[]

Yurtdışına çıkış, Pasaport, Uçak Bileti ve Soyadı sorunu

Merhaba,

Benim sorunum diğer benzeri durumlardan biraz değişik.

Şubat 2016'da nikah tarihimiz 27 Mayıs 2016 olarak belirledik ve gerekli işlemleri yaptık. Yine Şubat ayı içerisinde 8 Ağustos'daki balayı için otel rezarvasyonu ve uçak biletini işini çözdük. Nişanlım hem kendi soyadını hem yeni soyadını kullanmaya karar verdiği için uçak biletlerini de o tarihlerde evli olacağımızı ön görerek bu duruma göre aldık. Pasaportu ve yeni nüfüs cüzdanını da zaten evlendikten sonra çıkartırız diye düşündüğümüzden bir sorun çıkacağını düşünmedik.

Sonrasında belli sebeplerden dolayı 27 Mayıs'daki nikahı 21 Temmuz'a ertelemek durumunda kaldık. Fakat geç kalmamak açısından pasaport başvurularımızı ya bu ay içerisinde yaptık. Ve nişanlımın pasaportu mevcut soyadına göre düzenlenip geldi.

Bugün THY'yi aradım ve durumu bildirdim. Bu durumun sıkıntı yaratma ihtimali olduğunu, kendilerinin soyadında bir değişiklik yapamayacaklarını tek yolun bileti iade edip yeni bilet almak olduğunu belirttiler. Bileti kısmi iade'li aldığımızdan yeni bilet almak istesek tekrardan sıfır bilet parası ödemek durumunda kalacağız.

Benim sormak istediğim bu durum sıkıntı yaratırmı. Çünkü elimizde nişanlımın full soyadının yazdığı tek resmi belge evlilik çüzdanı olacak. Onun haricinde ne pasaport'daki ne de nüfus cüzdanındaki soyadı biletteki soyadıyla tutmayacak.

Aklıma gelen diğer ihtimal hemen temmuz ayı içerisinde hem nüfus cüzdanını hem pasaportu yeni duruma göre düzelttirmek. Nüfus cüzdanı 1 günlük iş olsa da pasaport 1 haftaya kadar sürebiliyor ve 8 ağustosa yetişmezse diye korkuyorum bana risk gibi geldi.

Teşekkürler.

 
evlilik cüzdanı işi çözer. sanıyor musunuz ki, herkes evlendiği günü ertesi yeni pasaport çıkarıp balayına çıkıyor..

interrail türkiye fb sayfasına bakın. yüzlerce kez sorulup cevaplandı tecrübe edenlerce. iyi yolculuklar.
  • manuel mandalina  (28.06.16 15:15:42 ~ 15:17:24) 
olmamış çocuğa niye don biçersiniz anlamam. eski soyadıyla alsa gerekirse evlilik cüzdanı gösterirsin ama şimdi işiniz zor. gidip nikah kıyın.


  • cekilmis gayfe  (28.06.16 15:17:03) 
@gayfe, önce ben de senin gibi anladım da, o tarihe evlenmiş oluyorlar zaten.

@blind kardeş, sen şu sorunun bi üstünden geç, her seferinde okuduğumda başka bişey anlıyorum. kafam yandı.
  • manuel mandalina  (28.06.16 15:18:29 ~ 15:22:16) 
Evlilik cüzdanı ile sorun olmaz, en fazla incelerler. Aynısı bana oldu, bilette eski soyadı pasaportta yenisi yazıyordu, Rusya'ya girdim evlilik cüzdanı ile. Biraz meram anlatmak gerekiyor tabii görevlilere.

edit: tam tersiymiş benim durum, bilemedim şimdi. Pasaport çünkü önemli olan.
  • whoosie  (28.06.16 15:21:33 ~ 15:38:18) 
@manuel mandalina aslında anlatmak istediğim şu. Bilette yeni soyadı yazıyor ama pasaport ve nüfus cüzdanında eski soyadı yazıyor olucak. Bileti alırken evlilik tarihimizi göz önünde bulundurarak, pasaport ve nüfus cüzdanınıda yeni soyadına göre çıkarttırız diye düşünmüştük. fakat sonradan nikah tarihi ertelenince böyle bir durum olmayacak. Şuan ki pasaport ve nüfus cüzdanıyla yurtdışına çıkmak durumunda kaldık ama bilet yeni soyadına göre düzenlenmiş durumda.


  • blind striker  (28.06.16 15:36:00) 
ben de şunu anlamadım, thy normalde vatandaşlık numarası sormuyor mu? vatandaşlık numarası değişmiyorsa mırın kırın eder ama alması gerekir mantıken, kullanmayacağı bilgiyi neden soruyor çünkü di mi.
ayrıca niye kafanıza göre o tarihte soyadımız şöyle olacak diye bilet aldınız ki, normalini alsaydınız her şey daha kolay olacaktı. kulağı böyle mi tutalım, yoksa şöööööyle mi tutalım olmuş resmen. neyse hadi geçmiş olsun. sorunuzun cevabı çok değişken, ben haklı olduğunuz noktaları vurgulayıp bilete tekrar para vermemenizi öneririm.

edit: duyuru sahibi o kadar karışık yazmışsın ki öss sorusu olur, okuduğumu anladığımdan emin olamadım. dikkat gerektiren soru, tuzaklı. zorluk derecesi 10/10. galiba evlilik cüzdanı sorunlarınızı çözüyor. iyi tatiller.
  • evde liyakat kalmamis  (28.06.16 15:52:09 ~ 16:03:20) 
pasaport eski soyadlı, bilet yeni soyadlı. ama gideceğiniz tarihte evlisiniz doğru mu? evlenme cüzdanıyla uçağa biniyor olmanız lazım


  • cekilmis gayfe  (28.06.16 15:56:15) 
buradan belki bir sekilde cikis yapabilirsiniz ancak geri dönüşte, diğer ülkede sorun yasama olasiliginiz (hele ki Avrupa ülkesiyse) daha yüksek.

bileti iptal ettirip, yenisi almaniz daha iyi olur.
  • for the record  (28.06.16 16:25:33) 
O tarihte soyadımız değişecek diye bilet almamızın sebebi başkalarından duyduğumuz problemleri yaşamayalım diyeydi. Böyle birşey olacağını biz de ön görememiştik


  • blind striker  (28.06.16 17:15:48) 
1. bilette isim soyisim esastir. t.c. kimlik mevzu donmus bunu ona cevaben yazdım.
2. 21 temmuzda evlenince 8 ağustosa kadar en az 5 kez pasaport cikartabilirsin. hatta Ankara'da bir akraban ya da arkadaşın varsa aynı gün alıp kargoya verebilir.
3. vize varsa eski pasaportta bile olsa sorun olmayacaktır. pasaportun iptali vizeyi iptal etmez.
4. özetle tavsiyem, nikah sonrasi pasaport basvurusunda bulunun başvuru günü aciliyet beyan edin ve aynı gün Ankara'dan bir tanıdığınıza gölbaşı basım yerinden elden teslim aldırın ve kendinize kargolatın.
5. böylece havalimanında dert anlatmaya calisacaginiza normal sekilde seyahat edersin
  • helenart  (28.06.16 18:18:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.