[]

Karbonhidrat tüketmemek ama nasıl?

Aşağıdaki bir duyuruyu görünce sormak istedim. Şimdi spor, yağ eritme, incelme vs denildiğinde hep söylenen karbonhidratı kes oluyor. Ancak tamamen carb free bir diyet yapmanın da iyi olmadığını söyleyenler var. Kafam karışıyor, hangisi doğru?

Karbonhidrat tüketmeyin diyenler tam olarak neleri yemememiz gerektiğini söylüyorlar allah rızası için kalem kalem yazar mısınız şuraya. İyi karbonhidrat var kötü karbonhidrat var, hepsini mi keselim? Benim de bel bölgemde fazlalıklar var. Ne yiyelim ne yemeyelim?


 
Basit şekerden uzak duracaksın. Rafine gıdalar tüketmemeye çalışacaksın. Karbonhidratı tamamen kesersen enerji seviyelerin düşer sağlıklı ve dengeli olmaz.

Ek not olarak.
Geçenlerde bir araştırma okudum makarnayı haşlayıp yemektense soğuyunca dolaba koyup ertesi gün tekrar haşlayıp yenildiğinde dirençli nişastaya dönüşüyor ve kan şekerini çok daha az yükseltiyor.

www.nutritionmd.org

www.bbc.co.uk
  • ThomasJefferson  (08.07.16 15:45:11 ~ 15:50:21) 
kilo sıkıntın yoksa basit karbonhidratı azaltabildiğin kadar azalt, onun dışında ne yiyorsan ye (günlük kalori ihtiyacına paralel olarak). her görüşün haklı yanları var, şahsen ben hepsini takip edemem, kafam almaz. en garantisi bu.


  • piremses  (08.07.16 15:52:42) 
Bunlar kişiye göre, hatta pek çok faktöre göre değişebilen şeyler. O yüzden kimse haklı veya haksız değil.

Bunu nasıl benzeteyim bilemedim. Vücut adapte olabilen bir şey. Dolayısıyla ne yaparsan yap kademe kademe gitmek önemli. Şayet çok yağlıysan daha az karb tüketerek beslenmen seni belli bir noktaya kadar kötüye götürmez. Ancak, birden sıfır karb yapmak da kademe olayına aykırı. Daha uzun anlatılır bu konu ama uzun mesajlar okunuyor mu emin olamadığım için uzun uzun anlatasım pek gelmiyor açıkçası.

Özetle:
-Basit karb çıkar hayatından
- Genel karb tüketimin de az olsun
-Kilo vermen durdukça kademe atlaman gerekir yani daha da kısarsın veya rutininden bazı şeyleri değiştirirsin ki devamlılık olsun
- Kardiyosuz olmaz
-Sadece kardiyo da olmasın hiç olmazsa temel istasyon hareketleri en azından kas kaybetmemek için önemli
-Korkmayın kaslanmazsınız, öyle kolay değil onlar.
-Umarım uzun yazıları okuyanlar vardır.
  • skooma  (08.07.16 16:23:34 ~ 16:35:34) 
basit karbonhidrat(kötü karbonhidrat)
pirinç, ekmek, makarna, dondurma, cips, kola, fanta, hazır meyve suyu, doğal/sıkma meyve suyu...
kompleks karbonhidrat(iyi karbonhidrat)
yulaf, bulgur, sebzeler, meyveler..

karbonhidratı kes diyenler genelde basit karbonhidratların hepsini kesmeni ve sebze hariç diğer kompleks karbonhidratları kesmeni söylüyor. en azından benim fikrimce en mantıklısı bu.

basit karbonhidratlar çok çabuk bir doygunluk yaratıyor ve kısa bir sürede tekrar açlığa sebep oluyor. yani basit karbonhidratlar kilo vermek istemesek de bizim için zararlı, hiç yenilmemesi tercih edilecek gıdalar.

kompleks karbonhidratlar basit karbonhidratlar gibi kan şekerinde büyük dalgalanmalara yol açmayacak gıdalar, bu yüzden yedikten sonra kısa bir süre açlığa yol açmıyor. basit karbonhidratlar gibi çok zararlı değil.

kilo vermek istiyorsan, ister sadece basit karbonhidratı kes, ister hepsini kes, kalori açığı bırakmak durumundasın. bir yandan da vücudu olduğundan daha kötü bir hale getirmemek için kendi boyuna, kilona, yağ oranına göre bir miktar protein yemek zorundasın. protein ihtiyacını gideren yumurta, et, balık, peynir gibi gıdalarda hiç karbonhidrat yok ama hayvansal yağlar var. yani protein ihtiyacını giderirken illaki belli bir miktar yağ alıyorsun. zaten vücudun üretemediği, ama vücut için gerekli olan bazı yağ asitlerini almak için yağ yemen gerekiyor. bu yüzden günlük kalori miktarının çoğunu sana faydalı olacak yağlardan alman, vücudunu daha çok yoracak kompleks karbonhidratlardan alman daha faydalı. ayrıca günlük karbonhidrat miktarını belli bir miktarın altına indirirsen daha hızlı yağ yakmaya başlıyorsun. ama bu şekilde beslemek istemiyorsan sadece basit karbonhidratları yemeyerek ve günde glisemik indeksine göre birden fazla meyvenin dışına çıkmayarak sağlıklı bir şekilde kilo verirsin, ama daha yavaş olur.

bütün karbonhidratları kesince gün içinde yediğin süt ürünlerinden, limondan, sebzelerden, mantardan zaten illaki karbonhidrat alıyorsun. karbonhidratı kes demek 0 karbonhidrat al demek değil ama en az seksenin, ellinin altında olsun demek.
  • cikis yolu  (08.07.16 17:10:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.