[]

Niye amerikada ve ingilitrede üniv ücretleri pahalı

Türkiyeye göre mukayese edildiğinde çok pahalı ? Kendi vatandaşlarından niye o kadar para aliyolarlar ?Bizde ücretsiz çünkü




 
ücretler nasıldır bilmiyorum ama en başta paralarının bizimkinden 3-4 kat değerli olması geliyor. yani senin için inanılmaz olan rakam bir ingiliz için "eh işte" olabilir. ikincisi, üniversite herkesin gitmesi gereken bir yer değil. türkiye'de böyle saçma bir algı var, o yüzden ortalık hem işsiz hem de iş bilmez genç kaynıyor. onlara kızmak da yersiz çünkü ülkede meslek eğitimi yok, ne yapacaklar "ben muslukçu olcam" deyip kariyer hedefini meslek lisesi mezunu olmak olarak mı belirleyecekler?

eğitimin tüm seviyelerde ücretsiz olması gerektiğini savunanlardanım ama üniversitenin paralı olmasına da çok ses etmem açıkçası, dediğim gibi bu kurumlar görevi her gelene diploma vermek olan hayır kurumları değil. türkiye'de ücretsiz de ne oluyor, kaç üniversitenin veya bölümün mezunu o alanla ilgili bir iş yapabiliyor ki?
  • der meister  (13.07.16 06:56:27) 
abd için hiç de öyle eh işte bir ücreti yok üniversitelerin. mezun olan her genç ortalama 50bin dolar borçla başlıyor hayata.

neo liberal dünyada işler böyle işliyor. her hizmetin bir ücreti var. 100bin dolar verip diş hekimi olan mezun olunca tek muayene için 250 dolar alıyor. işsizlik oranı da özellikle üniversite mezunları için türkiye'ye nazaran çok düşük. yani bizim gibi diplomalı işsizler ordusuna katılmıyorsun.

bir de bunun az sulandırılmışı var kuzey ülkelerinde eğitim, sağlık vesaire ücretsiz ama kallavi vergi ödüyorsun kazandığın üzerinden.
  • maxc  (13.07.16 07:32:20) 
İngiltere'de pahalı derken? Bize (international) 13000-17000 pound olan yer onlara £4000 falan. (home&eu students yazar, artık eu kısmını atarlar herhalde:)

Gelirlerine göre yıllık o kadar para da pek bir şey değil. Bizde yıllık 30-40 bin liralık özel üniler ortalama gelire göre baya yüksek.

Ha Almanya gibi sadece küçük harç yatırılıp okunacak yerleri yok evet. O da sistem işte.
  • rodriguez2  (13.07.16 07:40:44 ~ 07:42:46) 
Herkes universite okumak zorunda degil cunku

Bu arada bizde de ucretsiz degil. Ha cuzi bir miktar ama ucretsiz degil
  • la noix  (13.07.16 08:02:28) 
Amerika'da özel üniversiteler çok pahalı. E Türkiye'de de pahalı zaten. Okan mokan gibi dandik üniversiteler 40-50 bin lira, orada Harvard 50 bin dolar. State üniversitelerinin ücretleri 10 bin doların altında.


  • i was made for you  (13.07.16 09:19:52 ~ 09:20:05) 
Vergi meselesi. Genelde toplumlar ya vergi almayarak eğitim, sağlık sistemlerini özelleştirme ya da yüksek vergi alarak bunları bedava hale getirmeye çalışıyorlar.

Amerika'da vatandaş olan öğrenciler üniversite için kredi çekiyor ve bazıları 40 yaşında hala o krediyi ödüyor. Yalnız Amerika'nın şöyle bir sorunu var; vergi yüksek. Tamam, petrol ve elektrikli ürünlerden biz daha yüksek vergi alıyoruz da orada brüt maaştan kesilen yüzdeye ve burada brüt maaştan kesilen yüzdeye bakıyorum. Amerika'da eyalete göre değişmekle birlikte iki kata kadar daha fazla vergi kesiyor ama hizmetler daha fazla. Hatta konuyla ilgili şu yazılmış
www.theatlantic.com

Kişisel olarak, herkesin üniversite okumaması ama hak kazananların bedava okuması ve bunun için vergilerimizle destek olmamız gerektiğine inancım sonsuz.
  • aychovsky  (13.07.16 10:15:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.