[]

Kilo verme esnasında light kola

Karatay diyetine uygun bir şekilde besleniyorum. Kola alışkanlığım var. Haftada 4 litre filan light kola tüketiyordum. Şimdide canım istiyor haliyle ne kadar sorun yaratır diyetimde??




 
Kola zararlı bir içecek. Şekersiz kolalardaki tatlandırıcıların da olası zararları var. Ayrıca tatlandırıcıların çoğu insülin salınımını tetiklediğinden yağ yakımını durduruyor ya da yavaşlatıyorlar.


  • arnold schwarzeneger  (01.07.16 10:00:59) 
ben kilo verdiğim süre boyunca light kola içtim.
evet zararlı ,tam tersini söyleyen araştırmalar olsa da yağ yakımında negatif bir etkisi de olabilir ama ben içtim ve içiyorum:)
yani kola bağımlılık gerçekten,bırakabiliyorsanız bırakın tabii ama belki 4 litre değil de günde 1 bardak ile sınırlarsanız yarı yarıya düşer tüketiminiz.
  • demoniclewinsky  (01.07.16 10:12:43 ~ 10:13:11) 
Sana ornek olsun istemiyorum ama senin duyuruna bakanlar belki benim sorumu da yanitlar. Kolanin zero veya light da olsa zararini biliyoruz. Hastanede iki tane hocam vardi, kilo takintisi olan ama saglikli beslenmeye de dikkat eden. Bunlar surekli kola iciyorlardi, hatta yemek yerine kola ictikleri de oluyordu. Bu nasil bir mantik?


  • curukturpkokusu  (01.07.16 10:17:41) 
mümkün olduğu kadar az içmeye gayret et.


  • cekilmis gayfe  (01.07.16 10:22:33) 
Kilo vermeye/yağ yakmaya neden olan etken, hormonlardır. Misal kalori açığı yaratmak spor yapmak gibi faktörler de kilo vermeye yardımcı olur ama ana etken hormonlardır. Vücut genelde, açlık halinde ürettiği hormonlar sayesinde en yüksek düzeyde yağ yakar. Tabii açlık halinde deyince "Bütün gün aç kalalım o zaman hiç yemek yemeyelim paso yağ yakalım" gibi bir durum değil bu. O farklı bir konu. Neyse, sistem açlık halinde en yüksek seviyede yağ yakımına ulaşır, zira yağ yakımını tetikleyen hormonlar en çok açlık halinde salgılanır vücuttan. Yani kan şekeri en düşük seviyedeyken gerçekleşir bu, yani insülin kana hiç karışmamışken. İnsülin ile birlikte aynı anda salgılanmazlar zira. Biri varken diğeri olmaz. Yani kan şekerin yükselip pankreasın insülin salgılamışsa, yağ yakımını gerçekleştiren hormonların salınımı durur, haliyle yağ yakımın da durur.

Bunu kolayla ilişkilendirirsek eğer durum şu şekilde olur:

1: Zero gibi kola türleri malum sıfır kalori. Yani kalori sayan biriysen beslenmeni ona göre düzenlediysen bir sıkıntı olmaz. Bu kalori sayanlar zaten kaloriyi denk getirdikleri sürece her şeyi yiyip içme eğilimindeler. O nedenle burası biraz riskli bir grup.

2: Intermittent Fasting tipi diyet yapan biriysen. Yani 16 saat aç kalıp beslenmeni 8 saatlik dilimde gerçekleştiren biriysen, açlık periyodunda içmediğin sürece sıkıntı yaşamazsın.Bu diyeti yapan kişiler zaten 16 saatlik periyotta sürekli aç kaldıkları ve enerji metabolizmaları sadece yağ yaktığı için, beslenme periyodunda enerji metabolizmasının şekere dönüşmesi çok sorun olmaz. Zira onlar istediklerini zaten açlık döneminde elde etmiş oluyorlar.

3: Ketojenik diyet yapıyorsan, prensip olarak ana kural 50 gram karbonhidratı geçmeyeceksin. Zero sıfır kalori. Bu durumda içilebilir gibi geliyor. Hatta çoğu ketojenik diyet yapanlar su yerine zero içerler ama burada kaçan ufak bir ayrıntı var: Zero sıfır kalori ama tatlandırıcısı insülini uyarıyor, insülin de görüp görebileceğin en "Depolayıcı" hormon. Yani sistem düşük karbonhidrat alımı nedeniyle zaten insüline duyarlı hale geliyor, sen bu durumda bol yağ kullanımı olan bir diyet uygularken insülini zero nedeniyle agresif bir şekilde yükselttiğinde, kullanılan yağların bir kısmını yağ olarak depolama riskin de var. İlla böyle olur demiyorum, düşük karb. alımı nedeniyle tüketilen yağlar enerji metabolizmasında ve endojenik sistemde kullanılıyor ama risk riskdir. Sıfır risk diyemeyiz.

4: Karatay diyeti Intermittent Fasting ile benzerlikler gösteren bir diyet. Intermittent Fasting, genel olarak, 16 saat aç kalın tüm beslenmenizi 8 saat de gerçekleştirin ama bu saatleri kendi sosyal hayatınıza göre uygulayın derken Karatay daha az öğün sayısıyla yiyin geç saatlerde yemek yemeyin öğün aralarınız uzun olsun bu sayede açlık hormonlarıyla yağ yakın der. Prensipler aynı fakat yolları farklı sadece. Bu diyet için de şunu diyebiliriz öyleyse: Karatay'da amaç, öğün aralarını uzun tutup, açlık halinde yağ yakımını gerçekleştiren hormonların salınımını artırmaktır. Öyleyse, öğün aralarında kola içmek, kan şekerini yükselteceği için, bu da yağ yakımını durduracağı için, Karatay'ın prensiplerinin dışına çıkmana neden olacaktır. Yani öğün aralarında ne kola ne de başka herhangi bir şekerli/gazlı içecek içebilirsin. Zira bu yağ yakımını durduracaktır. İlla içeceksen, yediğin yemekle birlikte içmen, yağ yakımında zararı en aza indirmene neden olacaktır.

Tabii tüm bunları direkt yağ yakımı ile ilgili sorduğun için söyledim. Yoksa kola her şekilde zararlı bir içecek ama yağ yakımına etkisi bu şekilde.
  • angelus  (01.07.16 10:51:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.