[]

Araplar genellikle solak mi?

Benim kardesim solak. Ne zaman solaklar icin tasarlanmis urunler gorsem hep alirim. Kalem falan cok goruyorum da bugun ilk kez solaklar icin telli defter gordum. Bi kareli bi cizgili iki tane aldim hemen. Simdi uyuklamayoa karisik dusundum de, bu defterler ters? Bildigin sondan basa. Sonra yine dusundum, ayni arapca kitaplar gibi. Sonra bir daha dusundum, demek ki araplar sagdan sola daha rahat yaziyorsa acaba arapcayi ilk yazmaya baslayanlar da mi solakti?

Cok uykuluyum. Sacmalamissam gulun gecin.


 
Defteri kitabi sagdan aciyorlar ama sag elle yaziyorlar yine. Ben de solagim mesela ama sizin gibi soldan basliyorum yazmaya.


  • stavro  (13.07.16 16:30:04) 
sagdan sola yazmak solaklikla alakali degil saglaklikla alakali. civi yazisinda civi cakilirken sagdan sola yazmak cekicin yuzune gelmemesini saglar saglaklar icin. sod elle soldan vurursan yuzune gelir. insanlarin cogu saglak oldugu icin genelde eski alfabelerin cogu sagdan soladir. kalem ve kitaplari ise soldan saga yazmak yine sag el icin daha kolay oldugundan sonradan soldan saga geçmiş. arapca ve ibranice asiri eski alfabeler.


  • beyteper canavari  (13.07.16 17:36:32) 
...sordum ve uyudum.

ben aslinda neden sagdan sola yazdiklariyla ilgili sormak istemistim. yani eger solaklarsa, sagdan sola yazmak soldan saga yazmaktan daha kolay oldugu icin o sekilde suregelmistir belki diye dusundum.
  • letheavendangered  (13.07.16 18:52:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.