[]

hani teknoloji/bilim gelismisti?

selam,

adamlar bir goktasinin yillar sonra alacagi konumu hesaplayip ona gore uzerine konabilecek uzay araci gonderiyorlar.

ama gelgelelim bir deprem ne zaman olacak hesaplayamiyorlar. neden? birikim reroro diyorlar, al sana hesap makinesi al sana dunyanin en guclu bilgisayari, hesapla. yok diyorlar, hesaplayamiyoruz diyorlar.

bu ne perhiz bu ne lahana turşusu...

mesela az once de bu ne yahni bu ne salata tursusu diye arattim, bu ne perhiz bu ne lahana tursusu cikti. bunu bile yapabiliyoruz ama depremi hesaplayamiyoruz.

atayiz olmaniza gerek yok, hadi cevap verin.

 
uzayı gözlemleme imkanı var. teleskop uydu vs. ama yerin altına kamera gönderip bakma imkanı yok. bence bundandır.


  • sutlu nescafe  (20.06.16 21:57:23) 
gökyüzüne yeryüzü ve okyanuslardan daha çok hakimiz, sansasyonelliğinin ve gözümüzün önünde olmasından ötürü sanırım. kapağı kapalı bir metal kutunun içinde olsaydık aşağıda ne var daha çok merak ederdik diye düşünüyorum.


  • baba jo  (20.06.16 21:58:40) 
depremin ne zaman olacağını bilmeye ihtiyacımız olmadığı için çok kasmıyoruz. adam gibi bina yapabildiğimiz, depremlerden hasarsız çıkabilecek teknolojiyi ürettiğimiz için çok da ilgilendirmiyor bizi ne zaman olacağı.

bu yüzden ekonomik değeri çok düşük bir bilgi. kimse de para yatırmak istemiyor.

sen depreme hazır olmayan niteliksiz bir ülkenin vatandaşı olabilirsin, bu senin sorunun. zaten bu tip ülkelerin araştırma yapması falan hikaye. gelişmiş ülkeler de sallamıyor.

mesela tokyo'da 7 şiddetinde bir depremden sonra insanların en büyük derdi doğalgaz kesildiği için soğuk suyla duş almak zorunda kalmak mertebesinde.

deprem öldürmez, aptallık öldürür.
  • babilbaligi  (21.06.16 10:55:47) 
nasıl ihtiyaç yok ya? japonların ebesi belleniyor depremlerden...


  • ne nicki be  (21.06.16 11:10:35) 
adamlar şiddetli depremlerden 0 ölü ile çıkabiliyorlar, sadece mallık eden 3-5 kişi yaralanıyor. ne ebesi...

bu arada fukushima depremin zamanını bilerek önleyebileceğiniz bir felaket değil, farkındasınız sanırım.

şöyle düşünün; bir ay sonra istanbul'da deprem olacağını kesin olarak söyleyecek teknolojimiz olsa ne bok yiyeceksiniz acaba? 15 milyon insanı, o kadar sanayiyi, veri merkezlerini, sağlık kurumlarını nereye taşıyacaksınız? milyonlarca binayı yıkıp yeniden yapabilecek misiniz? ne işinize yarayacak bu bilgi?

işte size kesin bilgi; büyük istanbul depremi geliyor. bütün kaçış alanlarına avm yapan aptal bir toplumun ne işine yarıyor bu bilgi?
  • babilbaligi  (21.06.16 11:15:14 ~ 11:17:02) 
Deprem hakkinda bir halt bilmiyoruz insanoglu olarak evet. Istanbul'da deprem olacak muhabbetlerinin dayanagi da istatistik. Oyle hava tahmini gibi bir sey degil yani. Deprem tahmini konusunda bir arpa boyu yol alinmis degil halen. Bilim deprem konusunda ilerleyebilmis degil. Tabii ilerleyemecegimiz anlamina gelmiyor bu.
Uzmanlar "Istanbul'da kesin deprem olacak" diyince bir takim jeolojik analizler yapilarak deprem olacagi kestrilebiliyor gibi algiliyor insanlar. Deprem konusunda hemen hemen bir b*k bilinmiyor deyim yerindeyse.

Bir sistemin acigini bulmaya calismak gibi bir sey bu da. Ise baslar baslamaz bir acik da bulabilirsin, yillarca hicbir sey bulamayabilirsin de. "Bu teknolojide hala nasil olmuyor?" diye sormak cok da anlamli degil aslinda.

Depremin ne zaman olacagini bilmeye ihtiyac yok degil, ihtiyac var. Hem de coook ihtiyacimiz var. Ne kadar depreme dayanikli yapilar yapilabiliyor olsa da.
  • stavro  (21.06.16 11:32:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.