaç sene oldu.

www.haberler.com

Bence tabela işi çok sıkıntı değil ama entegrasyon işinde çok sıkıntı var. Bu adamlar burada kalmamalı, kalacaksa çok ciddi çalışmalar yapılmalı. Yoksa 2. bir pkk'da bunlar olacak...
  • kartallar yuksek ucar  (14.07.16 11:24:54 ~ 11:30:20) 
@babilbaligi da @bir ileti paylastim da cok guzel demis


  • kassiopeia  (14.07.16 11:25:21) 
Ülkeye milyonlarca Suriyeli girmesinin beş on sene sonraki sonuçlarını göremiyorsun. Bu adamlar yüzde doksan dokuz PKK ile benzer bir oluşum kuracaklar, bir de onlarla uğraşmak durumunda kalacağız.

Edit: kartallar yüksek uçar da aynısını demiş zaten.
  • i was made for you  (14.07.16 11:32:05 ~ 11:32:39) 
Entegrasyon mevzusu benim de kafama takılıyor da altındaki niyet Arap seviciligi falan olsa da çok sevimsiz bi hareket gibi gelmedi bana. Almanlar da Türkler için aynı şeyi yapsa almanliklarindan bi şey kaybetmezlerdi. Bu tarz milliyetçi refleksleri anlamıyorum. Kürt mevzusu apayrı bi tartışma konusu zaten.


  • damdanakan  (14.07.16 11:32:37) 
insanların hazmedemediği tabela değil bence, bu konunun burada kalmayacağı. zamanla her şey daha kötüye gidecek. yoksa isterse keltçe yazsın, beni ırgalamaz.


  • piremses  (14.07.16 11:35:35 ~ 11:36:08) 
Ingilizcesi de yazilmamali, arapcasi hic yazilmamali.
Kurtler nasil turkce biliyorlarsa, araplar da turkce ogrenmek zorunda.

Almanya'da almanca bilmeyen turklere demediginiz kalmiyor (dogal olarak) araplar da burada kalmak istiyorlarsa ogrenmek zorundalar. Baska turlusu olmamali.

Avusturya'da arada beraber yasadigim ailenin evinde multeci var. bir baba-ogulu agirliyorlar ekimden beri. anne ve kizlardesler de gelecek.
Cocuk almancayi ekstra kurs olmadan halletti almancayi. Simdi babasiyla bizim aramizda cevirmenlik yapiyor. Baba yastan oturu yavas ogreniyor. Ama ogreniyor.
Neden buradakilere bu kadar zul geliyor? Ha bu arada baba filan kursa gitmiyor cunk avusturya da bu konuda rezil halde su an. "Oradaki imkanlar reroro" diye gelmeyin. Cocugu da sifir almancayla bi alt siniftan baslattilar. Tek yapilan da bu oldu yani. Kurs murs olmadi.
  • kuehles blondes  (14.07.16 11:41:16) 
Nefret kusmakta haklılar; şu anda ben de kusuyorum. Hem bu aslında sığınmacı değil istilacı olan suriyelilere; hem de bizi tam bir arap ülkesi haline getirmeye çalışan, geriye götüren, osmanlı hayranı hükümete.

Ülkeyi terketmenin zamanı çoktan geldi de artık düşünce olmaktan çıkarıp aksiyona dökmek lazım.
  • Thredith  (14.07.16 11:49:11) 
madde madde yazayım da yavaşça sindirin:

-Ak Partinin Erdoğan başta olduğu sürece seçimle iktidardan düşme şansı var mı? yok.
-Türkiye'de şu anda 3 milyon suriyeli var.
-Suriyede'ki savaşın bitme ihtimali var mı yakın gelecekte? yok.
-Savaş bitmedikçe Türkiye'nin göçmenleri sokaktan toplayıp sınırdışı etme ihtimali var mı? yok.
-2. jenerasyon Suriyeliler Türkiyede doğup büyüyecekler mi? evet.
-Suriyeliler ucuz iş gücü sağlıyor mu? evet.
-Suriyelilere vatandaşlık verilecek mi? Akp tabanındaki rahatsızlıktan dolayı belirsiz deniyor ama bence verilecek. Rte kararlı gibi.
-iktidar isterse Arapça tabela asabilir mi? asar.

böyle yazmamım sebebi biat kültürüne ait olmamdan değil, Akp'nin şu anda bulunduğu pozisyonla alakalı. rte'nin tek çekincesi kendi tabanını ikna etmek. yoksa muhalefetten, 'geri kalan yüzde elliden istediği kadar ses çıksın', bir şey değişeceğini sanmıyorum.

şurada güzel bir değerlendirme var ayrıca. www.aljazeera.com.tr
  • sporty  (14.07.16 11:56:16 ~ 12:11:22) 
@kuehles: ya işte o "madem buraya geldin, dilimizi, kulturumuzu ske ske ogreneceksin" kafası da bana biraz "sey" geliyor. Adam derdini anlatmak, hayatını sürdürmek için kendi ister zaten belli başlı kaideleri öğrenmeyi. Geçen yılki dernekte Türkçe dersi verdim Suriyeli mülteciler. Başta çocuklara ogretiriz diye girisilmis bi işti, sonra o çocukların büyük ablaları hatta anneleri, teyzeleri gelmeye başladı. Bayağı da hevesliydiler. Sürekli konuşmak istiyorlardi, arkadaş olmak istiyorlardı falan. İnsan yani bahsettiğimiz.


  • damdanakan  (14.07.16 12:18:17) 
Hatta böyle sarisin, yeşil gözlü bi kız vardı, altı yedi yaşlarında. Türkçesi de çok iyiydi. "Ben Suriyeli değilim, türküm!" falan diye hor görüyordu diğer arkadaşlarını:/ Neyse bunlar konudisi tabii de aklıma geldi.


  • damdanakan  (14.07.16 12:21:01) 
Fake bence bunlar. Şu an Suriyelilerle ilgili bir sürü fake haber var zaten.

Ama ben de tepki gösterirdim Arapça tabelaya. Türkçe ve İngilizce yeterli.

Ayrıca vatandaşlık verilmesine de karşıyım. Gelsinler bizimle birlikte yaşasınlar. Ancak vatandaşlık neden veriliyor anlamıyorum. Türk vatandaşlığı çok matah bir şeymiş, hayatları çok kolaylaşacakmış gibi. Tek amaç daha fazla oy alma, başkanlık sistemi vs bana göre. Suriyeli göçmenleri de, bizi de bu çıkarlar için kullanıyorlar.
  • peggy  (14.07.16 12:36:49) 
@damdanakan

Hayir.
Dil ortak olmayinca beraber yasanmiyor. Yanyana yasaniyor.
Ve hayir, suriyeli doktor, bakkal, market, galerici, boyaci, tesisatci oldukca zorlamadan neden turkce ogrensinler??
Ben viyana'da istersem gercekten de almanca konusmadan yasayabilirim. Eglenmeye cluba da gidebilirim, beyti de yerim. Doktor ziyareti de yaparim. Bunlari yapanlar cok. Oyle olunca normal akan hayata "paralel" bir hayat kulturu olusturuyorsun. Senden baska kimsenin giremedigi. Boyle oldukca da kendi icinde agresiflesip iyice ise yaramaz hale geliyorsun.

Ha fransa'daki faslilar, cezayirliler fransizca biliyor da noluyor dersen.. Onlarin da mahalleleri fena. Kendi aralarinda yoresel fransizcalarini konusuyorlar vb.

Gelen bu insanlar turkceyi hemen ogrenirse dagitabilirsin bu kisileri. Gettolar olusmaz. Ama simdi capa filan getto olmus zaten. Cok gec kalindi. Cok seyler yanlis yapildi.

Kulturumuzu ogreneceksin muhbbeti olmayinca da elle, sozle, gozle taciz edenleri durduramazsin. Nasil davranacagini ogretmelisin. Insan sosyal de olsa bir hayvan neticede. Ha diyebilirsin "turklerden yok mu taciz eden" falan filan. Bu da kulturu ogretmemekten geciyor zaten.
  • kuehles blondes  (14.07.16 12:45:55) 
ben beğendim. doğru hareket.


  • ne nicki be  (14.07.16 14:16:19) 
bu bir süreç ise, bu da o süreçte bir durak ise hoş değil açıkcası. durduramazlar sonra. şimdi bunu normalleştirirsek zihinde, yarın daha beteri de bunun gibi "çok da şeyyapmamak" hissi verebilir. kısık ateşte pişirilen kurbağa mevzusu gibi işte.


  • matrix  (14.07.16 15:36:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.