[]

minimalist yaşam

Facebookta goruyorum bazen '' sadece 122 eşyası var'' ''sadece 2 gomlekle yasıyor'' '' bi tek eşyası donu'' tarzı haberler.

Çok özeniyorum. Bide adamlar öyle mutlu ki bundan...

Sizce yapılabilir bir şey mi yoksa insanın eşyalarından kopması zor mu?

www.theminimalists.com

 
Proje bazli calisarak bir kac ayda bir ulke degistiren bir arkadasimin sahip oldugu tum esyalari bir valize sigiyordu.


  • crown  (30.06.16 22:51:44) 
Kisiye gore degisir. Bence dogru soru insanin esyalarindan kopmasi zor mu degil, insanin azla yetinmesi zor mu tarzi bir sey olmaliydi.
Benim bilerek yaptigim bir sey degil mesela ama cogunlukla boyle bir insan oldugumu dusunuyorum.

  • yuzır  (30.06.16 22:53:12) 
Benim de cok az esyam var. Hani, gocebe yasamadigim icin elbet yatagim dolabim var; ama mesela bugun yurtdisina yerlesecek olsam yanimda goturecegim her sey orta boy bi valize sigar, kalanlara donup bakmam bile.

Ama tek sorun kitaplar. Cok fazla degil yaklasik 200 kitabim var, ama onlari elden cikarmaya icim el vermiyor. Cocuklarima, torunlarima kalsin istiyorum onlar.
  • hypervaskulerdondurucu  (30.06.16 23:18:38) 
Tek kadına sahip olayım yeter.
Vallaha fazlasında gözüm yok.

  • Goddard  (30.06.16 23:21:09) 
Ben de bunu çok istiyorum. Evden baya gereksiz eşya attım. Kitapları oraya buraya bıraktım. Sıra kıyafetlerde. Boş olduğum bir an yarısı gidecek.

Ben eşya attıkça huzur buldum ya. Kafam rahatladı.
  • jazzabel  (30.06.16 23:57:11) 
ben de böyle yaşıyorum, evde az eşya var ama ona rağmen daha da sadeleşmeyi düşünüyorum. Hatta koltuğu atıp yerine minder koymayı bile düşündüm, şu misafirler olmasa bu tarz hamleler daha kolay yapacağım.


  • gezegen olan pluton  (01.07.16 00:33:57 ~ 00:35:22) 
Bu dünyada herşeyi yapmak mümkün, asıl sorun mentaliteni ve düşünce yapını değiştirmekte yatıyor ki, asıl zor görülen nokta bu olabilir. Bence günümüz dijital dünyasında doğru seçilmiz, işlevsel cihazlar ile minimalist yaşamak çok mümkün. Amacın kullandığın eşyaları 122'e filan düşürmek yerine gereksinim duymadığın şeyleri hayatından çıkartmak ki zamanla göreceksin ki aslında etrafımızı dolduran pek çok şey aslında tüketimden başka birşey değil. Kendim ne yapıyorum ve sen ne yapabilirsin dersek birkaç madde yazabilirim, izninle :

Ben ne yapıyorum, neye ihtiyacım var :

1. Giysiler (Herkesin bir şeyler giymesi gerekli)
2. Kişisel bakım (Tıraş olmalı, temizlenmeliyiz. Temiz bir sabun, diş fırçası vb. 3-5 birşey. Kuaför gibi dopdolu banyo dolaplarına ihtiyacımız yok.)
3. Cep telefonu, bir dizüstü bilgisayar ve belki monitör,ekran (internet erişimi, iletişim, iş/günlük hayat yönetimi için fazla bile.)
4. Kitap/müzik/film vb. materyalleri artık internet aracılığıyla zaten karşılayabiliyoruz. 1-2 kaliteli film, müzik hizmeti üyeliği yeter de artar bile. Kitaplar,dergiler için de dijital çözümler bulunabilir, hem daha uygun ücrete, hem yerden kazanırsınız, kağıt harcanmamış olur. Bir sürü faydası var.
5. Dekorasyon, etrafımda güzel tablolar, resim ve fotoğraflar görmeyi seviyorum. Ama bunlara tutkuyla bağlı değilim. Şayet geride bırakmam gerekse insanlara armağan eder ve ayrılırım. Benim için önemli olan bana yaşattıkları haz ve ruhumu doyurmalarıdır. Yerlerini birbaşkasıyla doldurabilirim.
6. Aklıma başka birşey gelmedi ki, maalesef (ve felsefemin güzelliği doğrultusunda) size bir yeni sunacak madde bile bulamıyorum :)

Siz ne yapıyorsunuz, ihtiyaçlarınızı nasıl belirleyebilirsiniz :

1. Etrafınıza bakın, nelere gerçekten ihtiyaç duyuyorsunuz bunları belirleyin.
2. Satın aldığınız, neredeyse yepyeni, belki paketinden çıkardığınız gibi duran, belki hiç kullanmadığınız şeyleri saptayın. Bunu neden, nasıl satın aldığınızı düşünün ve bir daha bu şekilde alışveriş yapmayın. Demek ki gereksiz bir alışveriş yapmışsınız :)
3. Az ama öz olsun. Kaliteli, işe yarayan şeyler seçmeye çalışın. Bu size para ve zaman kazandıracaktır. Kullandıklarınız işinizi görmeli.
4. Hiçbirşey vazgeçilmez değildir. Farzedin ki şimdi olan eşyalar yok, nasıl idame ettirirdiniz bunu düşünün. Bence çok da zor değil :)

Kendinize iyi bakın, izninizle.
  • burka  (01.07.16 00:34:28) 
kıyafetler konusunda bu rahatlıkla yapılabilir. her gün aynı şeyi giysem (yani aynı modelden bir kaç tanesine sahip olsam) rahatsız olmam. süper kahraman kıyafet anlayışı iyidir yani. eşyalar, kitaplar gibi konularda henüz o iradeye sahip değilim. bir daha okumayacağımı bildiğim halde dahi kitapları elimden çıkaramıyorum. retro sever bir insanım. onlarca teknolojik cihaza sahibim. (nintendo'lar, gameboy'lar, commodore64'ler falan.. evde tür farkından dolayı 8-9 tane monitöre sahibim mesela) oyuncak-sever olduğumdan 2-3 koca kutuyu dolduracak zamazingolara sahibim. bir sürü kalemim, defterim var. gibi gibi. yine de çok özenirim böyle 1 tane sırt çantası olan, minimal bir odası olan, bir yere giderken en minimal şekilde gidebilenler ve gözü arkada kalmayanlara...


  • matrix  (01.07.16 00:41:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.