[]

30 dan sonra paten...

...sürmeye heveslendim, eşimin karşı çıkmalarına rağmen (düşersin biryerlerini kırarsın zaten sakarsın..vs) bir çift paten ve dizlik+dirseklik+eldiven aldım. Yalnız hakikatten bu canına yandığımı sürmesi pek zormuş. Evin icinde halıları kaldırdım pıtı pıtı ilerleyebiliyorum ancak, biraz kayayim desem bir bacagim bi tarafa öbürü başka tarafa dogru kayıyor, içe içe bastığımı fark ediyorum. Bugün de yanlamasına şahane bir düşüş gerçekleştirdim ve sırf eşim "ben demiştim" diyemesin diye ehe mehe yapıp kalktım caktırmadan ama hala bacagimin yan tarafı ağrıyor... eksiduyuru ailesi var mı bana "şöyle yap böyle et" şeklinde tavsiye verecek patenden anlayan bir arkadaş?
Not: internetten baya bir video izledim ama butun videolarda nasıl dönülür nasıl durulur düşünce nasıl ayağa kalkılır filan var. Kaymayı becerebilsem durmayı filan da deniycem ama daha kayamıyorum ki :/



 
Ayaklarini ters A seklinde yani sag ayagin onunu sag tarafa, sol ayagi sol on tarafa ata ata kaymalisin. Yani duz A degil de ters A iste. Bacaklarini biraz kirip govdeyi hafif one getirmen lazim. Popo disari cikmayacak ama. Yoksa arkaya dusersin :)


  • kuehles blondes  (26.06.16 00:59:47) 
Bir de ev cok ufak, bahcede, otoparkta filan denemeleri yap.
Popona yastik da baglayabilirsin. Ben bi kez cok kotu popo ustune dusmustum. Belim kirildi sanmistim sjsj sonraki bikac gun popo+beli kaplayan yastikla kaydim. Tabi yas 10-12 o zamanlar sjdj
Olsun komik olmaz.
  • kuehles blondes  (26.06.16 01:01:15) 
Kuehles inan ki cok komik olur :D zaten kilom da fazla bir de yastık bağlasam aman tanrım :D ama ev gerçekten biraz kucuk geliyor hakikatten yine de dusmek uzereyken duvarlara tutunma şansı oluyor ya o açıdan biraz avantajli.
Verdigin cevaplar icin cok tesekkur ederim inan ki cok isime yarayacak. Ters a, unutmıycam. :)

  • physcos physcos  (26.06.16 01:06:53) 
Ben buz pateni yaptım birçok kez. Normal tekerlekli paten hiç kullanmadım. Yavaş yavaş adımlarınızı büyütmeyi deneyin. Paten sizi kontrol etmesin, siz patenleri kontrol edin, bu da bacaklarınızın hareket etmeye biraz alışması demek. Öne doğru düşmeyin, geriye doğru düşün. Ayaklarınızı V şeklinde açarsanız hızlanırsınız, ters V yani şapka şekline getirirseniz yavaşlarsınız. Biz limon çiziyorduk buzda, yani ayakları bir açıp bir kapama şeklinde. Önceleri çarparak duruyordum yürümeyi öğrenen çocuklar gibi ama sonra yavaşlayarak durmayı öğrendim. Siz de öyle yapın, tutunun bir yerlere. Bir de ayaklarınıza bakmayın, hep karşıya bakın. Ayrıca tek ayak üzerinde kalma sürenizi artırın. Ben bazen tek ayakla kayabiliyorum ama hala geri geri kayamıyorum.


  • dissendium  (26.06.16 01:08:50) 
Dissendum bir egitim videosunda limon hareketini gormustum ama onu denersem spagat yaparak dusebilirim gibi geliyor (bugünkü düşüşüm de yanlamasina bacaklar ayri yöne gidince oldu) sanırım bunu ikinci asamada deneyebilirim. Cok tesekkur ederim.


  • physcos physcos  (26.06.16 01:17:25) 
ben 30'umda ozel ders aldim bir egitmenden. onerim siz de iyi bir hoca bulun.

her hareketinizi takip edecek, hatalarinizi duzeltecek biri lazim. baslarda cok yapilan yanlislar var, mutlaka dizlerinizi kirip kaymaniz lazim. bunu bilse de unutuyor insan. hoca size hatirlatir. en zor kisim durmak bence (dengeden sonra). patenin arkasinda fren varsa onu cikarttirir zaten hoca. onsuz durmaniz lazim. benim patenlerin tekeri buyuktu cok cabuk hizlaniyordu. sizinki nasil bilmiyorum gerci ama hizli gitmesi cok keyifliydi. umarim siz de o seviyeye gelirsiniz. ben cok ara verdim simdi yapamiyorum.
  • bir varmis bir yokmus  (26.06.16 01:21:20 ~ 01:34:49) 
@beetlejuice, buz pateninde durum farklı. popo kısmıyla kontrollü düşerseniz kaslar sayesinde çok zarar görmezsiniz. ancak öne doğru gittiğinizde kafanızı yavaşça yere vursanız bile beyin kanamasından orada ölme riskiniz var. bu bel sorunlarından daha önemli bir durum. hatta öne düşerseniz diliniz kopabilir, dişleriniz ve burnunuz kırılabilir. Ama tabi ki daha da kontrollü olanı yanlara doğru, kaba et üzerine düşmek ama öne kesinlikle değil.

Örnek video: www.uzmantv.com
  • dissendium  (26.06.16 01:29:46 ~ 01:31:24) 
@bir varmıs bir yokmus, eskisehirdeyim, arastirdim ama paten kursu bulamadım maalesef kendom ogrenmek durumundayım gibi gorunuyor. O yuzden bu dizler kırık olacak taktigi cok hora gecti mesela,bu tarz ogrendigin seylerden aklına gelen olursa yaz olur mu?


  • physcos physcos  (26.06.16 01:43:49) 
@psychos psychos ters A yerine V de diyebilirmisim andjs aklima gelmemisti :D

Dedigim gibi dizleri kir. Vucut hafif one dogru duracak.
Duseceksen one dogru, bileklerinin ustune dusmeye calis, ya da yan. Yan duserkenn de bileklerinin ustune. Ama korumayi mutlaka takmalisin. Kafayi tepede tutacaksin tabi.

Popo ve sirtina dusme muhabbeti kotu bence. Bel kismindan hep korkarim :D
  • kuehles blondes  (26.06.16 01:57:46) 
Doktorlar caddesi,iki Eylül caddesi(esnaf sarayı önü felan),Valiliğin önünde gayet güzel grup halinde kayanlar var,tanışmayı deneyip öğrenebilirsin. Belki bildikleri hoca da vardır.


  • nasrettinhoja  (26.06.16 03:34:19) 
t fren: diyelim ki sağlaksın. ilerlerken yavaşlamak için veya hızı belli derece azaltarak köşe dönmek için sol ayak ilerleme halindeyken sağı arkaya ters t yapacak şekilde ve parmak uçlarından ayak arkasına doğru tüm yüzeyi sırayla yere değdirmen lazım. rampa pateni gibi frensiz paten aldıysan zaten paşa paşa öğrenmek zorunda kalırsın.

cross: cross bir ayağını ötekinin sağına veya soluna atarak kaydığın şekil oluyor, yine belli küçük açılarla dönerken hız kaybetmeden bunu yapıyorsun, zaten ancak belli bir hızdayken yapılacak iş. vücudun belden biraz kırarak yana yatması gerekiyor. geniş alanlarda yapman lazım başta. geri cross aynı şekilde.


olduğun yerde dönme: iki ayağını topuklarda birleşecek şekilde bir açının iki kolu gibi açıp arka tekerlek üzerinde dönüyorsun. fren yerine opsiyonel yavaşlama biçimi. düşük hızlarda iyi.

aynı zamanda bazen yön değiştirmek için kullanılır.


dengeni başta sağlayabilmek için ağırlık merkezine dikkat etmen yani dizlerini kırarak biraz öne eğilerek kayman gerekiyor. kolların çırpınmamalı. öne ne kadar eğilmen gerektiğini kayarken anlayacaksın.

düşerken kademeli düşmeye çalış, yavaş hızlarda kıç üstü oturabilirsin ancak doğru miktar eğilmediğinden kıç üstü düşersen çok hatalı olur. hızına, önündeki yola bağlı olarak nereye düşmen gerektiği değişiyor aslında.

uzun yıllar paten yaptım ancak ekstrem şekilde değil. yani trabzana zıplayıp demirden aşağı inmek gibi şeyleri denemedim. atlama yapmışsam da 2-3 basamaklıktır taş çatlasa. ancak hıza, dönmeye, geri kayışa hakimdim.

kolay öğrenilen şeyler. ama düşmeyi öğrenin. ayrıca esneme egzersizleri yapın. gençken insan esnek oluyor, çok önemli şey. düşüş için önemli. çarparken minimum zararla enerji absorpsiyonu olmalı. 30+'yım ben de. esneklik epey azalıyor.


öne hafif eğilerek kaymayı önce bir oturtun, frenleri bunu yapmadan tam öğrenemezsiniz. şimdilik dolayısıyla denge ve düşüşe uğraşın. daha sonra biraz hızlanma, frenler ve en son dönüşler gelsin. hızlandıkça eğilme artmalı. vücut uyum sağlıyor zaten.


edit: rica ederim, bol keyifli kayışlar :)
  • godoşu beklerken  (26.06.16 05:27:27 ~ 13:50:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.