[]

Doğurmak üzere olan kedicik hakkında sorularım, bol capsli :D

Duyuru ahalisi, merhabalar efendim :)

Bizim dükkanın önünde bir kedi var, iki ay önce miyav da miyav diye gelip bizi sahiplendi, kapımızın önünden kıpırdamaz oldu. Ben de gidip mamalar alıp beslemeye başladım ve aramızda süper bi bağ oluştu derken bu kızcağızım hamile kalıverdi.

Kendisi dünyanın en uyumlu, en uysal varlıklarından biri. Kedi değil, adeta insan bebeği gibi, devamlı kucakta uyuyup sevilmek istiyor; hiçbi kediyle kavga etmiyor, mamalarını paylaşıyor (beyle: i.hizliresim.com ), tam bir tatlış ^^ :)

Benim, bu tarz dışarıdan kedi beslemeler dışında hiç derin bi tecrübem yok :( Kediciğim doğurmak üzere sanırım. Sorularıma gelelim:

-EV-
Yağmurdan rüzgardan korunsun diye ona bi ev almıştım ama içine çok fazla girmiyor, genelde evin kapısının önünde uyuyor. Onu evin içine alıştırmak için yapabileceğim bir şey var mıdır? Ben minderi evin önüne koyup bi süre o minderin üzerinde yattıktan sonra minderi içeri almayı filan denedim ama pek bir işe yaramadı. Acaba sıcaktan dolayı mı girmiyordur?

Ev bu: i.hizliresim.com
Minderle deneme yaptığım hali de bu: i.hizliresim.com İçine giriyor ama 5 dk sonra çıkıyor yine. Evin çatısını açık kullanmayı denedim, mamasını içeride vermeyi denedim. Sonuç yine değişmiyor.

-DOĞUM YERİ-
Bi de bu aralar bizim dükkanın ve komşu dükkanın içine girmeyi deniyor, galiba kendisine doğum için kuytu yer arayışında? Benim bu süreçte yapabileceğim neler var? Eve götürmem saçma olur değil mi? Sonuçta biz günün 20 saati dükkandayız. Eve günde bikaç saat uyumak için giriyoruz sadece. Burada devamlı gözümüzün önünde, güzelce besleyip ilgilenebiliyoruz. Bu süreçte ona mekan değiştirtip bi yere kapatmanın faydalı olmayacağını düşünüyorum, doğru mudur? Bugün mutfakta patates soğan dolabının oraya girdi ve uzun süre çıkmadı. Sonra çıkardık mecbur :( Ben bu yukarıda gösterdiğim evi alıp, bi merdiven altı kuytu bi yere koysam, ona öğretsem olur mu? :/

-BESLENME-
Nasıl beslemem gerektiğini bilmediğim için ben genellikle kuru mamayla; bir iki günde bir dükkandan artan yemekler, tavuk, peynir vb şeylerle; haftada 2-3 kez de yaş mamayla besliyorum. Hamileler için olan mamalar var, onlardan alıyorum; suyunu hiç eksik etmiyorum. Başka bir şey yapmam gerekir mi? Doğurduktan sonra nasıl beslemeli?

-ETRAFTAKİ DİĞER HAYVANLAR-
Çevrede şuna benzer çok tatlı köpekler de var: i.hizliresim.com Bu canlarım da uysal hayvanlar ama bebekler doğunca kediye sataşırlar mı? Yavruları yemek isterler mi? Öyle bir şey olmaz değil mi, olmasın ne olur :(

Sizce şimdi bu yavrumun doğumuna ne kadar kalmıştır? Etrafımda hazır bulundurmam gereken bir şeyler var mı? Bu kediyi ve yavrularını herhangi bir şeylere karşı aşılatmam gerekiyor mu? Gerekiyorsa ne zaman gerekiyor? Sonuçta sokak kedisi, kendi başının çaresine bakmak durumunda belki ama bu kız biraz fazla saf ve naif olduğu için yapabileceğim ne varsa yapmak istiyorum. Bu yüzden aklınıza gelen her konuda yardım cevaplarınızı bekliyorum, çok teşekkürler.

Bonus: Bu da kocası :D i.hizliresim.com Çocuklar çok güzel olacak bence :D

Bi de aklıma şimdi geldi, hala bi ismi yok, isim önerilerinize de açığız :D

 
*EV*
Hava soğuk olmadığı için pek tercih etmiyordur. Biraz serinleyince evini kullanacaktır. Özgür ruhlu hayvan sonuçta. Zora gelmediği sürece tıkılmaz bir yere kolay kolay.

*DOĞUM YERİ*
Kedilerin doğum yapmak için kuytu bir yere girmesi doğrudur. Ancak istisnai durumlar da mevcut. Çok eskiden bizim evdeki kedimiz kanepenin üstünde yapmıştı doğumu. Salonun ortası bildiğin.

*BESLENME*
Kedinin yaşına göre ya da kısırlaştırılmış olup olmadığına göre değişen mamalar var. Bunlar için bir tavsiye veremeyeceğim ama en basitinden işini bilen bir petshop bile size yardımcı olabilir. Dandik mama vermemenizi öneririm (süper marketlerde satılan goody falan filan çok iyi değil. Sağlık açısından söylemiyorum ama hayvan bir süre sonra sıkılıp yemeyi bırakıyor bu mamaları)

*ETRAFTAKİ DİĞER HAYVANLAR*
Kediler zaten etraftaki hayvanların besin zincirinde olan bir hayvan değil. Yavru olduğu için belki bir risk teşkil edebilir ama anne izin vermeyecektir. Hiç duymadım, şahit olmadım yani böyle bir şeye. Sonuçta Mart-Nisan dedin mi etraf bir sürü yavru kediyle doluyor. İnsan da düşünen bir hayvandır tezine dayanarak yavruların gözü açılıp etrafı keşfetmeye başladığı döneme gelene kadar elinize alıp sevmemeye çalışın. Anne bundan etkileniyor ve bildiğim kadarıyla başka bir koku sinerse yavrunun üstüne reddedebiliyor.

İsim konusunda bir öneride bulunamayacağım. Uzun süre benim de dişi kedimin ismi yoktu. Başka birine sahiplendirmek zorunda kaldım daha sonra. İsimsiz kaldı yani.
  • himmet dayi  (23.06.16 12:20:25) 
ya çok tipsizmiş <3

bu kediceğiz sizin belirlediğiniz değil, kendi belirlediği güvenli bir yere doğum yapacak öncelikle. patates soğanların oraya doğurabilir, genelde kuytu köşe karanlık yerler seçiyorlar doğum için. miniği gayet iyi besliyorsunuz anlattığınız kadarıyla, bence değişik bir şey yapmanıza gerek yok, o da halinden oldukça memnun görünüyor fotoğraflarda :)

bebekler doğunca anne belki biraz agresifleşebilir, köpeklerin saldıracağını düşünmüyorum. saldıracak gibi olsa anneye de saldırır bence.

kedilerin hamileliği yaklaşık iki ay sürüyor diye biliyorum, doğuma aşağı yukarı ne kadar kaldığını buradan çıkarabilirsiniz. etrafınızda kedi biberonları, terramycinler filan bulundurun her ihtimale karşı, ilk defa doğuruyorsa bakımda yetersiz kalabilir, siz gerek beslemede, gerek göz temizlemede desteklersiniz. ilk aşamada aklıma bunlar geldi, daha sonra hatırladıkça yazarım.

bu arada ismi simit olsun mu? :)
  • evde liyakat kalmamis  (23.06.16 12:21:34) 
ne tatlı bi insansınız yemin ederim kalbim ısındı :)

karnına bakılırsa doğurmak üzere o tontiş. çocuklarını doğurması için kuytu yer bulun beraber o yattığı yastığı falan oraya koyarsanız belki kendi kokusunu alıp güvende hissedebilir.
Yavrular anne sütünden kesildikten sonra veterinere götürüp aşılarını yaptırın. sokakta yaşadıkları için yaşları uygun olduğunda kuduz aşılarını ihmal etmeyin ve lütfen anneyi ilk fırsatta kısırlaştırın.
ismi de Nazlı olsun mu? Adaşım olucak ama pek bi Nazlı :)
  • matilda  (23.06.16 12:22:20) 
şöyle şeyler olacak sizin de pandis; i.hizliresim.com ^.^

bizimkiler 1 aylık oldular, açıkçası anne çok fazla değişik şeyler yemek istiyor, emzirdiği için ihtiyacı oluyor sanırım, sizin kafeden kızarmış etler çıkar, pek seviyor bizimki, dün mantı yedi mesela.

başka bir hayvan olmamalı, başka kediyi bile istemiyorlar genelde, köpek açık tehdit olur.

doğuracak yer konusu sıkıntı, bizimki doğuracağı sabah yanımızdaydı kahvaltı yaparken, sonra yerde kan gördük, kaymak zaten yer hazırlamıştı ona, oraya gitmiş doğurmak için, bir yeri benimsetmen gerekli, aslında evi gayet uygun gibi, alıştırman gerek, bizimki sıcak olunca kafayı yedi evde yavruları aldı bizim odaya masanın altına götürmeye çalışmıştı.

kafasındaki siyahlık çok güzelmiş :)
  • devorgilla the gunslinger  (23.06.16 12:24:17 ~ 12:24:57) 
öncelikle şimdiden tebrik ederim. daha önce canlı canlı doğum izlemiş biri olarak önerilerim şöyle.
1. kediler doğum yapmak için kuytu yerler ararlar (sizinki gibi). Dolayısıyla dışarıda da kendini güvenli hissedebileceği bir yer arıyor. Çok güvenmemekle birlikte çocuklarını doğurduğu zaman içine girecektir diye düşünüyorum. Eve götürüp orda doğması -sizin için de mümkünse- daha sağlıklı olacaktır. Çünkü son zamanlarda yerinden ancak yemek ve tuvalet ihtiyacı için kalkacak. Doğum öncesinde kendi kedim çok ilgi istememişti (ilgi manyağı olmasına rağmen) çünkü dediğim gibi günün çok büyük çoğunluğunu uyuyarak geçirecek. Kedicik sırf siz gösterdiniz diye o merdiven altı kuytu yerde yaşamayabilir (yaşaya da bilir).
2. Kendi kedim son zamanlarında neredeyse hiç yemiyordu. Sizin aldıklarınız ona yeter de artar bile. Doğumdan sonra yeni doğum yapmış kedi mamaları var (galiba reflex marka almıştım ben).
3.Etraftaki diğer hayvanlar konusu. Gösterdiğiniz köpüş çok tatlı bile olsa o köpüş yeni doğanlarla oynamak istediğinde (kendi gücüyle onların gücünü ayırt edemediği için) zarar verebilir ya da anne kedi içgüdüleri ile etraftakilerle sert bir kavgaya girişebilir yavrusunu korumak adına.Diğer erkek kediler oyundan ziyade yeni doğmuşlara saldırabilir (saldırır hatta). Dediğim gibi ev daha mantıklı bir çözüm korunma açısından.
4. Zaman konusunu en iyi veteriner bilir. Etrafınızda hazır bulundurmanız gereken birşey yok, kediler kendi işini kendi görüyor. Doğumdan önce anneyi aşılatabilirsiniz ama ne aşısı gerektiğine vet. karar verir.

Not: kulağındaki siyahlık tüy mü yoksa mantar mı bilemedim ama bir vete danışırsan iyi olur bence.
  • rakicandir  (23.06.16 12:30:18 ~ 12:31:19) 
benimki bi yavrusunu mutfak halisina, birini kamp sandalyesine (yere dusurdu tabi sandalyeden) birini de koltuga dogurdu.

sana sikinti olmayacaksa eve alabilirsin. daha rahat bir ortam olur. gozunun onunde olmasina gerek yok. simdi coluk cocuk da dadanir basina. ev iyi.

genel olarak kedinin tercihlerine guven, o isini bilir.

isim olarak da brexit (erkek) ve bremain (disi) oneriyorum.
  • jimicik  (23.06.16 12:46:43) 
@evde liyakat: simit çok güzelmiş, düşüneceğiz :D

@matilda çok teşekkür ederim, o sizin tatlılığınız efendim :))

@devorgilla, aynen benim de hayalimde öyle kedicikler var, muhtemelen çok benzeyecekler :D ben dükkanın içine doğursun diyorum da bizimkiler izin vermiyo :D

@rakicandir, kulağındaki siyahlık kendi tüyleri ya :D ama kafasında bi yara çıkmış bugün. Onu çözemedim, onu ayrıca göstereceğim.

ev olayını düşüneceğim ama doğumdan sonra ne kadar süreyle evde kalmaları gerek acaba?
eve alışan hayvanları sonra yeniden sokağa salmaya kalbim elvermeyebilir, beni nefessiz bırakan alerjim var, ömürlük sahiplenmem şu an için zor, o zaman ne yapacağım? :(
  • pandispanya  (23.06.16 13:28:12 ~ 13:28:49) 
facebook'ta onlarca grup,sayfa var sahiplendirmek için. bunun dışında normal web sayfaları da var. yavrular yeteri kadar büyüyüp sütten kesildiklerinde ilan açıp yuvalandırabilirsiniz.


  • rakicandir  (23.06.16 13:34:54) 
Bu kızdan ufak ufak kan damlamaya başladı, karnına da sanki kramp giriyor gibi kasılıyor ara ara. Bugün doğurur mu ne dersiniz? :(


  • pandispanya  (24.06.16 17:26:32) 
bizimki de yeni doğurdu, hem de doğumu canlı izleme şansımız oldu:D
bayağı tavsiye verilmiş, ben de deneyimlerimi yazayım:)

-evde sıkılıyordur şimdi, kışın soğuklarda girer eve:)

-doğum yeri - kediler doğurmak için kuytu ve rahat bir yer arıyorlar. geçen sene bahçeden baktığımız kedi bir şekilde evin içine girip koltuğun altında doğurmuş, daha önce de biri elbise dolabına girmişti. o yüzden dikkat edin, gözden kaybetmeyin:p bence de yerini değiştirmeyin. kolileri seviyorlar, üstü açık bir koli yaparsanız onun içine doğurur, bizimki öyle yaptı.

-beslenme - doğumdan sonra özel bir beslenme çeşidine gerek yok, aynen devam.

-diğer hayvanlar - ya maalesef bazı köpekler yavru kedileri kaçırabiliyorlar, daha önce başımıza geldi:/ yemez ama hırpalayabilir, öldürebilir. etraftaki erkek kediler de yapabiliyor bunu. her köpek yapacak diye bir şey yok ama siz dikkat edin yine de.

kolay gelsin ve sorunsuz bir doğum diliyorum minnoşa:)

edit: bizimki doğurmadan önce acı acı miyavlamaya başlamış, kutunun içine girip bir ayağını kaldırmıştı yukarı doğru. onlarda da doğum sancısı oluyor herhalde:(
  • peggy  (24.06.16 17:36:13 ~ 17:37:21) 
Yavrularin resimlerini de isteriz <3 :D


  • neferkitty  (24.06.16 17:38:33) 
Bu kedi yaklaşık 7 saattir kasılıp duruyor. Kanaması da minik minik devam ediyor ama hala doğan bir şey yok. Her şey yolunda mıdır arkadaşlar? :/


  • pandispanya  (24.06.16 22:34:32) 
doğum saatler önce başlayıp saatler sürebiliyor pandis, bizimki de öyle olmuştu, zor oluyor zaten. biraz daha gözlemleyin.


  • devorgilla the gunslinger  (24.06.16 22:46:17) 
Peki son soru: ben şimdi bunu dükkanın içine koydum. Kendisi kendine bir yer bulamadı. En sonunda dükkanın içindeki evine girdi. Ama biz bi 3-4 saat sonra dükkanı kapatacağız ve yarın akşam 4-5 gibi döneceğiz. Bu durumda ben gece eve giderken yanıma alayım mi bu kediyi? Hem karanlıkta kalmaması hem de gözümüzün önünde olması açısından? Ama bir sorun var ki arabamız yok. Motorla 5 dakikalık bir yolda ev de. Korkar mı, olumsuz etkilenir mi kutusuyla götürsem?


  • pandispanya  (24.06.16 23:09:20) 
Bence almayın ya, yer değişikliğini sevmiyor kediler, başka yerde huzursuz olabilir, stres yapabilir, ayrıca motordan korkabilir:(
Kasılması ok de beni asıl kanaması düşündürdü, o kadar uzun sürmesi ne bileyim hiç şahit olmadığım bir şey. Bir veteriner yok mu duyuruda ya cevaplasa.
Başka bir gariplik var mı kedide? Miyavlaması, hareketleri vs? Yoksa büyük ihtimalle normaldir ya.

Umarım sağlıklı bir şekilde doğarlar. Bir bakarsınız yarın gittinizde minikler var:)
  • peggy  (25.06.16 01:03:40) 
Hiç sorun yok mis gibi doğmaya başladılaaaaaaarrrrrr :)))

i.hizliresim.com
  • pandispanya  (25.06.16 01:38:45) 
yavru kedileri korumanız gerekenler köpeklerden ziyade erkek kediler olmalıdır. erkek kediler, dişileri tekrar çiftleşmeye hazır hale getirebilmek için yavrularını öldürürler. gözümün önünde kedinin yavrularını çaldılar da kurtaramadım.


  • nice tnetennba  (25.06.16 01:43:41) 
yiaaaa simit'in kendi gibi minik simitleri olmuuuşşş <3

pardon yine kendimi kaybettim, sadece iki tane mi çocuk var? çocukları anneye yapıştırın ki vücut ısılarını kaybetmesinler, emicekleri zaman da daha kolay olur hem. :)
  • evde liyakat kalmamis  (25.06.16 10:08:38) 
ev
evet sıcaktan girmiyor. yavruları olunca evini kuytu serin, korunaklı bir yere alırsanız girebilir. ama evin asıl olayı kışın.

doğum yeri
içgüdüsel olarak kuytu bir yer arıyor. varsa, dükkanın deposunda rahat bir yer hazırlayıp oraya koyabilirsiniz. doğuma tanık olmanızı istemeyecektir ancak rahatsız etmeden ara sıra kontrol etmeniz iyi olur. doğum bir kaç saat sürebilir.

beslenme
hamile maması en iyisi. doğumdan sonra da süt verirken de aynı tip mama işinizi görür.

etraftaki diğer hayvanlar
çevredeki o "tatlı" köpekler hem anne hem de yavruların hayatı için tehdit. anne yavrular doğduğu anda bir ihtimal size bile olumsuz yaklaşabilir. köpekleri kesinlikle tehdit olarak algılayacak yavrularını korumak için gerekirse ölümüne mücadeleye girecektir (ölümüne kelimesi mecazi manada değil gerçek manada). kaldı ki köpeklerin saldırması için beslenme ve tehdit gibi sebeplerin olmasına gerek yok. anne ve yavrular kesinlikle köpeklerle temas kurmayacakları yerlerde olmalı. bunun yanında erkek kedileri de uzak tutmanız lazım. erkek kediler de annenin çiftleşmesi için yavruları öldürebilir. kısaca ne köpek, ne erkek kedi. ikisini de uzak tutun.

bonus
yavrulara mümkün olduğunca dokunmayın. zira anne yavrularını kokularıyla tanır. eğer sizin kokunuzu alırsa o yavruyu terkedebilir. bir de kediler büyük kuzenleri aslan, kaplan v.b. gibi güçsüz yavruları terketmeye eğilimlidir. böyle bir durum farkederseniz o yavruyu sizin büyütmeniz gerekebilir.

isim
yavrular için önce kendilerini bir görelim. anne içinse perçem.
  • tururo  (25.06.16 10:59:26) 
Çok şekerler, hayırlı olsun:)

Yavrulara çok fazla dokunmayın +1

Güle güle büyüsünler:)
  • peggy  (27.06.16 10:51:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.