[]

ders seçmek kimin sorumluluğundadır?

gelin hele öğrenci değil de hoca gözünden yardıma ihtiyacım var.

danışmanlığını yaptığım yaklaşık 80 öğrenci var. onlar ders seçiyor, biz onaylıyoruz. yani olması gereken o. ama tokmak onların elinde davul bizim boynumuzda alakasız ders seçen mi, hocam sen kafana göre seç diyen mi, alttan onlarca ders bırakan mı dersin hepsi var. sorun değil, görev bu.

mezuniyet dönemi gelen öğrencilerden biri var. alttan 2 dersi var, bir dersi de tek derse bırakacakmış. fark ettik ki bu dönem bir seçmeli dersi eklenmemiş. kendisi hiç eklememiş, yani benim silme gibi bir durumum yok. benim de dikkatimden kaçmış, onay vermişim. yeni fark ettik.

şimdi mezun olması için normalde 2 ders yaz okulundan alacaktı, 3 oldu. beraber bölüm başkanına da öğrenci işlerine de gittik. tamamen benim sorumluluğum olmamasına rağmen dedim dilekçe yazayım bir şey çıkar mı. cevap olumsuz.

ben de şehrinde yaz okulu buldum, denk sayılacak dersi belirledim. denk sayılacak bizim dersin hocasıyla, bölüm başkanıyla konuştum. dedim ki bu dersi al. ücretini de ben vereceğim. durumları ne kötü ne iyi öyle diyeyim tanıyorum öğrencileri. tamam dedi. yaz okulunda alacak.

ama ben buradaki hukuki sorumluluğumu bilmiyorum. yönetmeliklere bakıyorum, denetim ve yönetim görevi var diyor gerisi yok. hukuki sorumluluğu geçtim vicdanen rahat hissetmiyorum. içim içimi yiyor nasıl fark etmiyorum böyle şeyleri diye. o akşam da e-posta atmışım hepsine şu şu ders, şu kadar kredi mutlaka kontrol edin, sorumluluk size aittir diye. dönen olmamış tabi.

öğrenciler hiç sallamıyorlar. biz öğrenciyken ders saatinden kredisine, hocasına kadar her şeye bakardık. bir de bu seçmeli ders yani. sistemde de gözükmüyor seçmeliler işin kötüsü verilecek ders olarak, yoksa fark ederdim.

beni sevdiklerinden dolayı problem çıkmadı fazla ama ben bunaldım artık. sorumlulukların net olmadığı yerler beni geriyor. akademi de başı çekiyor. obsesif biçimde de hepsini kontrol etmiştim. ama alttan bir ders olunca, bir de sistemde gözükmeyen seçmeli olunca her şey kayıyor.

tl,dr; seçilen dersler sizce danışmanı mı öğrenciyi mi bağlar? hatada suç kimin? seçenin mi onaylayanın mı?

danke.

 
bence sorumluluk sana ait. artık daha da dikkatli onaylarsın.


  • japan  (01.07.16 13:47:57) 
primer sorumluluk öğrencide ama siz de onaylamışsınız, sorumluluğu paylaşıyorsunuz. yoksa direkt öğrenci seçerdi, sizin de onaylamanıza gerek kalmazdı. üst kontrol mekanizması sizsiniz yani.

ha yine de bu kadar ezilmek zorunda değildiniz
  • la noix  (01.07.16 13:48:17) 
O yasa gelmis ogrenci kac ders alacagini bilmiyorsa mezun olmasin zaten, sorumluluk ogrencide.


  • kuzey li  (01.07.16 13:52:22) 
bence ortak ve eşit bi sorumululuk var, öğrencinin görevi doğru seçmek ama hata yapabilir; bu aşamada danışmanın görevi de hatayı görüp düzeltmek olmalı. ama anladığım kadarıyla öğrenciler o kadar baştan savma davranıyor ki sanki tamamen danışmanın sorumluluğuymuş gibi muamele ediliyor taraflarca.


  • baba jo  (01.07.16 13:52:25 ~ 13:52:50) 
Tabii ki de öğrenciye ait.

Hoca gerektiği yerde öğrenciyi yönlendirir.
  • chitosan  (01.07.16 13:54:17) 
senin hiç bir suçun yok, bütün sorumluluk öğrencide. daha alacağı dersleri bilmeyen adam mezun olmasın zaten.


  • bobinhoo  (01.07.16 14:07:53) 
aradığın kişiyim :P

aynı dertten muzdarip bir insan olarak kesinlikle öğrenciyi bağlar diyorum. danışman olarak sorumluluğumuz bilgi vermek, yol göstermek, hata yapıyorlarsa düzeltmek evet ama binbir çeşit öğrenci var. yetim maaşı, yeşil pasaport vb. haklarından mahrum olmamak için okulu bitirmek istemeyip özellikle ders bırakan, çalıştığı için dersin saatlerini uygun bulmayıp alabileceği halde almayan var, kız arkadaşıyla birlikte mezun olabilmek için okulu uzatan bile var. öğrenci yanına gelmiyorsa, uzaktan ders seçip mesaj bile atmıyorsa nereden bileceksin bilinçli mi bıraktı dersini? ha ben de senin gibi mesaj atıyorum, öğrenci işlerine aratıyorum filan içim rahat etsin diye ama, bu asıl sorumluluğun öğrencide olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

doğru anladıysam sizde de sistem bizim gibi, öğrenci dersi seçiyor, ama danışmana gitme zorunluluğu yok, siz de bakıp onaylıyorsunuz. yanlışlık tam olarak burada zaten. ben öğrenciyken danışmana gitmek zorunluydu, önce öğrenci şifresini girerdi sonra danışman, o zaman bilirdin ki danışmanla öğrenci yüzyüze görüşmüş konuşmuş vs. böyle öğrenciyle konuşamadan onay yaparsan arada sorun çıkması kaçınılmaz.

sonuç olarak, hukuki bir sorumluluğun yok, yönetmeliğinize bakarsan ders seçiminin öğrencinin sorumluluğunda olduğunu görürsün zaten. yapman gerekenden fazlasını yapmışsın bence, için rahat olsun.
  • opucuk baligi  (01.07.16 14:09:44 ~ 14:10:38) 
ya bizde gelmek zorunlu ama binbir bahaneyle gelmeyen oluyor. bu arkadaş gelmiş, onun önünde onaylamışım yani.

nasıl gaza gelmişse alttan 3 dersi bir yazda işte bitirmeye kalkışmış. 4 oldu böylece. halleder umarım.

hukuki olarak neyle açıklanır bu bilmiyorum açıkçası, yönetmelikte yazmıyor danışmanın görevleri enteresan şekilde. bölüm belirler diyor, bizde de ne bir yönetmelik ne de bu işlemler için bir yönerge var.

ben mezun olduğum hiç bir okulda danışman onayı görmedim valla, çok enteresan bir sistem.

hukuki açıdan hizmet kusuru mu falan diye baktım ama o da değil. bu dersten dolayı mezuniyeti engelleme durumu da yok bir ton ders var, bilemedim valla.
  • passion rules the game  (01.07.16 14:12:16 ~ 14:12:58) 
22 yaşındaki bir insan, mezun olacağı sene derslerini adam akıllı seçemiyorsa senin gram kusurun yok bence. adamın kendi sorumluluğunda.


  • tosunpasa  (01.07.16 14:37:02) 
sorumluluk öğrencide.

not: profesyonel öğrenciyim.
  • zgrydn  (01.07.16 14:47:57) 
Özel üniversite ise sen suçlusun. Devlet üniversitesi ise öğrenci suçlu.


  • thewizardofearthsea  (01.07.16 15:08:35) 
İkinize de ait, hatta öğrenci işlerini de katarsak üçünüze de. Çünkü ders seçme otomasyonları çok iyi işlemediğinden öğrenci ister istemez hatalar yapabiliyor. Bunları kontrol etmek ve öğrenciyi yönlendirmek sizin göreviniz. Yoksa öğrenci seçer otomatik onaylatır ve size gerek duyulmazdı.

Otomasyon yüzünden ilk 2.5 sene derslerim karman çormandı. Son danışman hocam derslerimi kontrol etti öyle düzelttim. Son sene bir hocamın kontenjan açmaması sebebiyle mezun olamıyordum, öğrenci işleri beni arayıp ve o şekilde mezun olamayacağımı söyleyip hocanın haberi olmadan dersi benim adıma seçti. Tüm bunlar farklı kişikerin inisiyatifinde olduğu için sorumluluk da bu üçüne ait
  • lesmiserables  (01.07.16 15:56:03 ~ 15:56:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.