[]

garageband logic pro vb sorusu

selamlar arkadaşlar. şimdi en son kullanımı kolay diye mac os x üstünde garageband ile bir deneme kaydı yaptım. kayıtta akustik gitar vokal midi klavye ile çalınmış çalgılar falan var. bir de davullar var garageband'de akıllı davulcu ile çalındı. ben projenin çıktısını alınca davullar falan saman gibi duyuluyor. gitarlar da öyle. böyle güzel dolu dolu gelmiyor kulağa. referans kulaklığı ile daha dolu geliyordu oysaki. olay mix-mastering yapma mevzusu tamam ama nasıl yapılır diye araştırıyorum ama yok doğru dürüst anlatan bir kaynak bulamadım. yeni başlayana öğretir şekilde. yaptığım kayıtlar hiç içime sinmiyor. bu işi nasıl öğrenebilirim teknik detaylarda çok boğulmadan. mantığını kavrayacak kadar.




 
1. miks yapmayı doğru düzgün anlatan bir kaynak bulamazsın çünkü muhtemelen "gitarlara şöyle yap süper olur" gibi bir bilgi arıyorsun. öyle bir bilgi yok çünkü miks öyle yapılmıyor.
2. kulaklıkla iyi geliyorsa hoparlörle kötü geliyorsa hoparlörün ve odan kötüdür. ayrıca kulaklıkta ister istemez yüksek volümde çalıştığından dolayı fletcher-munson etkisiyle daha "gümbür gümbür duyuyorsun. miksini her zaman düşük volümde kontrol etmelisin.
3. Teknik detay diye bir şey yok miks işinde. miks yapmak zaten yarısı artistik yarısı teknik bir iştir.
4. al sana hap bilgi; öncelikle kullandığın her enstrümanın frekans ekseninde kapladığı alanı hesap edip kullanmadığın alanları filtrele. duble almak seni istediğin sonuca götürebilir(muhtemelen götürmez). kompresör özellikle modern müziklerde senin en iyi dostlarından biridir. reverb'leri akıllıca kullan. gereksiz uzatma gereksiz yere kısacık da tutma. master fader kanalında iyi bir limiter'ın bulunsun. ancak mastering'e öyle gönderme.
5. dördüncü maddede yazdığım her şeyi unut ve dinlediğin müzikleri eleştirel bir kulakla dinlemeye başla.
  • alperz  (23.06.16 14:23:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.