[]

Kiracidan kirayi fazla artirmasini istemek

Bizim bir kiracimiz var. Yaklasik 3 yildir oturuyor dairemizde. Kirayi zamaninda oder, evi cok temiz kullanir falan hicbir sikintimiz yok. Ancak bu 3 yil icerisinde evin bulundugu bolgede kiralar cok yukseldi. Kendisi su an 8 bucuk birim kira oduyor, piyasada ise ayni ev 13-14 birime gidiyor. Biz son yil durumu anlatip kirayi ufe den biraz daha fazla artirmasini istedik ancak yine tam ufe'de artirdi. Evet kendisi de hakli ancak ortalamanin cok altinda bir gelir elde etmek maddi olarak bizi zarara ugratiyor.

Bu durumda yapmamiz gereken en mantikli veya etik hareket nedir? Biz yine ayni uyariyi yapip yine ufe miktarinda artirirsa sozlesme sonunda evi bosaltmasini istemeyi dusunuyoruz. Siz ne yapardiniz?


 
valla sizin hatanız. avrupada olsa adam sizi mahkemeye verir çatır çatır süründürürdü.


  • kurnaz  (12.07.16 18:11:41) 
Sozlesme sonunda evi bosaltmasini istemek icin bi 7 senecik beklemeniz gerekiyor.

İlk 10 yil boyunca kiraci istedigi surece o sozlesme uzayacak. Olaganustu durumlar, tahliye sebepleri gibi istisnalar var ama gül gibi kiraciniz var, hakim sizi hakli bulmaz o durumlarda da.
  • signore  (12.07.16 18:18:36 ~ 18:22:04) 
en mantıklı hareket sözleşme yenilememeniz gibi görünüyor.


  • evde liyakat kalmamis  (12.07.16 18:18:42) 
Öncelikle aynı muhitte , yine 3 yıldır oturan kiracıların ne ödediğine bak .
Önce oturan az öder , oldu Emlakta kiralar her sene tefe den daha fazla arttı çünkü .

  • dunyatuhaf  (12.07.16 18:21:36) 
@kurnaz
Biraz sakin ol, henuz bir sey yaptigimiz yok. Ne yapmamiz dogrudur diye soruyorum burada.

@dunyatuhaf
Kiraci girerken de bir 100 lira kadar az ile baslatmistik yeni evliler vs diye. Yani diger kiracilardan az odedigi kesin gibi. 3 yil oncesine gore kira gelirine daha fazla ihtiyacimiz oldugu icin sikintili bir durum cikti ortaya.
  • sckxyss  (12.07.16 18:30:23 ~ 18:31:40) 
geçen bi apla vardı o da aynı dertten muzdaripti. cevaplar istediği gibi gelmeyince de evi olmayan yazmasın falan demişti en son. sen o değilsin değil mi? adfsgdfghj

kiracı kendi çıkmak istemediği sürece 10 yıl dolmadan çıkartamazsınız. zammı da yine kiracı kabul etmediği sürece maksimum üfe oranında yapabilirsiniz. maalesef "normal" şartlar altında yapacak bir şeyiniz yok. kiracı hakkını ararsa her türlü kazanır. ha siz kiracıyı sürekli taciz edersiniz falan, adam lanet olsun deyip çıkarsa yeni kiracıya istediğiniz ücretten verebilirsiniz..
  • nrmnm  (12.07.16 18:32:11 ~ 18:34:30) 
başkan sen bu başlıgı 3 günde bir açıp duruyorsun ama hiçbir şey yapamazsın.

anca evi satarsınız ,yeni ev sahibi 6 aylık süre verir o şekilde çıkarlar. yoksa bir hakkınız yok.
eğer bir hakkınız olsaydı alayımız ayvayı yemiştik, şuanki hızda bile kiralar uçuyorken insanlar yetişemezdi hiçbi paraya.
  • tchuck  (12.07.16 18:33:25) 
bu kiracıları sırf üzerlerinden daha fazla para kazanamıyorsun diye çıkarırsan umarım 3 vakte kadar ''kiracım zamanında kirasını ödemiyor, 3 dönem kirası birikti. evde de çok masraf çıkardılar, en etik çözümünüz ne olur .s.s.s'' diye duyuru açarsın da o zaman yardımcı olurum işte :D

daha ne istiyorsun ki? adamlar ederinde kirasını bir de böyle bir kriz dönemi türkiyesinde zamanında yatırıyorlar. ayrıca ne güzel bak temiz de kullanıyorlarmış. ne diye ek gelir peşindesin ki? hayır diğer ev sahipleri kiracı s*kiyor diye sen de mi özendin? insanların da bir bütçeleri, geçim dertleri var.
  • air  (12.07.16 18:39:35) 
Benzer durum bizde de var. 1000tl kira alıyoruz, o bölgede kiralar 1600 falan. Ama adam 8 yıldır kiracımız ve hiç aksatmadı bugüne dek.
Uzun yıllar oturan kiracılarda hep aynı durum var. Düzgün ödeme yapıyorsa hiç aksiyona gerek yok. Biz üfe oranında arttırıyoruz.

Şimdi sen evden çıkaramazsın kolay kolay. Hadi çıkarsan bile 1-2ay boş kalsa orda da maddi kayıp olacak, kiralama sürecindeki çabanı ise hiç söylemiyorum.
  • Tyler89  (12.07.16 18:40:45) 
@tchuck,
Ben acmadim boyle bir baslik daha once.

Zaten karsilikli anlasmaya calisarak bir seyler yapmaya calisiyoruz. Cirkinlesmek gibi bir amacimiz yok.
  • sckxyss  (12.07.16 18:41:07) 
Bu kadar batıyorsa sözleşme bitince çıkarın. Mantıklı bir hamle değil ama siz olaya tek açıdan bakıyorsunuz. Ben de ev sahibiyim, kirayı düzgün ödeyen evi temiz kullanan adam bulmak zor. Çıkmasın diye kirayı artırmadığım kiracılar oldu.


  • ThomasJefferson  (12.07.16 18:43:45) 
@air,
Kiraci yolmaya calistigimiz yok. Yapilan yatirim bekleneni veremiyorsa, o yatirim gozden gecirilebilir. Yani evi satmamiz bile bir cozum olabilir.
Ayrica tum ev sahipleri milyoner degil. Onlar da gecim sikintisi cekebiliyor.
  • sckxyss  (12.07.16 18:44:40) 
Sanirim iyi kiraciyi kacirmamak en mantikli davranis. O nedenle yine kendi iradesine birakacagiz karari. Zaten 1 kez tatli dille soylemistik kendisine, baski falan yaptigimiz da yok. Tesekkurler cevaplar icin.


  • sckxyss  (12.07.16 18:55:31) 
10 yil cikartamamak ne ya. Cok orantisiz bi hak bu.
Adamin oglu/kizi evlenecek diyelim. Cikartamayacak mi kiraciyi. Mulkiyet hakki gasp ediliyo bi anlamda o zaman. Yanlis mi yorumluyorum?

  • yons  (12.07.16 18:59:55) 
nick değiştirip istediğim cevabı alana kadar duyuruda soru sorardım.
hahahaha

  • burya  (12.07.16 19:35:08) 
Her 5 yılın sonunda emsal artış talep edebilirsiniz. 10 sene sonunda da sorgusuz sualsiz çıkarabilirsiniz.

2 sene sonra emsal kira isteme hakkınız var. Kiracı 8 veriyorsa, çevrede kiralar 14 ise 14 yapabilirsiniz.
  • kartallar yuksek ucar  (12.07.16 20:03:11 ~ 20:03:48) 
Kiracıyı çıkartmak için haklı sebepler :

* Kendiniz oturacaksanız ve o ilçe sınırları içinde başka eviniz yoksa,
* Yakın akrabanız (dayı, amca, kız, oğlan vs.) oturacaksa ve o ilçe sınırları içinde eviniz yoksa,
* Kiracı, kirayı aksatıyorsa veya ödemiyorsa.
* 10 yıl sonunda,

Bunun dışında ağzınızla kuş tutsanız çıkaramazsınız.
  • kartallar yuksek ucar  (12.07.16 20:07:43) 
Oglum hasta misiniz lan siz? Soruyu ilk defa soruyorum diyorum . Baskalari da sormus olabilir. Duyuruda sozluk hesabim haric baska bir hesabim yok. O hesabi da duyuruda kullanmiyorum zaten.
Hem, istedigim cevap gelse kiraciyi cikarma hakkim mi olacak lan? 7/24 duyuruya gire gire kafayi yemis herkesi kendiniz gibi saniyorsunuz.

  • sckxyss  (12.07.16 20:16:09) 
Durumunuz sıkışık olabilir ama tek acıdan ve yanlı bakıyorsunuz haklı olarak. Bir miktar da saçma buldum. Eski kiracının daha ucuza oturması normal bir durum, her yerde böyle. Kaldı ki perakende sektörü değil ki bu rekabete göre mevcuttaki kiracının kirasını kafaniza göre arttirasiniz. Madem düzgün bir kiraci, normal artışla devam edin bu devirde ev bulmak da, düzgün kiracı bulmak da baya zor.

Not: 24k (k: kiracı. alsknsns)
  • piremses  (12.07.16 20:43:54) 
yapılması gereken en etik hareket kiracıya bir kez daha sormak, onun insiyatifi bu.

başka örnek vereyim, yurt dışında oturuyorum, kiram yaklaşık 390€ senede 500€ küsür indirim yapıyorlar bir kerelik, 340€ya geliyor aylık, bunun 280 kadarı kira, kalanı gider, evim 100 yıllık eski ev olduğundan 150€ ya dava açıp şu anda 250-220€ civarına indirebilirim, hem papaz olmamak hem de evin gerçek ederi bu diye yapmıyorum. bu arada hayat boyu kiraladım evi, yani ben çıkana kadar bende, ve sadece yıllık enflasyon bazında arttırabilirler, o da yılda 5-10€ maks. çocuğuma kalsa kalır yani.

senin yaptığını yapsa bana ev sahibi sormaya teşebbüs etse bile, çakarım davayı.
  • kurnaz  (12.07.16 21:43:25) 
Çevredeki ev sahiplerinin sizden 500-600 lira daha fazla kazanması sizin zarar ettiğiniz anlamına gelmez. Onların o kadar daha fazla para kazandığı anlamına gelir. Siz enflasyon oranında zam yapmıyor olsaydınız zarar konusu haklıydı.

İstanbul'da kirade evi olanın bir de kendi evi vardır o zaman 1 trilyon parası vardır da aşırı fantastik bir kafa olmuş. Güle güle kullansın. Herkes son 5 sene içinde ev alıp kiraya verdi çünkü.

Kiracıların büyük çoğunluğu sıkıntılı, sorunlu önemli bir kısmı da pislik tipler. Bence hazır sorunsuz bir kiracınız varken bozmayın derim ben. Zor bulunuyor çünkü. Aksi halde kiracıyı koruma adı altındaki saçma sapan kanunlara uymak ya da onların çevresinden dolanmak zorundasınız. Mesela evi kağıt üzerinde birine satıp, kira parası almaya devam edip, 1-2 sene sonra geri almak falan gibi. Tabii bu ne kadar etik, o tartışılır.
  • nawar  (12.07.16 22:00:11) 
@kurnaz, enflasyon rakamları doğru olsa kimse itiraz etmez. reel enflasyon %30-40 civarındayken, her şeye geçen seneye göre %30-%50 fazla öderken, tefe-tüfe %6 gösteriliyor. Burada sıkıntı var.

Ancak yine de iyi kiracı bulduysanız biraz az kazanmayı göze alıp devam ettirin. Her şey para demek değil...Piyasada şerefsiz çok.
  • kartallar yuksek ucar  (13.07.16 09:45:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.