[]

Yardım yaparken şehir seçmek ırkçılık değil de nedir?

Geleceğe ışık tut adlı projeyi belki duymussunuzdur; ben uzun süredir instagram'da takip ediyorum bu grubu. Yardım etmek istiyorum ancak genelde toplu yardımlar daha işlevsel oluyor. Bu düşünceyle arkadaş grubuma whatsapptan yazdım; son paylaştıkları postu da gönderdim. Bitlis'te bir okul için yardım topluyorlarmış. Bir arkadaşımın ilk tepkisi 'yardımlar pkk'ya gitmesin?' diğerinin tepkisi 'allah devletimize zeval vermesin!' oldu. Ben de zaten para yardımı kabul etmediklerini; giysi, kitap, bot, mont vs gondermek gerektiğini hem ne olursa olsun karsidakilerin çocuk olduğunu söyledim. Yardımların sadece doğuya yapılmadığını, batıda kötü durumda olan çocuklara yönelik şeyler yaptıklarını da ekledim. 'O zaman güzel düşünmüşsun, herkesi tatmin edecek ildeki bir okula yardım yapalim' dediler.

Şimdi bunu söyleyen insanlar 15 gündür oruç tutan cennete gitmeyi isteyen filan insanlar. Ben mi yanlış düşünüyorum bilmiyorum ama yardım yaparken bile il seçmek ırkçılık değil mi? Bunun mantıklı açıklaması var mı? Kaldı ki o çocukların hemen hepsi savaş yüzünden zarar gören çocuklar. Projeyi yapan insanlar da televizyonlara cikan, gercekten niyetli olan kisiler. Gidip pkk'yi besleyelim demedim ki. Üzüldüm bu tavirlarina.

Siz ne düşünüyorsunuz? Bir an neyse vazgeçtim, yapmayalım yardım filan demek geldi de benim içimden.

Şunu da ekleyeyim; yardımın çocuklara gittiği çok açık. Aradaki konuşmalardan resmen şu sonuç çıktı 'ben dogudakilere yardım yapmam, batıdan bir yer olursa tamam' ki ben de illa dogu'ya gönderelim demedim, ilk postu direkt göndermiştim. Böyle tepki alınca şaşırdım.

 
belki gerçekten yardımların amacına uygun yere ulaşacağından endişe ediyorlardır, neden ırkçılık olsun. o zaman sizin de onların dediği ili kabul etmeyip bitlis diye tutturmanız da ırkçılık. böyle mantık olur mu?


  • animalman  (22.06.16 14:16:50) 
Bana sorsan kastamonu'da bir okula yardim etmeyi tercih ederim. Sahsen bunun irkcilik oldugunu dusunmuyorum. Kismen anne tarafim orali oldugundan kismen de yardimimin ulasmasina inancim daha cok oldugundan bunu tercih ederim

Bitlis yardiminin pkk'ya gitme endisesi yeni sayilir. Daha dogrusu onceden vardi, sonra unutuldu, simdi yeniden ayni endiseler var. kisiler yardim yapiyorsa amaclanan sekilde kullanildigini bilmek haklari

Sahsen batida gordugum cok sayida yardima muhtac yerlerdense dogu yardiminin surekli reklaminin yapilmasina uzuluyorum. Pozitif ayrimcilik degil bu resmen batiyi gormezden gelme

Kastamonu'ya yardim etmek isteyen olursa direkt baglanti da saglayabilirim
  • la noix  (22.06.16 14:17:04) 
türkiye içinde böyle bi ayrım yapmak cidden kötü.

ama mesela bi ara somali furyası vardı ya, orda ben baya ikilemde kalmıştım. burda da aç çocuklar varken somaliye toplanıp gitmenin anlamı neydi dedim kendime, sonra ama burda yine komşu komşuyu kollar, orda içecek su bile yok dedim vs vs nitekim bi sonuca varamadım.

ama yardım yapılacak ile takılmak eşşeklik.

ayırca onları batıdaki bi ile yardım etmekten alıkoyan bişey yok. çok istiyolarsa yine yapabilirler.
  • elorelia  (22.06.16 14:17:13 ~ 14:18:06) 
Ben bitlis diye tutturmadim kı. İlk denk geleni gonderdim ki kitap, mont, ayakkabı, giysi yardımı yapılıyor diye ekledim. 33 numara çocuk botu mu giyecek PKK'lılar? Ben düşünceye üzülüyorum. O çocukların 2. Sınıf vatandaş muamelesi görmesine üzülüyorum. Osmaniye'deki çocuk da Bitlis'teki değil mi?


  • fraise  (22.06.16 14:18:33) 
şüphe etmiş sorun yok. 'yardımlar pkk'ya gitmesin?' haksız değil oldu bunlar. devletin yaptığı yardımlarda bile oldu. zaten ırkçı olmadıkları soruda belli. yardımı yapacak ama şüphe ediyor.

gibi bi hal sezdim.
  • freetakilir  (22.06.16 14:19:51) 
Ne nicki be, kusura bakma da oruç tutup sonra 'çocuk da olsa ben o tarafa yardım yapmam' diyen (bu cumle kuruldu) adamın yaptığı ibadeti sorgularim ben.

Sana bir şey mi dedim? Oruç tutanlar söyle böyle mi dedim? Kendi arkadaşlarım ile ilgli yorum yaptım. İslam nefretini nereden çıkarttın? Konuyu saptırmak diye buna denir.
  • fraise  (22.06.16 14:25:19) 
Sanki bu ülkede daha önce hiç olmamış gibi garip karşılamanız ilginç. Yardım adıyla toplanan bazı kampanyaların geliri pkk'ya gitti.

Yardım da en uygun sıralama şudur : Yakın akraba (anne, baba kardeş, amca, dayı...), diğer akrabalar (kuzenler vs.), komşular, oturduğun ilçe, oturduğun il, Türkiye içi ve yurt dışı... En yakından en uzağa doğru.
  • kartallar yuksek ucar  (22.06.16 14:27:12) 
ırkçılık da iyice ayağa düştü. bir insanın kendisine düşmanlık güden toplum tavırlı olmasından doğal ne var. bana onlar çocuk edebiyatıyla gelme hiç, anaları babaları düşünsün önce kendi çocuklarını, yine olmazsa ben sırtımdaki paltoyu çıkarır veririm zaten. çoluk çocuk, kadın yaşlı demeden barikat döşerler, evlerini açarlar her türlü yardımı yaparlar ama lafa gelince çocuk sivil. Yok öyle bir dünya, kendi anası babası düşünsün önce kendi çocuklarını.


  • komsu komsunun nickine muhtactir  (22.06.16 14:29:24) 
Öyledir fakat yardım konusunda çoğu insan bunu yapar. Bütün ihtiyaç sahiplerini aynı kefeye koyup, yardım ederken daha fazla ihtiyacı olanı seçen insan azdır. Genel olarak insanlar kendilerine yakın gördükleri kişilere yardım ederler. Bunun dışında, konunun bahsettiğin insanların oruç tutmasıyla ne gibi bir ilgisi var?


  • harvey  (22.06.16 14:37:25) 
ne nicki be haklı malesef. sen de ayrımcılık yapmışın. üstelik vatsap grubunda ortak hareket etmeyi düşündüğün insanlara karşı. onlar ise tanımadıkları kişilere karşı önyargılarıyla, daha önce duyduklarıyla yapmışlar.

son yorumuna cevap olarak da malesef kimsenin ibadetini sorgulayamazsın. kimseyi dinine ve ibadetlerine hapsedemezsin. oruç tutar namaz kılmaz, hacca gider zekat vermez. sorgulayamazsın.

yardımın nereye gittiğinin senin için önemi yoksa ver arkadaşlarınla toplu hareket etmek istiyorsan başka yere yaparsın. ya da kendin gibi düşünen insanlarla yaparsın. yoksa durum tespitin '28 şubatta neredeydiniz?' 'hayvanlara yardım edenler insanlara neden etmiyor?'dan öteye geçemiyor malesef.

davanı savunurken karşı tarafın zaaflarından (ki din en büyük zaaftır kanımca)
vurmamak gerekir.
  • seksen9  (22.06.16 14:38:50) 
Ya iyi de burada açık açık yazmadım ama küfüre varan hakaret ederlerse ben de doğal olarak sorgularim. Oruç sadece yemek yememek değil, manevi olarak da kötü duygulardan arınmak diye düşünüyorum ben. Tepkim de bunaydı. Küçücük çocuklara kimse hakaret etmemeli. Olay buralara varmamali.

Bunu da arkadaşlarım oldukları için söylemek istememistim.
  • fraise  (22.06.16 14:41:21) 
sorunun ilk hali ile bu söylediklerin taban tabana zıt. bitlisteki çocuklara küfür ettilerse apaçık terbiyesizlik bu. hem ırkçılık, hem sapıklık, hem terbiyesizlik. arkadaşlığınızı bile sorgulayabilirsiniz.


  • animalman  (22.06.16 14:43:33) 
Kasaba milliyetçileri irrite oluyor bu laftan ama Türkiye çoktan bölündü bile. Kabul edelim ya da etmeyelim, o bölge başka bir yer, o bölge insanı da çoktan koptu Türkiye'den, Türk insanından. Bu karşılıklı nefreti başta PKK terörü olmak üzere, bizim devlet ve diğer tüm siyasiler körüklemiş durumda. Olan gariban askere ve gariban doğu halkına, çoluk çocuğa oluyor işte. Tüm insanların tepelerindeki çıkarcı tiplerden arınıp insiyatif alacağı bir dönem gelirse eğer, o zaman bir umut olur, onun dışında imkansız. Sen de insiyatif alma gayretindesin fakat bu tek taraflı olunca biraz kısır kalıyor tabii. Kürt insanının PKK ile, Türk'ün de devlet baba anlayışıyla mücadele etmeye başladığı zaman bir şeyler anlam kazanır bence.


  • soso  (22.06.16 14:46:00 ~ 14:50:12) 
yardım yapmak için şehir seçmek ırkçılık olmayabilir. ama arkadaşlarınızın kurduğu cümleler katıksız ırkçılık.

havuz medyası özellikle son bir yıldır bu nefreti kamçılıyor. van depremini hatırlayın, nasıl bir birlik duygusu hakimdi. (ırkçı yorumlar illaki vardı ama genel olarak gözleri dolduran kardeşlik hikayeleri almış yürümüştü). ancak bu durum son bir yılda tamamen tersine döndü. doğuyu savunmak, dağı savunmak gibi algılanır oldu. bu algı kimlerin işine yaradı, o başka bir tartışma konusu sanırım.

"oruç tutuyorsa nasıl bunu diyebilir" demişsiniz. benim kişisel görüşüm ise; havuz medyasını takip eden ve en çok manipüle edilen kesim içinde bir araştırma yapılsa, oruç tutma yüzdesinin epey yüksek olacağını düşünüyorum.

dindarlık ve ırkçılık arasında bir korelasyon olup olmadığına sosyologlar cevap versin ama siyasal islam ve ırkçılık arasında olduğu çok açık.

yardım yapacağı kurumun siyasal islamcıların elinde olup olmadığını sorgulamayanlar, çocuklara göndereceği kitabın dağa gidip gitmeyeceğini sorgulayarak vatansever oluyor.

aman neyse ya.
  • inspired by a true story  (22.06.16 14:50:11) 
valla fraise arkadaşım diyorsan farklılıklarınızı kabul ederek iletişim kurman lazım.
düşünce yapıları bana çok ters. kesinlikle iki çift lafın belini bile kırabileceğim insanlar bile değiller. yüzyüzeyken konu buralara gelse, küfür etseler vs ben kavga ederim.
ama olayı dine getirme. elalem ne der diye tutanı var gelenek olarak gören var. gül gibi insandır ama adamın pkkya nefreti çocuklara sevgisinin üstüne geçmiş olabilir. gündemi sadece televizyondan takip ediyor olabilir.
yani kendince haklı sebepleri de vardır. ya da sadece bahane arıyordur. itelemeyle olmaz ki. bu adamlara aydında bir köyü göstersen 'doğudakilerin daha çok ihtiyacı var :(' derler.

insanlar türlü türlü. sen kendin yap yardımını. yanında olmak isteyen olur. olay 'cennete gitmek için oruç tutuyorsun ama çocuklara yardım etmiyorsun' seviyesine gelince senin de samimiyetin sorgulanabilir.
  • seksen9  (22.06.16 14:52:47) 
Ya ben oruç tutan herkes böyle, allah cezalarını versin vs demedim. Yaptıkları çok tezat iki şey. Anlamdiramadim. Hala da anlamıyorum. Bu düşüncemde de yanlış bir şey göremiyorum. O yüzden daha fazla yorum yapmak istemiyorum.


  • fraise  (22.06.16 14:59:47) 
ya aslında özüne baktığında sen de haklısın, o çocukların orada doğmaktan başka suçları yok ama pkkya yardım eden anne babalarının suçu var. bu açıdan insanların temkinli davranmalarını eleştirmek yanlış olur.

ayrıca oruçlu falan demişsinde ben de şu mantığı anlayamıyorum bir insan oruç tutuyorsa melek ya da maneviyatta nirvanaya ulaşmış sayılmıyor. oruç tutan şunu yapmasın yok oruç tutan şöyle olsun bunlar çok abartı şeyler zaten insan bir şeyde noksansa oruçlu oruçsuz farketmez. yalan söylüyorsa kötülük yapıyorsa oruçlu olsada olmasada günah. hiç kimse mükemmel değil ki. oruç tutmak insana bir anda iyilik vasıfları yükleyen bir şey değil insanın kendi çabası lazım.
  • yue  (22.06.16 15:01:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.