[]

Sokaklardaki ağaçlar

Sokaklardaki ağaçlara benim gibi uyuz olan var mı?

Bizim sokakta her evin önüne kaldırımın kenarına belli aralıklarla ağaç dikmişler, ne ağacı olduğunu da bilmiyorum. Bizim apartmanın önünde üç tane var, bir tanesi benim sevgisizliğimi hissetti galiba kurumaya başlamış. Meyve ağacı değil ki meyvelerini koparıp yiyelim. Gerçi arka sokakta kara dut ağacı var, kimse toplamıyor, ağacın dibi ve çevresi olduğu gibi yapış yapış, kapkara olmuş. Bahçeli evin olur, oraya dikersin, dibinde gölgelenirsin. Üstelik bu ağaçlardan reçinemidir, ne haltsa arabaların üzerine damlıyor, yapış yapış oluyor araçların üstü. Uzun bir ağaç olsa zaten hırsıza davetiye, tırmansın camdan içeri girsin.

Şehir içine, park harici yerlere ağaç dikilmesinin ne faydası var?

 
en yakın arkadaşın tayyip di mi doğru söyle.


  • evde liyakat kalmamis  (28.06.16 11:58:31) 
Gezicilerden nefret etmeme rağmen ben bile ağaçları severim lan. Sen nasıl bir galibiyetin mümessilisin?


  • /roll  (28.06.16 12:00:52) 
evde liyakat kalmamış +1

ben diyecektim ki o demiş.

"bir insan ağaçtan neden nefret eder" üst başlıklı tez konususun yeminle. bok mu akıyor da üstünden sevmiyorsun? oksijen ve yazın serinlik kaynağı. sinek için xaten ilaçlar var.
  • ikcı  (28.06.16 12:02:44) 
biz g**ümüze sokuyoruz o ağaçları, güzel oluyor. yoksa ne faydası olacak. ağaç altı üstü.


  • treize  (28.06.16 12:07:24) 
Bakın sorumu doğru anlamıyorsunuz, ben her gördüğüm ağaç kesilsin demiyorum. Parklara dikilsin ağaçlar, meydanlara vs. Ara sokaklardaki ağaçların ne faydası olabilir, şu faydası var deyin, mantıklı birşey söyleyin eyvallah diyeyim. Bir de sorumu şöyle düzelteyim, kaldırımda yayaların bile yürüyemediği İstanbul'da yaşıyorum.

Daracık kaldırım var, ortada sap gibi ağaç, e buradan bebek arabası olan geçecek, engellisi geçecek.
  • Tutkun  (28.06.16 12:08:20) 
Caddede çok güzel yerler var yıllar önce dikilmiş. Kesilsin mi şimdi onlar? Şu anda kaldırıma yeni ağaç dikildiğini sanmıyorum.

yok yok kesin tayyibin ark.ı.

(bkz: bakın sorumu doğru anlamıyorsunuz)
  • ikcı  (28.06.16 12:24:22) 
@ikcı; Caddede dikilen eski ağaçlardan bahseden kim? Mesela Dolmabahçe'nin orada dikmişler ama orada geniş bir cadde var, ev var mı orada? Bak ben ev diyorum, ara sokak diyorum, insanların yürüyemeyeceği dar kaldırım diyorum. Siz de yok gezi, yok tayyip diyorsunuz. Gezi'de kesilecek ağaçlar da evin önündeki ağaçlar değildi, parkın içindeki ağaçlardı, ben parklardaki ağaçları da keselim apartman mı dikelim dedim?


  • Tutkun  (28.06.16 12:30:43) 
ben sorunu gayet doğru anladım, kaldırımda ağaç olduğu için bebek arabası filan geçemiyorsa belediyeye bir sor bakalım, bu binaların imar izni nasıl alındı, neden kaldırım alanı bırakılmadı diye. yani o kadar mantıksız ve geçersiz bir şey söylüyorsun ki, bahsettiğin gibi kaldırıma ben pek rastlamadım öyle bir şey varsa da dilekçe yazılır, ağaçlar maalesef kaldırılır.

ilkokul eğitimi almış olduğunu varsayıyorum, çünkü zorunlu eğitim falan fıstık, yahu ağacın ne faydası olduğunu hala bilemiyorsan ne desek boş. ara sokakta olsun, bahçede olsun ne farkeder? ağaç demek oksijen demek, esinti demek, cıvıl cıvıl öten kuşlar, gölgesinde ferahlayan insanlar demek. camdan bakınca ağaç yerine beton görmek nasıl hoşunuza gidiyor anlamıyorum, gerçekten de çok üzülüyorum sizin gibi insanlar adına. umarım her camdan baktığınızda karşı penceredeki barzolarla göz göze gelir, mutsuz olursunuz, ne diyeyim.
  • evde liyakat kalmamis  (28.06.16 12:32:31) 
Agacin en temel faydasinin oksijen oldugunu biliyor olmaniz lazim. Onun disinda gorselligi harika. Yesillik her zaman huzur verir. Faydasi cok. O yuzden seviyoruz. Agactan adim atacak yer kalmasa sokakta yine rahatsiz olmam.


  • stavro  (28.06.16 12:39:34) 
Senin o hiçbir işe yaramıyor dediğin ağaçların gölgesini kovalıyorum ben hep güneşli havalarda çünkü güneş alerjim var. Ya ağaç altında gezeceğim ya da şemsiye açacağım, ikisinden biri. Şapka da takamıyorum çok terletiyor ve ağırlık yapıyor. Güneş kremleri de hiçbir işe yaramıyor bende. Keşke daha fazla ağaç olsa her yere ağaç diksek ben de gölgede efil efil gezsem.

Bir de ağaç görsel bir keyif sağlar, o yeşillik o güzellik hiç mi gözlerini okşamıyor, içini açmıyor? Ben de kendime enteresan insan diyordum daha neler varmış.
  • köstebek kurabiye  (28.06.16 12:47:18) 
evde liyakat kalmamis +1


  • mysql34  (28.06.16 13:09:10) 
meyve ağacı dikilmesin. dut ağacı var evin hemen önünde, mayıs-haziran ayında eve gitmek istemiyorum, yapış yapış oluyor yerler hep.

meyvesiz ağaç iyidir sokaklar için.
  • fakyoras  (28.06.16 13:12:28) 
gölge yapıyor, etrafı serinletiyor. havayı temizliyor. kökleriyle toprağı tutuyor (toprak kaymasına karşı). kuşlara sığınacak bir yer sağlıyor. güzel görünüyor. maddi yarar sağlıyor (ağaçlı bölgelerin gayrimenkul değeri yüksektir).

şimdi bunların hiçbirini düşünemedin mi?

gerisini de sen araştır o zaman.

edit: kaldırımdan bebek arası, engelli vs geçememesinin öncelikli nedeni başarısız kaldırımlar ve park etmiş araçlardır. sorun bu ise, çözümü çok yanlış yerde arıyorsun.
  • peggy  (28.06.16 13:37:26 ~ 13:40:23) 
la sehrin icinde park mi kaldi ki agaclar oralara dikilsin??! yer gok beton oldu.

sokak aralarina zaten meyve agaci dikilmez, meyvesi toplanamayacagi icin yerlere dokulur, sonra onlar eksir pis pis kokar.

kaldirimda yuruyecek yer olmamasinin sebebi de agaclar degil belediyeler. yola veya kaldirima verecekleri mesafeyi imar iznine veriyorlar ki paralar cukka ceplere. 1 metre geriden baslayan apartmanlar daha genis cadde daha geniz kaldirimlar daha ferah sokaklar daha aydinlik ve serin evler demek ama bunlar ne belediyelere ne de insaat firmalarina para kazandiracak seyler degil tabi. elin gavuristanlarinda adamlar 50-100 yil sonrasinin nufus ve arac sayisini hesaplayarak yol planlamasi yapiyor, daha insaatlar baslamadan agac dikip peyzajlarini yapiyor, ama bizimkiler once ev yapip sonra aa bu insanlar nasil eve gidecekler diye akillarina glince got kadar kaldirim ve sokak yapiyor. sonra da trafik sikisiyor, birak arac parkedecek yeri yuruyecek yer bile kalmiyor.

az biraz google earthden sokak manzarasi bak tavsiye ederim. hangi ulkelerin sokaklarinda agac var hangilerinde yok. spoiler verirdim ama sen de tahmin edersin bence.
  • halanne  (28.06.16 14:03:33) 
otopark diye bir şey var, o kaldırımlar arabalar park etsin diye de değil; bir şey eleştireceksen otopark eksikliğini eleştir; imar iznine uymayan kaldırım genişliğini eleştir. ağaçlara sallaman çok absürt. camdan bakıp da iki tane ağaç gördüğümde daha geçen sabah mutlu oldum, hışırtısı huzur veriyor, 10 sene öncesinden bu yana ne kadar büyümüş olduğunu fark etmek muazzam bir his. hiç ağacın olmadığı bir yerde rüzgarın bile tadı olmaz. sokağa, caddeye canlılık, yaşanılırlık katan tek varlık bu ağaçlar. herkesin yaşanılır dediği semtlere bir bak ortak özellikleri ne görürsün. kadıköy'de bir caddede yürü onlarca asırlık ağacın gölgesinde yürümenin zevkini bir tat.


  • neseranni  (28.06.16 14:11:35) 
Reçine dediğin şey aslında şu; ağaç böcekleniyor, böcekler de püüü diye tükürüyor.

Plansız kentleşmenin bir sonucu olarak kaldırımlar dar kalmış. Ağaçlar gölge yaparak sokakların daha fazla ısınmasını önler. Bu anlamda önemli, ama ağaç için yer bırakılmalıydı.

Meyve ağacı sokak aralarında pek olmaz, sebebi böceklenmeye yatkin olması ve meyvesinin düşüp yerin kirlenmesi. O yüzden sokaktaki ağaçlar genelde gölge ağacıdır.
  • mandalina kokusu  (28.06.16 14:14:03) 
Konyanın Cihanbeyli diye bir ilçesi var. Ağaçların ne işe yaradığını anlamak için orayı görmek gerek.


  • alperz  (28.06.16 14:21:21) 
benim yaşadığım mahallede kaldırım yok. hem de kentsel dönüşümün tamamlanmak üzere olduğu bir mahalle. kaldırımları komple söküp her apartmanın önündeki boşluğu otoparka çevirmişler. sokakta yürürken yoldan yürümek zorunda kalıyorsun.

aynı durum ağaçlar için de geçerli. rant kafası yüzünden 1 metre daha fazla inşaat yapacağız diye 30 cm kaldırım yapıyorlar, e hali ile kaldırımdan yürümek olanaksız hale geliyor. burada ağacın bir suçu yok, o imara izin veren odunun sıkıntısı bu.

ayrıca bir ağaç üzerinde meyve varsa değerlidir mantığınız da oldukça hatalı.
  • antipodes  (28.06.16 14:24:07) 
selam linçe katılmaya geldim xd

ben de başka bi yerden giricem. diğer canlılar insan türünün keyfi için var olmuyolar. onların da bir sistemi, habitatı, aradığı çevresel koşullar var. ağaç sana meyve versin diye allahın ürettiği bi şey değil bi canlı. meyve vermese de kuş gider oraya yuvasını yapar, kurt yaprağını kemirir bi şey yapar. sadece insanlar olarak yaşamıyoruz dünya üzerinde, bi sürü börtü böcek hayvanla paylaşıyoruz yaşadığımız yeri. hiçbi yer sadece bize ait değil yani, şurası şöyle ağaçsız olsun demek çok hadsiz bi şey böyle bakınca. bunun adı da var, egosantrizm/antroposantrizm. aç bak biraz google'dan falan. belki farklı düşünürsün sonra.
  • snape i başından beri tanırım  (28.06.16 16:40:50 ~ 16:42:26) 
gölge yapar, altında soluklanırsın. kuşlara yuva olur cik cik öterler, rüzgarda hışır hışır ses çıkarır oturur balkonda dinlersin. hele kavak ağaçlarının sesi yok mu bayılırım.

küçükken anneannemlerin evinin etrafı hep kavak ağacı ile çevriliydi. Antalya'da yaz olunca dama çıkıp cibinlikle yatardık. bütün gece o kavakların hışırtısıyla uyurdum ninni gibi.

ağaç sevilmez mi len. keşke heryer ağaç olsa.
  • yue  (28.06.16 16:47:21) 
şöyle tam yolun ortasında falansa yada kaldırımın ortasında bebek arabası ile falan geçmek zor oluyorsa o anda kızıyorum neden etrafından yol yapılmadı diye ama ağaca kızmıyorum.


  • basond  (28.06.16 20:33:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.