[]

Bağlaç Öncesi Noktalama Kullanımı

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Bir şey kullanmayanlardan mısınız yoksa virgül, noktalı virgül veya nokta kullamakta beis görmeyenlerden misiniz?

Bağlaçlar zaten cümleyi bağladığından, öncesinde herhangi bir noktalama işareti kullanmamak mantıklı geliyor aslında ama cümleyi noktayla kesip, sonrasında ve, ama gibi bağlaçlarla yeni bir cümleye başlamanın etkisi de bence bir ayrı oluyor. Mesela az önceki cümlede de ama kelimesinden önce bir tane nokta, noktalı virgül patlatsam iyi olmaz mıydı? Mesela İngilizcede, sıralı cümlelerde "and" öncesine kesinlikle virgül geliyor. Onun gibi.


 
Kurallara göre kullanmamak gerekiyor, bunun bilincindeyim. Ancak insanların konuşma ve okuma alışkanlıklarından dolayı bile bile yanlış kullanımı tercih ediyorum. Çünkü aksi durumda, tıpkı ilk iki cümlemde olduğu gibi gereğinden uzun cümleler ortaya çıkabiliyor ve insanların anlaması zorlaşıyor bana kalırsa.

Ayrıca konuşma sırasında verdiğim tonlamayı da cümlelere daha iyi yedirebiliyorum bu yolla. Örneğin "ama" demeden önce duraksıyorum genellikle konuşurken.

Hatta yeri geldiğinde "ama"dan sonra bile noktalama işareti kullanıyorum. "Ama"dan sonraki kısmın önceki ile çok çok tezat bir ifade içerdiği durumlarda. Örneğin:

"Fatih Terim'den birçok insan gibi ben de hazzetmiyorum ama; en iyi Türk teknik direktör olduğunu da unutmamak gerekir."

Konuşurken burada "ama"nın üzerine basıyorsam ve ardından biraz duraksıyorsam, belki bir mimik ya da el işareti ile değişecek olan cümleyi işaret ediyorsam, yazı dilinde de böyle bir karşılığı olmalı bence.
  • long live rock n roll  (22.06.16 17:56:00) 
Ben de kullanmiyordum ve kullanilinca gozume batiyor hemen siliyorum. Ama Almanca'da da baglaclardan once ve sonrasinda virgul gelebiliyor oldugundan bazen kafam karisiyor ve koyuyorum.

Bu arada zarf fiillerden sonra da (eger art arda degilse) virgul koyulmaz. Eger siz de takiliyorsaniz diye belirteyim dedim. Sizin cumlenizde "kesip" kelimesinden sonra gelmez mesela virgul.
  • yuzır  (22.06.16 18:01:05) 
Orhan Pamuk kullanıyor, ben de kullanıyorum zaman zaman doğru olmadığını bilmeme rağmen.


  • i was made for you  (22.06.16 18:13:52) 
@yuzır

Teşekkürler. Zarf fiil kuralını bilmiyordum.
  • sesee  (22.06.16 18:35:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.