[]

front end developer

ne demektir tam olarak? Ne tarz bi is yapıyor bu abiler?




 
Türkiye'deki anlamı yapılmış bir tasarımı HTML ve CSS dediğimiz şekil ve stil dillerine dökmek. Tarayıcının anladığı dil yani.

Artık anlamı, az önce söylediğim şeyin üstüne bir sitede arayüzde olan interaktifliği, canlı bir veri alışı varsa bunu ve daha bir çok şeyi JavaScript veya alt dilleri (TypeScript vs.) ile hayata geçirmek.
  • fbi  (05.07.16 20:12:31) 
Bir websitesinin arayüzünü (kullanıcının gördüğü tüm ekranlar) kodlar.


  • amortisman  (05.07.16 20:19:19) 
Şöyle bir tanım da ekleyeyim, web ve mobil geliştiricileri genelde ikiye ayrılıyor, ön ve arka.

Ön dediğimiz kullanıcının cihazında çalışan kısım, tarayıcı veya mobil uygulama olarak düşünülebilir.

Arka kısım ise bütün iş mantığının olduğu yer. Yani, bir siteye giriş yaparken bilgileri girdiğin form ön tarafken, bu bilgileri veritabanından kontrol edip sonuca karar veren arka taraf oluyor.

Ön yüz geliştiricileri, tarayıcılar ve cihazlar bu kadar gelişmemişken yalnızca tasarımların görüntülerini koda döküyorlardı, gelen veriye göre olan değişimler, örneğin yukarıda giriş yapmış kullanıcının adının görülmesi gibi, arka tarafta ayarlanıp gönderiliyordu. Artık bu biraz değişti, ön taraftan form yine gönderiliyor ancak bu sefer yeni sayfanın tamamı yerine, yeni sayfayı oluşturmak için gerekli bilgiler geliyor arkadan. Bu bilgilere göre ön kısım şekil değiştiriyor. Facebook gibi sitelerde bir yere tıkladığında, yalnızca değişmesi gereken kısımların değiştiğini ve sayfanın diğer kısımlarının sabit kaldığını farketmişsindir örneğin.
  • fbi  (05.07.16 20:24:36) 
yukarıdakilere ek olarak, örneğin react, vuejs, backbone, angularjs vb. istemci tarafında çalışan, verinin biçimlendirilmesi ve görüntülenmesi gibi kullanıcı ile birebir etkileşimde olan bütün kısımları frontend developer üretir. buradaki üretme kısmı yazmak anlamındadır, tasarım ise başkalarının işidir.

bu kişiler veri tabanı nedir bilmek zorunda değiller, onlar sadece nereden nasıl veri geldiği ile ilgilenirler, geri kalan tüm teknoloji ve iş mantığı backend tarafındadır, tabii şimdiler de bu kısımlarda hafiften karışmakta zira tamamı ile browserda çalışan hiç bir şekilde backend kullanılmayan serverless ismi ile anılmaya başlanan bir akım da mevcut.
  • selam  (06.07.16 01:48:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.