[]

Polis, tuhaf bir olay ve fikir sorusu

Sabah 5:30, 5:40 gibi evden çıktım yürümek için. Kadınım, üzerimde forma gibi bir t-shirt, kasket ve şort var. Yanımda da sadece ev anahtarı. Ne kimlik ne telefon, bu kadar. Spor için dışarıda olduğum eşkalimden belli. 10 dakika sonra her zaman içinden geçtiğim bir parka geldim. İçerde, dışarıda tek bir insan yok. Köpekler ve kuşlar. Parkın içinde bir polis minubüsü park etmiş ve kapıları sımsıkı kapalı. Dışarıda bir polis agaçlardan düşen dalları küme küme yapmış, elinde bir poşet, yapraklarla bir şeyler yapıyor ama hala bilmiyorum ne yapıyordu o adam orda. Arabanın çevresinde dalları küme küme biriktirmiş. 6- 7 kadar küme vardı çevrede.

Arabaya yaklaştıkça inanılmaz yüksek bir bass sesi duydum arabadan gelen, içerideki adam bildiğin yüksek ses trance müzik dinliyor, minübüs titriyor sesin şiddetinden. Şaşkınlıktan içerideki adama bakarken gözgöze geldik. Ben tam geçerken adam kapıyı açtı, indi, "bayan bir kimliği görelim" dedi. Kimlik taşımamak kabahat kanunlarıyla falan cezalandırılıyor biliyorum. "Kimliğim yanımda yok, ... caddesinde oturuyorum, sabah yürüyüşü için çıktım, kimlik numramı isterseniz söyleyebilirim" dedim. Diğer polis kendi kendine konuşurak yaprakları, dalları falan kurcalıyor, hiç oralı olmadı. "O zaman sizi biraz arabaya davet edicem." dedi. Çok donuk ve robotik bir şekilde konuşuyor.

Şimdi düşünüyorum, üzerimde kimlikle ilgili hiçbir şey yok, inanılmaz tekinsiz bir şey ama binmiyorum desem adam ona güvenmediğim için daha kötü davranabilir. Ön kapıyı açtı, "geçin geçin" diyor. Park club gibi oldu bir anda müzik sesinden. Adama ciddi bir şekilde baktım. Ve ben bindim ya arabaya! Kapıyı çat diye kapattı ve geçti şoför yerine, bangır bangır müzik içinde öyle duruyoruz, karşıya bakıyoruz. Ne TC numarası kontrolü yapıyor ne bir şey. Polisle oturuyoruz öyle. Arkamızda diğer polis nevrotik şekilde dalları kurcalıyor. Olay anında bayağı bir gerildim, korku filmi gibiydi ama şimdi düşününce ben hayatımda böyle absurd bir durum yaşadığımı hatırlamıyorum, gülmem geliyor, sahiden. Sonra biraz zaman geçti, ben yani ne diyeceğimi bilmiyorum ki, sesimi de duysun diye bağırarak dedim "Kontrol etmeyecek misiniz kimlik numaramı, yürüyüşü tamamlayıp işe gitmem gerekiyor" Müziğin sesini kıstı, durdu durdu, düşündü "Buyrun bakalım. Ceza kesebilirim ama kesmiyorum. Bir kendimizi hatırlatalım dedik." dedi. Aynen böyle. Bir şey demeden indim arabadan, devam ettim.

Şimdi ben sabahtan beri düşüne düşüne bu iki polisin kimyasal bir şeyler etkisinde olduğuna karar verdim. Soru bir, sizce böyle bir şey olabilir mi, olamazsa olay ne, ne olmuş burda? Soru iki siz ne yapardınız, arabaya biner miydiniz mesela, kavga mı ederdiniz? Sorun çıkarsanız, zaten kimliksizsiniz, sizi bir merkeze alalım dese nereye gittiğimizi bilmeden bineceğiz ve gideceğiz di mi? En iyi davranış ne olurdu?

 
Ben binmemek konusunda diretirdim. Sıkı olaymis. Kenarda nevrotik nevrotik yaprak kumeleriyle oynayan polisi de niyeyse sevdim :| Uykusuzluktan olabilir, madde kullanılmış da olabilir. Büyük geçmiş olsun.


  • damdanakan  (20.06.16 20:39:43) 
Erci bu polistir, otobus şoförü, muavini, minibuscu ve taksicilerle girilen münakaşa pek hayırlı yerlere gitmez. Soruyu okurken ben bile urperdim, tuylerim dikeldi.


  • damdanakan  (20.06.16 20:41:43) 
155'i arayıp olayı anlatıp polisleri kontrol ettiremiyor muyuz? Merakımdan soruyorum


  • paraboks  (20.06.16 20:55:37) 
olaydaki bütün hatalar sende toplanıyor.

sabahın köründe ıssız bir ormana koşmak için giriyorsun.
yanında kimlik yok.
tekin görünmeyen polislerle muhatap olup bir de arabalarına biniyorsun. kusura bakma ama nerde yaşadığını sanıyorsun sen?
  • mahone  (20.06.16 21:22:01) 
Ay çok ilginçmiş. Ben binmesem bu seferlik pas geçin, gördüğünüz gibi spora geldim kimlik koyacak yerim yok, karakola mı gitmemiz lazım derdim. O da yok lazım değil hadi bu seferlik affedelim derdi. Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.


  • Lim5  (20.06.16 21:25:02) 
arabaya binmeyeceksin eywallahda nasıl olacak?
binmem dedin,üzerinde kimlik yok yanındayı bırak sabahın köründe etrafda kimse yok,direk şüpheli şahışsın polisin gözünde bu bile nezarette bekletilmene sebep.
neyse ki zorluk çıkartmamış kendilerini hatırlatmak istemiş,neyi hatırlatacaksa.
ben olsam binerdim.
  • brussss  (20.06.16 21:25:58 ~ 21:28:45) 
Oha çok tekinsiz bir durummuş. Ben olsam arabaya biner miydim bilemedim, daha önce polis memuruyla hafiften münakaşaya girip istediğimi yapmışlığım var ama böyle WTF bi durumda yalnız başıma boş bulunup binebilirdim de. Neyse ki başına bi şey gelmemiş, geçmiş olsun.

Öte yandan ben de evde bangır bangır trance, elektronik, deep house falan dinliyorum hep madde kullanmak gerekmiyor bunlari dinlemek için. komşular beni hapçı sanıyosa yandık. :P
  • ambrosia  (20.06.16 21:26:49) 
acemi'nin dediği gibi yanımda telefon yoktu.

paraboks, sonradan arayıp adresi verip belki gece nöbetinde kimler vardı diye sorulabilir, bilmiyorum.

mahone, bu benim yürüyüş ve koşu rutinim. İki kişi oluyoruz genelde ama bazen yalnız oluyorum. Issız bir orman değil, evden 10-15 dakika uzaklıkta şehir içi bir park. Zaman erken olduğu için kimseler olmuyor. Arabaya binmiş olmamın doğru bir şey olmayabileceğinin farkındayım. Ama binmesem ve binmemeye dirensem yine de binmek zorundayım en sonunda.

ambrosia, diğer dışarıdaki polisin davranışları çok şüpheliydi. Kimyasal madde İlk aklıma gelen bir seçenek değil.
  • shadowcat  (20.06.16 21:28:24 ~ 21:31:29) 
Müzik herkesin zevkine göre değişen bir şey. Ağır ceza avukatı olup Metallica tişörtü giyen birini biliyorum. Polis diye Türkçe müzik dinlemek zorunda değil. Uyuşturucu kullanmış olabilirler çünkü Narkotik biriminde olanlar zaten bunlara kolay ulaşabiliyorlar. Bir daha böyle bir olayda kimliklerini görmek isteyin. Ondan sonra binin. Zaten minibüse bakarak dikkat çekmişsiniz. Binmem deseydiniz daha da dikkat çekerdiniz. Kimlik mutlaka alın yanınıza. O saatte de bence dışarı çıkmayın.


  • dissendium  (20.06.16 21:56:54) 
@kawaye hesinker

PVSK'da şöyle diyor:
Polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir. Bu kişilere kimliğini ispatlamaları hususunda gerekli kolaylık gösterilir.

Belgesinin bulunmaması, açıklamada bulunmaktan kaçınması veya gerçeğe aykırı beyanda bulunması dolayısıyla ya da sair surette kimliği belirlenemeyen kişi tutularak durumdan derhal Cumhuriyet savcısı haberdar edilir. Bu kişi, kimliği açık bir şekilde anlaşılıncaya kadar gözaltına alınır ve gerekirse tutuklanır. Gözaltına ve tutuklamaya karar verme yetkisi ve usûlü bakımından 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri uygulanır.
  • Lim5  (20.06.16 22:10:11) 
@kawaye Polisin yetkileri dahilinde gerekli gördüğü kişiye kimlik sormak, kimliksizse de gereken işlemi yapmak var. Şikayet edilirse polis kendini savunmak için "sabahın köründe tek başına parkta geziyordu, ne işi varmış diye kimlik sordum" diyebilir. Dayanak aldığın kanunu okuyup anlayabiliyor musun bilmiyorum ama memur istese shadowcat hakkında sırf kimliksiz olduğu için tutanak tutmaktan gözaltına almaya kadar uzanan geniş bir yelpazede işlem yapabilirdi. Olay mekan, zaman ve kişiler bakımından absürd evet ama polisin yetkisini aştığı bir durum yok.

not: üzüleceksin ama hukukçuyum.
  • ambrosia  (20.06.16 22:35:17) 
aracın plakasını aldınız mı? böyle durumlarda plakayı ezberleyin. saatten ve yerden o saatte o aracın kimin sorumluluğunda olduğu öğrenilebilir.

mobese varsa oralarda bu halen mümkün.

hatta ben yerinizde olsam bu durumu yaşadığınız bölgenin karakoluna gider bu olayı anlatırdım ve amirleri kimse ona şikayet ederdim.
  • whimsical  (20.06.16 22:44:06) 
whimsical, plaka yok. Parkın ağaçlarının çok yoğun olduğu iç bir alan ve mobese olduğunu da sanmıyorum.

Bir de eğer ambrosia'nın açıkladığı gibi tutuklamaya kadar gidebilecek bir yetki sahası varsa arabaya binmemi istemesini haklı çıkaracak nedenler gösterebilir gibi duruyor. Ben arayıp ne için şikayet edeceğimi kestiremiyorum. Kimliksizdim, kimlik kontrolümü yaptı, arabadan yüksek müzik sesi geliyordu ve garip davranışlar sergiledi, çok tedirgin oldum, bir gerekçe olur mu?
  • shadowcat  (20.06.16 22:53:23) 
hala polisin durdurması falan tartışılıyor çok iyi. polisin sizi durdurup kimlik sorma yetkisi vardır arkadaşlar. bunu öğrenin artık. kimlik olmadığı için ceza kesme yetkisi de vardır (pratikte polisler uygulamıyor ama uygulayabilir de)

neyse, konuya gelirsek de geçenlerde 2 tane polis uyuşturucu alemi yaparken öldü.
gazeteyolculuk.net

oluyor yani böyle şeyler, madde etkisi falan da olabilir.
  • xenophobe  (21.06.16 00:32:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.