[]

iş hayatında whatsapp ile birlikte ortadan kalkan silsile/alt-üst ilişkisi

İş hayatında son bir senedir özellikle fark ettiğim şeylerden biri whatsapp üzerinden yazılan/bildirilen durumların sanki off the record gibi algılanması olayı. Yani biri üst amirini atlayıp onun üstünle iletişim kuruyor. Mail atmaya çekinir ancak whatsapp üzerinden söyleyeceklerini söylüyor.

Kalabalık ekiplerde bulunan biri diğerlerinin haberi olmaksızın amirle direkt iletişime geçebiliyor ve bunların gayet etik olduğunu düşünerek yapıyor.

Sizin de bu durum dikkatinizi çekiyor mu? Ne düşünüyorsunuz? Çevrenizde buna benzer olaylar var mı? Sizce etik midir?

 
böyle bir konunun etik kavramı dahilinde değerlendirilmesi dahi çok saçma. işyerimde var, işler nasıl yürüyorsa ona göre hareket ediliyor ve şu ana kadar bu durumu sorun yapan görmedim.


  • anily  (22.06.16 11:30:12 ~ 11:30:37) 
bunda temel sorun whatsappin is haricinde de kullaniliyor olmasi. yani her gün dilekce vermiyorsun, daha farkli yaklasiyor insan. ya da her gün mail atmiyorsun sirket icinde yazismalar daha resmi geliyor.

sonra daha dün arkadasina ay albisem nassi olms yav xDxd diye selfie attigin dedikodunu yapip insan cekistirdigin, smileyden klavyesi olan bir ortamda, biriyle konusuyorken off the record algisinin otomatikman olusmasi normal.

benim de hosuma gitmiyor bu gidisat, sirketlere mail atiyorsun yanit dönülmüyor, facebooktan mesajlara yanit dönüyor. internetten ulasmaya calisiyorsun twitterda mention atmadan sorununu cözmüyorlar. bu gidisat bence de hos degil, sacma yani, ama ne yazik ki böyle.

slack ya da baska alternatif bir platform kullanilsa, cidden, whatsapp degil bu, smileyi kisayim, ciddi olayim algisi olusur. tamamen whatsapp, facebook, twitter gibi sürekli kullanilan isle alakali olmayan laubali mecralarin, is hayatina entegre edilmek istenmesinin bir sonucu.
  • wiillii  (22.06.16 11:44:52) 
çalışan insanlar ve organizasyon yapısı ile alakalı bir durum.

çalışanlar adam gibi bir süzgeçten geçirilip işe alınırsa bunların hiçbiri olmaz.
  • teritori  (22.06.16 11:54:55) 
bunun bir sorun olmadığını düşünen herkes aklını kaçırmış demektir


  • tchuck  (22.06.16 12:03:40) 
bence çok da yerinde oluyor. gereksiz alt-üst etiketlerine bizim kadar takılan başka bir millet var mı bilmiyorum. bilgiye bu kadar hızlı ulaşmanın hakim olduğu bir devirde bunlar biraz boş. whatsapp sayesinde insanlar verimli bir şekilde birbirleriyle iletişime geçip gerekli müdahale ve bilgilendirmeleri anında yerine getirebiliyorlar. ben bir işi tamamlamak için gereken bilgiyi üstümün üst biriminden alacaksam o süreci dallandırıp budaklandırmak saçma değil mi?

off record olmaması gereken süreç/iş takibi gerektiren durumlar, kurumun diğer kurumlarla ilişkisi vs. söz konusuysa bunun mail ile yapılması doğru olandır, yarın öbür gün böyle böyle diyebilmek adına önemlidir o ayrı. birimlerin whatsapp grubu kurması ve bu grubu sadece işle ilgili bir durumda kullanıyor olmaları operasyonel süreci kolaylaştırıyor.

bunu suistimal eden, kötü kullanıp kişisel sınırları aşan varsa o şahıs ve olay içinde değerlendirmek gerekir.
  • patiska  (22.06.16 12:04:53 ~ 12:06:09) 
@patiska,

ne demek bizden başka takılan biri var mı?
alt üst ilişkisine takılmayan şirket mi var dünyada? adamı anında kapının önüne koyarlar.
  • tchuck  (22.06.16 12:14:54) 
@tchuck alt-üst ilişkisi! adı altında egolarını projekte edip fazla şekilci yaklaşan sistemden bahsediyorum. bu ülkede top seviyede. yoksa dünyanın her yerinde en kurumsalından en patron şirketine kadar her kurumda belli bir kurum kültürü vardır ve o kurum kültürü neyi gerektiriyorsa o şekilde saygı çerçevesi içerisinde davranırsın.


  • patiska  (22.06.16 12:23:55) 
@patiska,

alt üst ilişkisinin egoyla vs. alakası yok.
iletişim kademeli gide,r herkes bir üstüne iletir çözemediği problemleri veya raporları.

yoksa se nwhatsapp'tan direkt en üste ulaşmaya başlarsan, aradaki üstün bostan korkuluğu muamelesi görür. aradaki o yetkili tamamen çekilrise de, bu sefer en üstün "başlarım sizin muhabbetinize" diyerek yine o mevkiye birini getirir ve yine aynı süreç işler. bu gerizekalıca problemlerin aşılması için, herkes sorumlu olduğu kişiye raporlar.
  • tchuck  (22.06.16 12:57:15) 
Whatsapp kullanmıyorum hiç açmadım bile. olay çözülüyor.


  • ThomasJefferson  (22.06.16 13:02:50 ~ 13:03:06) 
çalıştığım koskocaman holdingin whatsapp grubu var. holdingin sahibinden, ceoya kadar herkes yazıyor. arada geyik bile dönüyor.


  • suicides underground  (22.06.16 13:43:58) 
sektör önemli yorumlarken.

alt üst iliskisi söyle önemli. projeler var, herkes bölüm kendi icinde karar verirse, argeye sormadan etmeden, o isten bir b.k olmaz. emir komuta zinciri, denetlemeyi de mümkün kiliyor. tornadaki adam, proje müdürüne degil de ceoya soracaksa o isi, o sirket bir yila kalmaz batar.

modea tekstil vs bilemeyecegim. bilgi islem ve yazilim sektörü bir rahat. ofis veri girisi ekonomi borsa bilemem, mühendislikte sacmaliktir alt üst iliskisinin yok sayilmasi. oldu olacak, bölümlere ayirmayalim, herkes komün hayati sürüp imece usulü proje gelistirsin, argeye bulassin.

gülerler.

ama bir baskasinin sektöründe alt üst bölüm iliskisini yoksaymak önünü acabilir, bilemem. asiri genellemeyelim lütfen.
  • wiillii  (22.06.16 14:56:46) 
ast üst ilişkisi saçma denmiş.
hayatımda böyle saçma bir şey duymadım.

o zaman en alt kademedeki herkes sorunlarını direkt genel müdürle çözsün.
500 üstü çalışana sahip bir şirkette bütün sorunların üst düzey yöneticilere gittiğini düşünsenize? adam kafayı yer.
  • teritori  (23.06.16 17:26:11) 
Dediğimi komple birimler kaldırılsın herkes genel müdüre gitsin gibi mi ifade ettim anlamadım. Söylediğimin arkasındayım, alt üst ilişkisi değil saçma olan şekilcilik, ikları da şekilci yöneticileri de- daha fazla uzatmayacağım, sıkıldım zira.


  • patiska  (24.06.16 09:24:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.